Leven in een fossielvrije wereld is de droom van duurzaam ondernemer Gerwin Hop van Over Morgen, een adviesbureau dat bedrijven en overheden adviseert over duurzame energie en ruimtelijke ontwikkeling. “Al zou het wat te ambitieus zijn om te beweren dat wij dat gaan realiseren.”
Maar de weg naar een schone(re) wereld begint met bewustwording en het verspreiden van deze boodschap. En dit bewustzijn begint nu langzaam te ontstaan in Nederland, zegt Hop. “De Nederlandse overheid zet vol in op de duurzame energietransitie en daar komt veel werk voor ons uit voort.”
Elektrisch vervoer, zonne-energie en aardgasvrije gebieden zijn de belangrijkste thema’s voor het bedrijf uit Amersfoort dat de laatste jaren explosief is gegroeid. Hop heeft inmiddels 75 man personeel in dienst, de verwachting is dat er de komende twee jaar nog 50 werknemers bij komen.
Slices of life
Om deze duurzame boodschap uit te dragen is zichtbaarheid nodig, zegt Hop. “Naast kennis delen in whitepapers, opiniërende stukken en op congressen, zijn we heel actief op social media: LinkedIn, Twitter, Facebook en binnenkort ook op Instagram. Alle medewerkers maken per maand een aantal ‘slices of life’. Als iemand ergens iets presenteert, een klant bezoekt of bij een opening is van een nieuw bouwwerk, wordt er een foto of video via deze online kanalen gedeeld. Net als het delen van vlogs en blogs is dit onderdeel van onze ‘marketing heartbeat’.
Intern wordt er gebruik gemaakt van het communicatiesysteem Yammer. “En heel veel WhatsApp! Trello gebruiken we rondom projecten en thema’s en zetten we in om onderling informatie te delen, snel te kunnen schakelen en elkaar op de hoogte te houden van de voortgang.”
Fascinatie
Over Morgen startte bijna twintig jaar geleden als adviesbureau op het gebied van infrastructuurontwikkeling. Zijn fascinatie voor duurzame energie begon rond 2010 en na een bezoek aan China wist Hop dat hij zich de rest van zijn carrière op dit thema zou gaan focussen.
We zijn tegenwoordig supermobiel. Ik heb een laptop en tablet, daarmee kan ik in principe overal werkenShare
Hop: “Op papier is het makkelijk om te zeggen: alle zeven miljoen gebouwen in Nederland moeten aardgasloos worden. Om dat in de praktijk te realiseren is wat anders. Bekijk welke stapjes we dan als eerste moeten zetten. Begin met de dingen die relatief makkelijk zijn. Die zijn namelijk al moeilijk genoeg. Je gaat lessen leren, en met die kennis pak je moeilijkere situaties aan.”
Bereikbaarheidshygiëne
Als eigenaar van Over Morgen is Hop altijd bereikbaar, al reageert hij niet meer altijd direct. “Ik heb een soort bereikbaarheidshygiëne voor mezelf geïntroduceerd. Ik was altijd aan het bellen. Kwam ik ’s avonds thuis, zei mijn vrouw; wat heb je een rood oor. Op een gegeven moment had ik zelfs een tennisarm van het bellen. Nu probeer ik dat in te perken. Ik bel nog wel veel - dat gaat sneller dan een mailtje sturen – en ik gebruik veel WhatsApp voor korte berichten.”
Je ziet dat privé en werk steeds meer door elkaar heen lopen, zegt hij. Met dank aan de huidige (mobiele) technologie. “We zijn tegenwoordig supermobiel. Ik heb een laptop en tablet, daarmee kan ik in principe overal werken: thuis, op kantoor of waar dan ook. Maar dat vergroot ook je eigen verantwoordelijkheid om de boel even aan de kant te leggen en te zeggen: nu is het tijd voor mijn gezin en vrienden. Anders kun je de hele dag wel doorwerken.”Duurzame impact maken
Naast Over Morgen heeft Hop inmiddels nog een paar bedrijven opgericht: MorgenZon Energie, een bedrijf dat zonnedaken en zonneparken ontwikkelt, en PARKnCHARGE, een bedrijf dat laadpalen voor elektrische auto’s plaatst en exploiteert. Hij wil duurzame impact maken en zijn ambitie is om deze bedrijven nog groter te maken dan Over Morgen.
De grootste toegevoegde waarde van een ondernemer is volgens hem dat deze nadenkt over de koers van de onderneming. Dat hij kijkt naar de klanten en markten. “We hebben een directeur en management aangesteld. Zij runnen de onderneming. Ik ben dus niet de directeur. Ik ben de oprichter, de ondernemer.”“Ik zie ondernemers in de valkuil trappen dat ze veel uren besteden aan zaken die niet direct bijdragen aan het welzijn en de koers van de onderneming. Als je je met alle details wilt bemoeien, raak je het overzicht kwijt. Wij sturen op zelforganisatie en zelfredzaamheid. Als ondernemer moet je loslaten, maar wel de belangrijkste punten in beeld hebben. Weten wat de stand van zaken is. Het is arrogant om te denken dat jij alles zelf het beste zou kunnen.”
Meer inspirerende ondernemersverhalen lezen? Bekijk hier het hele overzicht!
Foto’s via Gerwin Hop / Shutterstock.com