Groei

Janne Vereijken van Spring Company: ‘Veel bedrijven laten innovatiekansen liggen’

Janne Vereijken mag zichzelf Rotterdamse Zakenvrouw van het jaar noemen. Niet gek ook, want met haar Spring Company brengt ze een hoop bedrijven tot een hoger level dankzij haar inzicht in innovatiekansen.

Clock 3 min

Acht jaar geleden begon Janne Vereijken met het helpen van verschillende organisaties op het gebied van strategie en innovatie. Ze beantwoordt vragen als ‘Hoe kunnen we groeien? Hoe gaan we impact maken en in welke technologieën moeten we investeren?’. “Ik zorg er ook voor dat de innovatiekracht van teams en organisaties wordt vergroot, zodat ze het uiteindelijk zelf beter kunnen doen.”

Vereijken is de founder van Spring Company en werkt met slechts één stagiaire samen. “Dit is een bewuste keuze, op deze manier kan ik heel flexibel zijn. Ik begeleid zelf alle strategieën en innovatietrajecten. Mensen kopen mij als het ware, ze weten daardoor precies wat ze in huis halen.” Echt alleen zal Vereijken nooit zijn: “Om in grote projecten op te schalen of expertise te combineren, werk ik samen met partners.”

“Ik vind dat een hoop bedrijven innovatiekansen laten liggen. Ze denken dat innovatie betekent dat er af en toe iets nieuws moet komen, maar dat is meestal niet het geval. Ik zeg altijd dat een bedrijf eerst moet nadenken over het gewenste businessmodel voor de toekomst. Vanuit die gedachte kun je verder gaan kijken naar welke innovatie er echt nodig is.”

Opgegroeid met ondernemen

Voor Vereijken was ondernemen een logische stap. Haar vader had zelf verschillende bedrijven, het ondernemen heeft ze dus van huis uit meegekregen. Van kleins af aan was ze al op haar manier bezig met ondernemen. “Ik produceerde en verkocht de cd’s van mijn eigen band. Ik was toen veertien en speelde gitaar, piano, ik zong en schreef de liedjes. Het geregel eromheen vond ik toen al leuk. Het was eigenlijk mijn eerste ervaring met ondernemen.”

Dat Vereijken bedrijfskunde ging studeren, kwam dan ook niet als verrassing. “Daarna deed ik een master strategie en daarnaast algemene cultuurwetenschappen, dat ging vooral over kunst. Ik heb uiteindelijk alles gedaan wat ik leuk vond, en dat komt nu allemaal samen: mijn passie, ervaring, studies, interesses en mijn talent.”

Creativiteit komt in het bedrijfsleven tot uiting in innovatie
Tweet
Twitter
Vereijken leert veel van de innovatieprocessen. “Strategie en innovatie gaan over de toekomst, nieuwe kansen, producten en technologieën. Hoe kom je van niets tot iets? Daar is creativiteit voor nodig, en die komt in het bedrijfsleven tot uiting in innovatie.”

Innoveren is noodzaak

Vereijken vertelt dat ze het belangrijk vindt dat een ondernemer doet wat diegene leuk vindt en waar ‘ie goed in is. “Maar er moet natuurlijk ook een markt voor zijn. De wereld verandert op dit moment zo snel. Er zijn een hoop technologieën, veel start-ups, we hebben te maken met globalisering en verduurzaming. Voor veel bedrijven geldt dat ze zich opnieuw moeten uitvinden. Het businessmodel komt onder druk te staan, dus ze moeten wel innoveren. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de toekomst.”

“Ik innoveer echt samen met de bedrijven die ik help”, gaat ze verder. “Het helpt in veel gevallen misschien ook wel dat ik van een andere generatie ben. Mensen die al op leeftijd zijn, kunnen misschien wel heel goed innovatief denken en creatief zijn, dat is tenslotte niet leeftijdsgebonden. Maar een jongere generatie heeft wel vaak een andere kijk op zaken. En in de meeste gevallen ook de passie en bevlogenheid om het allemaal anders te willen doen, ik denk dat dit in mijn voordeel werkt.”

Mobiel en bereikbaarheid

De dagen van de oprichtster van Spring Company’s zijn divers. “Ik heb periodes dat ik ook in de avonden en in de weekenden werk, maar er zitten natuurlijk ook wat normalere weken tussen. In het weekend heb ik vaak de rust om zo nu en dan ook nog aan een project te kunnen werken. Ik denk dat dat toch wel hoort bij het hebben van een eigen business: je stopt er een hoop uren in en je werkt hard. Er is tenslotte genoeg werk te doen.”

LinkedIn is een belangrijk medium voor Vereijken. “Op LinkedIn probeer ik vooral interviews of projecten waar ik mee bezig ben te posten. Het komt wel eens voor dat zo’n 50.000 mensen een post voorbij zien komen. Dat zijn toch een hoop mensen die zien waar ik mee bezig ben.”

Verder maakt ze vooral gebruik van WhatsApp, om snel te kunnen communiceren. Daarnaast zijn de standaard apps als Google Maps, online bankieren, weeronline.nl en Spotify ook op haar telefoon te vinden. “Voor mijn werk bezoek ik veel klanten, waardoor ik veel onderweg ben. Daar zijn apps als Google Maps, Parkmobile of Uber altijd erg handig voor.” Privé maakt ze nog gebruik van Instagram en Facebook. “Al merk ik wel dat die laatste steeds minder interessant wordt.”

Tot slot heeft Vereijken nog een tip voor diegenen die zelf wil gaan ondernemen: “Wees eigenwijs, maar niet ‘eigendom’. Als je gaat ondernemen of innoveren, is het belangrijk om buiten de gebaande paden denken en te doen. Je moet onafhankelijk kunnen denken om iets nieuws of origineels neer te zetten, maar niet in illusies blijven geloven.”

Beeld: Shutterstock