Groei

Innovatie van de toekomst in de prijzen tijdens Accenture Innovation Awards

Een flink aantal startups is afgelopen week in het zonnetje gezet tijdens de Accenture Innovation Awards. Tijdens deze wedstrijd worden jaarlijks in verschillende categorieën prijzen uitgereikt voor innovatieve producten of concepten.

Clock 2 min

Alle winnaars krijgen ‘blauwe tulp’ en 25.000 euro, te besteden bij de partners van Accenture Innovation Awards. Dit zijn de winnaars van dit jaar:

Gezondheid: Momala

In de categorie gezondheid ging naar Momala, een smartphone-app waarmee malaria in het bloed ontdekt kan worden. De Nijmeegse startup belooft dat de onwikkelde algoritmes krachtig genoeg zijn om sterfgevallen te voorkomen.

Voedsel: Cerescon

De prijs van de categorie voedsel ging naar Cerescon. Deze startup uit Brabant ontwikkelt een robot die asperges kan plukken, waardoor het handwerk overbodig wordt. De robot moet in staat zijn om alleen asperges die klaar zijn om geoogst te worden te kiezen, zodat de andere asperges nog een paar dagen kunnen blijven staan.

Steden: Luxsenz

Het systeem Luxsenz gebruikt (zon)licht om informatie tussen verschillende objecten te versturen. Vergelijk het met een barcode op producten, gemaakt van licht. Omdat er verder geen batterijen nodig zijn, is het een duurzame manier om informatie te versturen.

Veiligheid: Mine Kafon

De drone Mine Kafon moet op een belangrijke missie gestuurd worden: het opruimen van vergeten landmijnen. Omdat er geen mensen meer in de buurt komen, moet het opruimen van de mijnen dankzij de drone een stuk veiliger worden.

Duurzame energie: The Goodshipping Program

The Goodshipping Program is de winnaar in de categorie duurzame energie. Het initiatief wil dat vrachtschepen een ander soort brandstof gaan gebruiken. Dankzij dit programma moeten vrachtschapen een stuk minder CO2 gaan uitstoten.

Kennis voor succes: Knowingo

Welke kennis in de toekomst nodig om succesvol te blijven of te worden? Knowingo denkt het antwoord te hebben: een platform waarmee medewerkers met behulp van kunstmatige intelligentie en gamification nieuwe dingen kunnen leren.

Vervoer: Synple

De categorie vervoer is gewonnen door Synple. Dit platform moet bedrijven verbinden en er zo voor zorgen dat vrachtwagens nooit meer leeg over de weg rijden, maar altijd producten meenemen naar hun volgende bestemming.

Circulaire economie: Blue Battery

Blue Battery wint mijn zijn methode om energie op te slaan in water en keukenzout de prijs in de categorie circulaire economie. Daarmee wil het bedrijf de wereld klaarmaken voor duurzaam opgewekte energie, bijvoorbeeld van windmolens.

Financieel: Nx’change

De startup Nx’change wint met zijn beursplatform de categorie financieel. Nx’change brengt investeerders en bedrijven bij elkaar. Zo kunnen mensen en bedrijven zonder tussenkomst van een bank of handelaar geld ophalen of investeren.

Gebruikerservaring: IV-Walk

Het draagbare infuus IV-Walk moet de ervaring van patiënten gaan verbeteren. Zij hoeven immers geen metalen infuus meer achter zich aan de zeulen, maar kunnen een comfortabeler hesje dragen.

Slimme bedrijven: Low Power Global Area Network

Het satellietnetwerk Low Power Global Area Network moet de wereld met elkaar verbinden. Verschillende sensoren en andere verbonden apparaten moeten van dit netwerk gebruik gaan maken.

Publieksprijs: Pabbl

Pabbl toont advertenties op het vergrendelscherm van je Android-smartphone. Gebruikers kunnen punten verdienen door de advertenties te bekijken en daarmee korting bij de adverteerders verdienen.

De uitreikingsceremonie van de Accenture Innovation Awards is hier terug te kijken.

Beeld: Shutterstock