Groei

Techondernemer Amber Vodegel over het creëren van een vrouwvriendelijke werkplek: ‘Familie komt eerst, werk daarna’

Woensdag 8 maart, was het Internationale Vrouwendag. De dag waarop vrouwen wereldwijd centraal staan en waarop we hun prestaties vieren. Maar het is ook een actiedag. Een dag waarop nog altijd wordt gestreden voor gelijkwaardigheid. Want zelfs in 2023 zijn we helaas nog niet waar we moeten zijn. Ook niet op de werkvloer. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Maar wat is een vrouwvriendelijke werksfeer precies? En hoe creëer je die als ondernemer? Founders ging erover in gesprek met techondernemer Amber Vodegel.

Clock 6 min

Vrouwen vormen de meerderheid van de (hoog)geschoolde beroepsbevolking. Toch hebben werkgevers moeite om vrouwen binnen te halen, te behouden en te promoveren naar leidinggevende functies. Een vreemde paradox. Dit lijkt te maken met vrouwvriendelijk werkgeverschap. Eind vorig jaar ondervroeg financieel en zakelijk dienstverlener Deloitte vijfduizend vrouwen uit tien verschillende landen over hun werktevredenheid. Wat bleek? Eén op de tien vrouwen is actief op zoek naar een nieuwe baan. Van de ondervraagde vrouwen gaf 56% aan weinig of geen voldoening uit haar werk te halen. Daarnaast denkt 94% van de ondervraagden dat een verzoek om een flexibele werkregeling hun kans op promotie negatief zal beïnvloeden en denkt 90% dat hun werkdruk niet zal worden aangepast wanneer de flexibele werkregeling wel wordt toegekend. Schokkende cijfers die hoognodig moeten veranderen.

Deals voor ondernemers

2023-0040_TMO_GGGD_Q1_B2B_eDM_KV_650x360

Speciaal voor ondernemers: superscherpe deals voor superscherpe prijzen.

BEKIJK NU
Forbes World’s Top Female-Friendly Companies list

Op basis van het onderzoek van Deloitte stelde het Amerikaanse zakenblad Forbes vorig jaar hun ‘World’s Top Female-Friendly Companies List’ samen. Een lijst van 400 bedrijven die volgens hun medewerkers bekend staan om hun vrouwvriendelijke werksfeer. Het op Schiphol gevestigde Grand Vision is het hoogst genoteerde Nederlandse bedrijf. Deze onderneming wist de elfde plaats te veroveren. Ook uit dit onderzoek bleek dat flexibiliteit voor veel vrouwen op de werkvloer het allerbelangrijkste is.

Pregnancy+: de succesvolle zwangerschapsapp van Amber Vodegel

In 2012 richtte Amber haar bedrijf Health & Parenting Ltd op: een onafhankelijke ontwikkelaar van zorg- en gezinsgerelateerde apps. Haar meest bekende en meest succesvolle app is de Pregnancy+ app (of Zwangerschap+ in het Nederlands). Met meer dan 75 miljoen downloads wereldwijd is haar app inmiddels ‘s werelds populairste zwangerschapsapp. Pregnancy+ ondersteunt aanstaande ouders met goede adviezen tijdens de zwangerschap. De app is in meer dan 100 landen beschikbaar in 23 verschillende talen en wordt dagelijks door twee miljoen zwangeren gebruikt. In Nederland wordt de app zelfs door 80% van de first time-moms gebruikt. In 2017 verkocht Amber haar bedrijf aan Philips, waar ze zelf ook enkele jaren als leidinggevende aanbleef bij het Pregnancy+ team. Als vrouwelijke techondernemer en moeder weet Amber als geen ander hoe het is om werk te combineren met een gezinsleven.

Amber, wat is jouw visie op vrouwvriendelijk ondernemen?

