Groei

Google Maps: zet je bedrijf op de kaart in 6 stappen

Microsoft Teams, Word, Photoshop: haal jij er alles uit? In deze serie delen we handige tips om meer uit je software te halen. In dit artikel: Google Maps. Waarom deze tool je aandacht verdient? Simpel: online vindbaarheid. Richt daarom je online marketing niet alleen op de Google zoekmachine, maar ook op Google Maps. Geen idee waar je moet beginnen? We helpen je op weg.

Clock 4 min

Naast Google Search gebruiken mensen steeds vaker Google Maps om bedrijven in hun directe omgeving te vinden. Want sta je in een vreemde stad met trek in een goede bak koffie, dan is het wel zo handig om direct naar het dichtstbijzijnde koffietentje te navigeren met je telefoon. Staat je bedrijf op Maps? Dan verschijnt er direct allerlei informatie als je op het rode icoontje klikt: je bedrijfsnaam, gele sterren voor klantreviews, wat voor type bedrijf je bent, of je open bent én tot hoe laat. Plus je adres, foto’s van je bedrijf en je website. Google haalt al deze informatie uit je Google Bedrijfsprofiel. Fijn voor je klanten: die weten precies waar ze aan toe zijn. Dit kan ervoor zorgen dat ze kiezen voor jou en niet voor de concurrent. En fijn voor jou: door je Google Bedrijfsprofiel te optimaliseren, kan je bedrijf hoger scoren op Google Maps én in de ‘gewone’ zoekresultaten.

Apps voor Ondernemers

ebook-apps-voor-ondernemers-2022-cover-537x395

Van boekhouden tot brainstormen: dit zijn de beste apps voor iOS en Android om jouw bedrijf tot een succes te maken! Download snel het gratis e-book.

Download
Claim je Google Bedrijfsprofiel

Je bedrijf op de kaart zetten met Google Maps begint dus met een sterk bedrijfsprofiel. Maak een Google Mijn Bedrijf-account aan en koppel dit aan je Google Bedrijfsprofiel. Om een account aan te maken, ga je naar Google.com/business en log je in met het normale Google-account dat je voor je bedrijf gebruikt. Gouden tip: vul alle onderdelen van je Google Bedrijfsprofiel in, want met een volledig ingevuld Google Bedrijfsprofiel rank je hoger in Google’s lokale zoekresultaten.

Aan de slag: de basics van een optimaal Google Bedrijfsprofiel
1. Wees heel precies met contactgegevens

Het algoritme van Google houdt niet van inconsistenties. Zorg dus dat:

  • Je bedrijfsnaam identiek is aan de naam die je op je gevel gebruikt.
  • Je bedrijfsnaam én je adres overal op internet identiek zijn.
  • Je zowel je reguliere als vakantie-openingstijden invult.

2. Kies primaire en secondaire categorieën

Maar liefst 84% van de weergaven van bedrijfsprofielen op Google komt van zoekopdrachten waarbij iemand zoekt naar een product, dienst of categorische term. Laat daarom de categoriesectie niet leeg. Belangrijk: kies de juiste categorie, want bij elke categorie horen handige functies. Denk aan een menu- of reserveringsknop of beoordelingen plaatsen.

  • Wees specifiek. Als je een nagelsalon bent, kies dan ‘Nagelsalon’ en niet alleen ‘Salon’. Heb je een restaurant? Ga dan voor ‘Indiaas restaurant’ in plaats van gewoon ‘Restaurant’.
  • Kies secundaire categorieën. Valt je bedrijf in meerdere categorieën? Stel je primaire categorie in op je belangrijkste aanbod (bijvoorbeeld ‘Supermarkt’) en kies vervolgens aanvullende categorieën, zoals ‘Boodschappenbezorgservice’ of ‘Biologische supermarkt’.

3. Kies de kenmerken die bij jouw bedrijf passen

Zodra je een categorie kiest, zie je een lijst met kenmerken die je kunt aanvinken. Kenmerken zijn speciale specificaties waar potentiële klanten naar op zoek zijn, zoals ‘cadeauwinkel ter plaatse’ of ‘gratis wifi’. Ook kenmerken als geaccepteerde betaalmiddelen of toegankelijkheidsopties kunnen nét de informatie zijn die een gebruiker nodig had om zijn keuze te maken. Door te kiezen voor de juiste, relevante kenmerken help je mensen de drempel over.

4. Voeg je producten en diensten toe

Niet alleen een must als je aanbod niet duidelijk wordt uit je bedrijfsnaam. Door je productnamen, beschrijvingen en eventuele prijzen toe te voegen wordt je profiel completer en dat is lekker voor je ranking.

