Groei

Christina Caljé tilt online marketing naar nieuw plan met haar AI-driven mediabedrijf

Als merk of bedrijf kun je de prachtigste video’s maken, het is maar de vraag of je mogelijke klanten hem interessant vinden, of überhaupt te zien krijgen! Het slimme videoplatform van Autheos maakt deze kans een stuk groter.

Clock 4 min

Christina Caljé groeide op in New York, maar verruilde The Big Apple voor Amsterdam, waar ze woont met haar man en twee kinderen. Haar start-up Autheos begon als platform voor e-commerce, maar evolueerde tot een innovatief mediabedrijf.

Caljé staat dit jaar in de Inspiring Fifty, een lijst van de 50 meest inspirerende vrouwen in de tech-industrie. Vanwege haar werk met Autheos, maar óók omdat ze haar kennis over digital marketing innovation, kunstmatige intelligentie (AI) en video intelligence graag deelt, en advies geeft aan verschillende AI-start-ups. Autheos wordt regelmatig genoemd als veelbelovend bedrijf, recent noemde de gezaghebbende site EU Startups Autheos als één van de tien meest ‘disruptive start-ups in de media-industrie’.

Inzicht

Autheos geeft merken en retailers inzicht in de rol van video in het besluitmakingsproces van hun klanten. Op basis daarvan wordt een performance-driven videostrategie geformuleerd én uitgevoerd. Caljé: “Autheos past AI toe op de websites van klanten, om het antwoord op belangrijke vragen te vinden. Wat werkt er wel – of juist niet – voor bepaalde doelgroepen? Genereert een bepaalde video interesse in een product, of haakt de doelgroep snel af? Afhankelijk van de resultaten passen we aan welke variant van een video aan klanten wordt vertoond.”

Videostrategie

“Onze werkwijze is bijzonder effectief als er veel verschillende versies van videocampagnes zijn; hoe meer verschillende video’s, des te gerichter bereiken we gewenste doelgroepen. We werken bijvoorbeeld samen met verschillende grote merken, die video’s bij ons opslaan of gebruik maken van onze inzichten voor hun videostrategie. Kleinere bedrijven helpen we natuurlijk ook graag: in samenwerking met contentstudio’s en digital agencies formuleren we een videomarketingstrategie op maat.”

Marketeers verder helpen

De video’s zelf zijn natuurlijk belangrijk, maar de analyse van de kijker is ook significant. De effectiviteit van een filmpje verschilt per persoon, maar ook dezelfde kijker kan op een ander tijdstip geen boodschap aan een video hebben. “Digital marketing moet steeds beter zijn best doen om merken en producten op te laten vallen. Op maat gemaakte video’s zijn een grote mogelijkheid voor bedrijven en je ziet dat deze zorgen voor hoge key performance indicators. Vooral op consumentensites ligt veel potentie, en wij willen merken en bedrijven helpen deze kans te benutten.”

Autheos begon aanvankelijk als e-commerce-platform, en verlegde de focus langzaam maar zeker. Eerst naar een videocontent-managementplatform, dat nóg verder uitkristalliseerde tot de huidige variant: een AI-videoplatform. “De rode draad is dat we geloven in de kracht van video om consumenten te inspireren en informeren. De shifts gingen eigenlijk op natuurlijke wijze, omdat de technologie steeds beter wordt en we beter begrijpen wat digital marketeers verder kan helpen.”

Technologie

Voor technologische bedrijven is het belangrijk om altijd één oog op de toekomst gericht te houden. Autheos vormt hierop geen uitzondering, en Christina volgt relevante technologieën op de voet. Wat zijn op dit moment belangrijke trends, en op welke manier kunnen ze relevant zijn voor Autheos?

“De afgelopen twee jaar zagen we daarnaast dat mobile devices als smartphones en tablets leidend werden qua traffic. De komende jaren zal het aandeel mobile shoppers alleen maar toenemen. Met de introductie van 5G-netwerken, met hogere snelheid en nog goedkopere data, verwachten we dat het dataverbruik blijft toenemen en mobile video nóg belangrijker wordt.

Deze trends zijn voor ons ontzettend belangrijk. We passen de content bijvoorbeeld aan aan mobiele gebruikers. Als gedetecteerd wordt dat een mobiele gebruiker kijkt, dan wordt een video met lagere resolutie gekozen – zodat er snel gekeken kan worden – en speelt de versie die het beste bij mobiele platforms past. De resolutie van de video wordt verlaagd, zodat er snel gekeken kan worden.

Gepersonaliseerde video’s

Naast het puur technische verhaal, ontwikkelt online video zich ook op het creatieve vlak. We zijn gewend dat een reclame voor iedereen hetzelfde is, maar op het internet hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Autheos helpt bedrijven bijvoorbeeld om ‘gepersonaliseerde’ video’s te maken, door samen te werken met content creators en gelieerde digital agencies.

“De laatste paar jaar zien we een trend op het gebied van ‘dynamic video’. Deze techniek kan bijna ogenblikkelijk verschillende video’s combineren, om zo ‘advertenties op maat’ te maken. De technologie achter de trend vind ik te gek, maar ‘dynamic video’ is op dit moment nog niet volwassen, vooral vanuit marketingoogpunt. De nadruk ligt nog te veel op de techniek, waardoor de boodschap; het verhaal dat ermee wordt verteld, meestal erg doorsnee is. Waar ik wél erg enthousiast van word, en waar Autheos ook graag mee samenwerkt, zijn creative agencies die met ‘template-based robotics’ werken of modulaire video’s maken.”

“Met deze manier van werken maakt een merk kleine stukjes video, die worden toegevoegd of verwijderd, afhankelijk van de doelgroep die men probeert te bereiken. “De meeste agencies die zo werken, hanteren een hoge kwaliteit voor hun marketingcampagnes, en dat zie je vaak aan hun producties af. Autheos heeft een geweldige synergie met deze agencies, en we werken graag samen om reclamecampagnes te syncen met de informatie die naar de klanten wordt gecommuniceerd.”

‘Techspat’

Als expat plukt Christina zelf ook de vruchten van de moderne techniek. Ze gebruikt met name LinkedIn, voor updates en professionele communicatie. “Voor inspiratie kijk ik veel op Instagram, en het nieuws volg ik via Pocket. Met het oog op de Amerikaanse verkiezingen van 2020 volg ik momenteel veel politici en politiek commentatoren.

Over het algemeen volg ik graag influencers die tegen de stroom in roeien. Kim Kardashian bijvoorbeeld, een slimme zakenvrouw die iedereen telkens weer verrast! Verder heb ik via social media veel contact met vrienden en familie die nog in de Verenigde Staten wonen, en Skype ik heel wat af. Als ik wil ontspannen, speur ik Youtube en TikTok af naar interessante video’s. Ik ben heel erg blij met moderne technologie!”

Foto: TQ

Beeld: Shutterstock