„Voor mij staat de mens voorop. Man of vrouw. Net als gelijkheid. Maar, mannen en vrouwen kunnen wel verschillende behoeftes hebben in de werkomgeving. Dat inzien, vind ik het belangrijkste als leider. Daarnaast denk ik dat je je als vrouwelijke leider beter kunt verplaatsen in andere vrouwen. Je snapt hoe het is als iemand nog borstvoeding geeft of als een kind ziek is, maar ook dat je iemand niet midden in de nacht na een zakelijk etentje naar een afgelegen bushalte of treinstation laat lopen, maar dat je een taxi voor diegene regelt. Als je dat uitdraagt naar mensen, dat je begrip voor ze hebt en dat je ze ten alle tijden gelijk behandelt, dat verschil wordt gevoeld en gewaardeerd. Maar dat werkt alleen bij werknemers die ook echt hart voor het bedrijf hebben, want dan komt het van twee kanten.” En dat blijkt aardig te kloppen. We vroegen een aantal vrouwelijke medewerkers wat die flexibiliteit voor hen betekende. „Werken voor Pregnancy+ (Health & Parenting Ltd en later Philips) heeft echt een verschil gemaakt voor mij als alleenstaande moeder. Ik kon en kan als klantenservicemedewerker remote aan de slag vanuit Egypte, waar ik voor mijn familie zorgde en waar mijn lokale inkomen vlak na de revolutie/Arabische lente opeens wegviel. Voor Health & Parenting Ltd/Pregnancy+ kan ik altijd en overal werken en zo flexibel beschikbaar zijn voor mijn kind. Ik hou van de vertrouwde werksfeer, de geweldige collega’s en niet te vergeten de geweldige apps!”

Amber Vodegel: ‘Als jij gelukkig bent en een goede balans hebt tussen werk en privé, dan zit je automatisch ook lekkerder in je rol op het werk.’

Begrip op basis van vertrouwen

Maar begrip gaat verder dan dat, legt Amber uit. Amber:„Eén van mijn medewerkers heeft vrij laat in haar zwangerschap een miskraam gekregen. We hebben haar destijds zo goed mogelijk proberen te begeleiden. In zo’n situatie zijn er geen standaard regels. Je kan dan niet zeggen ‘na zoveel dagen moet je weer terugkomen’, of ‘na twee weken moet het wel weer gaan’. Het is belangrijk dat je iemand volledige vrijheid geeft in zo’n uitzonderlijke situatie, maar dat werkt alleen als er wederzijds vertrouwen is. Dan voelt diegene namelijk ook de loyaliteit om weer zo snel mogelijk terug te komen, als ze er klaar voor is.” Amber’s medewerker in kwestie heeft deze periode inderdaad als heel prettig ervaren: „Ik heb nog nooit voor een team als Pregnancy+ gewerkt. Voor het eerst heb ik het gevoel dat ik als mens word behandeld en niet als robot of nummer. De dingen die mijn werk-privébalans beter hebben gemaakt, zoals flexibele werktijden, lijken misschien klein of eenvoudig, maar de realiteit is dat lang niet alle werkgevers naar deze dingen kijken. Wat er voor mij het meest uitspringt is dat ik door jou en het hele team met de grootst mogelijke zorg en medeleven ben behandeld na mijn miskraam. Daar zal ik jullie altijd heel dankbaar voor blijven. Ik weet dat er geen standaardbeleid is voor deze situatie, maar dat jij mijn afwezigheid als ‘rouwverlof’ hebt benoemd, maakte een enorm verschil voor mijn herstel op lange termijn. Mijn man werd te snel weer aan het werk gezet na het verlies van ons kindje. Ik denk dat hij daar nog steeds onder lijdt. Jij gaf mij de ruimte en de tijd om te verwerken wat er was gebeurd, waardoor ik nu een betere, gelukkigere en super loyale werknemer ben.”

Zou je dat ook als tip mee willen geven aan andere ondernemers, flexibel en begripvol zijn?

Amber:„Ja, absoluut. Wat onze medewerkers enorm waarderen is dat ik altijd zeg ‘familie komt eerst, werk daarna.’ Weet je wat het is? Als je op je 65e terugkijkt op je leven dan ben je dankbaar dat je er was voor je familie en vrienden, niet dat je ieder uur van de dag gewerkt hebt. Als jij gelukkig bent en een goede balans hebt tussen werk en privé, dan zit je automatisch ook lekkerder in je rol op het werk. Mensen voelen zich dan automatisch meer verbonden met jouw bedrijf en product en worden veel loyaler. Ik ben iemand die topmensen selecteert. Maar zij mogen zich dan ook top voelen als ze bij ons werken. Dat betekent dat als iemand drie dagen afwezig is omdat haar kind ziek is, mij dat niet zoveel uitmaakt. Omdat ik weet dat ze de uren die ze mist en de energie op een later moment weer goedmaakt. Begrip hebben, flexibel zijn en de juiste mensen op de juiste posities plaatsen. Dat is goed leiderschap. Als je mensen vertrouwen en flexibiliteit geeft, krijg je daar veel voor terug. Ben je een uurtje later omdat je iets op de school van je kind moet doen? Prima. Zorg alleen dat je zelf een vervanger regelt als je een belangrijke afspraak hebt of een bepaalde taak moet uitvoeren waar een deadline op zit. Als jij je zaakjes goed regelt, maakt het mij echt niet zoveel uit hoe laat je begint. Bij ons is iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn prestaties, inzet en gedrag. Daar tegenover staat dat ik als werkgever, verantwoordelijk ben voor het creëren van de juiste omstandigheden die ervoor zorgen dat men optimaal kan presteren.”

