Gratis e-book 'Je eigen bedrijf starten'

Wat heb je allemaal nodig om je nieuwe bedrijf succesvol op de kaart te zetten? Download ons gratis e-book vol praktische tips, uitleg, links en tools.
Stap 1: je voorbereiding
Een goed begin is het halve werk. En zo’n goed begin begint met een businessplan. Alsmede het nadenken over de plek vanaf waar je je werk gaat verrichten.
Schrijf je businessplan
Om te onderzoeken of je plannen haalbaar zijn, schrijf je een businessplan. Dit plan schrijf je in eerste instantie voor jezelf. Want wat komt er allemaal kijken bij het starten van je eigen bedrijf? Als je investeerders nodig hebt, kun je met je businessplan hen ervan overtuigen dat je een goed idee hebt. In het plan stel je ook een financiële begroting op.
Locatieonafhankelijk werken
De meeste zzp’ers starten vanuit huis. Ben jij dat ook van plan? Check dan altijd bij je gemeente of en wat de mogelijkheden zijn. Je kunt ook een flexibele of vaste werkplek huren bij een bedrijfsverzamelgebouw, co-working space of business center. Dit kan al vanaf een paar honderd euro per maand. Afhankelijk van waar je je werkplek huurt, kun je dan ook gebruik maken van vergaderruimtes, een receptionist, het restaurant en een eigen postadres. Er zijn ook diensten waar je je bedrijf kunt inschrijven om toch een vast (post)adres te hebben. Je huurt dan geen plek, maar alleen een adres.
Stap 2: wet DBA en bepaling loondienst
De Belastingdienst bepaalt of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en bepaalt ook of je zelfstandig bent. Dit zou volgens de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) worden geregeld. Echter, deze wet wordt tot 1 oktober 2021 niet volledig gehandhaafd. Ondertussen wordt er gewerkt aan nieuwe regelgeving.
De werkrelatie met je opdrachtgever moet wel door de Belastingdienst als een ondernemersrelatie worden gezien. Om schijnzelfstandigheid te voorkomen, kun je een modelovereenkomst van de Belastingdienst gebruiken. Zo weet je zeker dat er geen sprake is van loondienst. Naast het werken met modelovereenkomsten is het verstandig om ook direct je algemene voorwaarden aan je opdrachtgever te laten zien en te laten ondertekenen.
Stap 3: je uurtarief bepalen
Wil je je eigen bedrijf starten, dan kan het lastig zijn om je uurtarief te bepalen. Een te hoog tarief schrikt klanten af en een te laag tarief levert wellicht te weinig inkomsten op. Hoe kun je je tarief bepalen?
Bereken eerst hoeveel je minimaal per maand nodig hebt om van te kunnen leven en om je vaste lasten van te kunnen betalen. Hier tel je je vakantiereservering, inkomstenbelasting, de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering en onvoorziene kosten bij op. Vervolgens bereken je je zakelijke kosten, zoals bedrijfsmiddelen, zakelijke verzekeringen et cetera. Dit zijn je noodzakelijke inkomsten en belastingen plus zakelijke kosten. Dit bedrag deel je door het aantal declarabele uren. En dan heb je je minimale uurtarief. Dit tarief is nodig om geen verlies te maken.
Je ervaring en vakmanschap spelen uiteraard ook een belangrijke rol bij het bepalen van je uurtarief. Tenslotte kun ook nog je uurtarief vergelijken met dat van je concurrenten.
Stap 4: je risico’s afdekken
Als zzp’er loop je risico’s. Deze kun je afdekken door je te verzekeren. Hieronder vind je de belangrijkste risico’s op een rij:
- Arbeidsongeschiktheid
- Bedrijfsaansprakelijkheid
- Beroepsaansprakelijkheid
- Rechtsbijstand
- Pensioen
Stap 5: je rechtsvorm kiezen
Ga je een eigen bedrijf starten, dan moet je daar een rechtsvorm voor kiezen. De meeste zzp’ers starten met een eenmanszaak. En in sommige gevallen met een besloten vennootschap (bv). Zzp is geen rechtsvorm, dus je kunt je ook niet als zzp’er inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De keuze voor je rechtsvorm heeft naast fiscale gevolgen ook gevolgen voor je aansprakelijkheid. Kijk welke rechtsvorm bij jou past.
Stap 6: je eigen bedrijf starten = inschrijven bij de KvK
Voordat je echt aan de slag kunt, schrijf je je in bij de KvK. Denk dan ook goed na over je bedrijfsomschrijving. Deze geeft aan welke activiteiten je doet als zzp’er. Aan de hand van de omschrijving wordt er een passende SBI-code bepaald. Deze code wordt door overheidsinstanties, brancheorganisaties, pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen gebruikt. Mocht je andere activiteiten gaan doen, dan moet je dit bij de KVK melden. Zij wijzigen dan de SBI-code of voegen er een activiteit en een nieuwe code aan toe. Als zzp’er kun je meerdere activiteiten binnen je bedrijf doen.
Om je in te schrijven heb je een geldig legitimatiebewijs nodig. Je krijgt dan ook een btw-nummer mee (afhankelijk van de rechtsvorm). Bij inschrijving betaal je een eenmalige inschrijfvergoeding.
Stap 7: je administratie opzetten
Het is wettelijk verplicht om een goede administratie bij te houden en te bewaren. Alle basisgegevens die je vastlegt moet je zeven jaar bewaren. In je administratie moet te zien zijn hoeveel btw je aan de Belastingdienst hebt afgedragen. Hiervoor moet je je facturen bijhouden, net als je uitgaven en inkomsten en het privégebruik van goederen en diensten. Je kunt je administratie uitbesteden, maar ook zelf doen. Voor de facturatie naar klanten bijvoorbeeld kun je een eenvoudig boekhoudpakket als Moneybird. Gebruiken. Of informeer bij je boekhouder naar goede apps en programma’s.
Hoe laat je jouw bedrijf professioneel overkomen?
Je bent nu klaar om aan de slag te gaan als zzp’er. Wellicht heb je al klanten en maakt je bedrijf een vliegende start. Toch is het slim om een aantal zaken goed te regelen. We hebben dan ook het super handig e-book ‘Je eigen bedrijf starten’ voor je gemaakt, boordevol tips om beter zichtbaar te zijn met je nieuwe onderneming. Je kunt ‘m kosteloos downloaden, dus doe er je voordeel mee!

Gratis e-book 'Je eigen bedrijf starten'
Wat heb je allemaal nodig om je nieuwe bedrijf succesvol op de kaart te zetten? Download ons gratis e-book vol praktische tips, uitleg, links en tools.