5. Schrijf een goede ‘Over je bedrijf’-beschrijving

De beschrijving onder ‘Over het bedrijf’ in je Google Mijn Bedrijf-accountdashboard verschijnt in je profiel, vaak onder de beoordelingen. Onze tips:

  • Gebruik alle 750 tekens, met de belangrijkste informatie in de eerste 250 tekens.
  • Je hebt vast een ‘Over ons’-pagina op je website. Gebruik de inhoud daarvan hier opnieuw.
  • Gebruik zoekwoorden die je klanten gebruiken om bedrijven zoals het jouwe te vinden.
  • Herhaal geen informatie die al zichtbaar is in de andere secties van je profiel. Gebruik dit tekstje juist om te vertellen wat je onderscheidt van concurrenten.
  • Voeg geen links of HTML toe.

6. Upload je eigen foto’s

Foto’s verhogen volgens Google de kans dat mensen een routebeschrijving opvragen via Google Maps met 42%. De kans dat mensen doorklikken naar je website stijgt met 35%. Vooral inzetten dus, die bedrijfsfoto’s! Onze tips:

  • Door je eigen foto’s van goede kwaliteit toe te voegen, ziet je profiel er op zijn best uit.
  • Gebruik geen stockfoto’s en geen foto’s met filters of branding. Google probeert je bedrijf weer te geven zoals het in de echte wereld wordt weergegeven.
  • Kies bijvoorbeeld foto’s van tevreden klanten, binnen- en buitenaanzichten van je pand en leuke teamfoto’s.
  • Upload je logo als je profielfoto.
  • Check de fotorichtlijnen van Google voor specificaties.
  • Geo-tag je foto’s om aan Google te laten zien: dit is de regio waarin ik actief ben.

Tips: upload elke zeven dagen ten minste één nieuwe foto. Dan ziet Google dat je actief bent, wat een positieve invloed heeft op je ranking. En voeg ook video’s toe! Ook handig: gebruik Google Street View om een 360º-foto aan je profiel toe te voegen.

7. Regel positieve recensies en beoordelingen

Als je een lijst met bedrijven krijgt in de zoekresultaten, welke kies jij dan? Een bedrijf met vier gele sterren, of een bedrijf met geen enkele review? Precies. Met deze tips kun je je onderscheiden van concurrenten door je Google Bedrijfsprofiel te optimaliseren met recensies:

  • Vraag loyale klanten een recensie te schrijven. Doe dit via e-mail, sms, sociale media en persoonlijke gesprekken. 62% zal dat desgevraagd doen.
  • Maak het mensen makkelijk met een snelkoppeling naar je recensies.
  • Maak een pagina ‘Recensies’ op je website met een knop om er eentje achter te laten.
  • Reageer op recensies. Dat stimuleert mensen om met je in zee te gaan en verbetert je lokale SEO.
  • Stimuleer mensen niet met kortingen, cadeaus of contant geld. Dat is niet toegestaan.

8. Pro-tip: onderhoud je bedrijfsprofiel

Veranderen je openingstijden? Pas dit direct aan. Google is gek op actuele informatie en niemand staat graag voor een dichte deur.

Bonustips (voor de échte enthousiasteling)

Houd controle over de vragen en antwoorden

Is het je op Amazon wel eens opgevallen dat er vragen en antwoorden staan naast de productbeschrijving en klantrecensies? Google heeft deze functie ook. Let op: iedereen kan vragen en antwoorden toevoegen. Je kunt de Q&A-sectie niet uitschakelen, maar je kunt wel:

  • Notificaties instellen. Dan blijf je op de hoogte van vragen en antwoorden die mensen op je profiel zetten.
  • Je eigen Q&A-sectie invullen. Maak een lijst van de meest gestelde vragen van je klanten. Stel een vraag, beantwoord ‘m en stem vervolgens op je eigen antwoord.

Berichten instellen voor al die contacthongerige klanten

Met deze functie kunnen je klanten rechtstreeks vanuit je Google Bedrijfsprofiel een sms naar jouw mobiele telefoonnummer sturen. Zie je dit wel zitten? Schakel berichten in via je het tabblad ‘Berichten’ in je Google Mijn Bedrijf-dashboard.

Aan de slag: boost je online vindbaarheid

Kortom, wil je je zaak op de kaart zetten? Dan is het een must dat mensen je vinden, offline én online. Je geeft je vindbaarheid een boost door je pijlen niet alleen te richten op Google Search, maar ook op Google Maps. Of beter: op je Google Bedrijfsprofiel. Zorg dat mensen in het hele ecosysteem van Google de juiste informatie te zien krijgen van jouw zaak. Dat heb je voor een groot deel gelukkig zelf in de hand. Dus waar wacht je nog op?

ebook-apps-voor-ondernemers-2022-cover-537x395

Apps voor Ondernemers

Van boekhouden tot brainstormen: dit zijn de beste apps voor iOS en Android om jouw bedrijf tot een succes te maken! Download snel het gratis e-book.

Download
Beeld: T-Mobile