Heb je nog meer tips voor het creëren van een vrouwvriendelijke werkomgeving?

Amber legt uit: „Zorg ervoor dat er op het toilet wat verzorgingsproducten staan. Het hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Gewoon een doosje tampons, een deodorant, een haarspray, dat soort dingen. Dat is gewoon prettig. Als je plotseling ongesteld wordt, moet je niet stiekem naar de winkel hoeven gaan. Of als je even op wil frissen, moet dat stress-vrij kunnen. Dit geldt overigens ook voor de mannentoiletten. Want voor hen is een deodorant en een lekkere zeep op het toilet ook fijn. Met dit soort kleine dingen creëer je echt een fijnere werkplek.” Die fijne werkplek wist Amber voor haar medewerkers te creëren. Zij spreken dan ook met niets dan lof over haar. „Het Pregnancy+ team bij Philips is één van de meest vrouwvriendelijke omgevingen waarin ik ooit heb gewerkt. Ik hou van de ‘empowermentcultuur’ die managers vrouwen bijbrengen: ‘zet jezelf en je gezin op de eerste plaats. Daarna komt werk.’ Als jij gelukkig bent wordt werken makkelijker. Daar profiteert iedereen van. We werken flexibel. Als er een dringende privésituatie moet worden aangepakt, is het helemaal oké om een paar uurtjes niet te werken. Jouw taken zijn jouw zaak, zolang je maar goed werk levert. Verder ervaar ik veel aandacht voor mentale gezondheid en krijgt iedereen gelijke kansen, ongeacht gender. Werken in een omgeving met sterke, competente vrouwelijke managers vergrootte ook mijn eigen zelfvertrouwen. Ik voel me er mondiger, creatiever en gelukkiger door.”

Amber Vodegel met haar team.

Vrouwvriendelijk ondernemen bij T-Mobile

Begin februari is T-Mobile na verschillende audits door het Top Employers Institute uitgeroepen tot Top Employer. Een titel waar we supertrots op zijn! Ook wij vinden flexibiliteit en een inclusieve, vrouwvriendelijke werkomgeving belangrijk. Daar zetten we ons dan ook dagelijks voor in. Een van onze secundaire arbeidsvoorwaarden is bijvoorbeeld: “Freedom to work”. Daarmee bedoelen we dat we ons kantoorpersoneel de mogelijkheid geven om te werken waar en wanneer je wilt. Doordat we collega’s de mogelijkheid geven om hun werk zelf te organiseren, hebben zij de flexibiliteit om naast het werk, ook invulling te geven aan de verschillende rollen in hun leven als collega, ouder, mantelzorger, etc. Ook bieden wij collega’s de mogelijkheid om een aantal weken vanuit het buitenland te werken. De locatie bepalen we uiteraard zelf. Dus heb je bijvoorbeeld een vakantiehuis of wil je familie bezoeken in het buitenland en wil je daar voor langere tijd blijven? Dan kan dat. Dat noemen wij Unlimited Ondernemen.

Unlimited ondernemen met Anna Nooshin

Heb jij altijd al willen weten hoe je je onderneming succesvol maakt én houdt? In de videoserie Unlimited Ondernemen deelt ondernemer, presentatrice en social influencer Anna Nooshin haar tips. 

2023-0040_TMO_GGGD_Q1_B2B_eDM_KV_650x360

Deals voor ondernemers

Speciaal voor ondernemers: superscherpe deals voor superscherpe prijzen.

BEKIJK NU
Beeld: T-Mobile