Groei

Kiefel Packaging werkt hard aan duurzame verpakkingen van de toekomst

Innovatie en duurzaamheid. Het zijn belangrijke pijlers van matrijzenmaker Kiefel Packaging. Pijlers ook die Koen Eijkemans erg aanspreken. Hij is er sinds anderhalf jaar verantwoordelijk voor de finance en IT.

Clock 4 min

Overal bereikbaar met een vast-mobiel oplossing

Wil je telefoontjes die via het vaste nummer binnenkomen, gewoon met je smartphone kunnen opnemen? Dan is Business Essentials iets voor jou!

Meer informatie
Kiefel Packaging uit Sprang-Capelle maakt matrijzen voor de verpakkingsindustrie. Koen Eijkemans: “Wij leveren de vormpjes waar de verpakkingsindustrie verpakkingen mee kan produceren.

Denk bijvoorbeeld aan plastic bekers en bakjes, maar ook aan planten- en bloempotten. Wij opereren in de voedsel- en botanische industrie. Alle matrijzen zijn op maat gemaakt.”

De manier van producten maken die Kiefel Packaging hanteert, wordt thermovormen genoemd. Eijkemans: “Kort gezegd wordt hierbij plasticfolie verwarmd en in een vorm geblazen. Wat er dan uiteindelijk ontstaat, is ons kernproduct.”

Innovatie

Kiefel Packaging, dat tot juli 2018 nog Bosch Sprang heette, bestaat iets meer dan 75 jaar. Het bedrijf begon ooit als leverancier van stansmessen voor de schoenenindustrie. Toen die industrie wegtrok uit de regio, werd de core business het maken van matrijzen. Inmiddels alweer zo’n 35 jaar.

Eijkemans: “Wij worden gedreven door innovatie, zoeken continu naar vernieuwing.” ‘Wij’ dat zijn Eijkemans en zijn ongeveer 110 collega’s. Een voorbeeld van zo’n vernieuwing? “Neem nou bloempotten. In de rand daarvan zit vaak een inkeping waarin een kaartje met info over de bloem of plant kan. Die inkeping is heel lastig te maken. Wij kunnen nu in één keer een matrijs maken voor een pot met een inkeping er al in.”

Duurzaamheid voorop

We willen de hoeveelheid plastic laag houden, zonder in te boeten op de kwaliteit van een product
Tweet
Twitter
Kiefel Packaging heeft een eigen lab, waar samen met leveranciers van plasticfolie wordt gekeken naar nieuwe manieren van produceren en materiaalgebruik.

Eijkemans: “Duurzaamheid is voor ons erg belangrijk en daarom zijn we constant op zoek naar milieuvriendelijke oplossingen. We willen de hoeveelheid plastic laag houden, zonder in te boeten op de kwaliteit van een product.”

Maar wat betekent dat in de praktijk, dat verduurzamen? Koffiecapsules voor je espressoapparaat bijvoorbeeld werden vroeger gemaakt van aluminium en plastic. Nu alleen van plastic. “Dat is een goede ontwikkeling,” legt Eijkemans uit.

“Aluminium is namelijk schadelijker voor het milieu dan plastic. Maar Kiefel wil een stap verdergaan en is bezig met het ontwikkelen van capsules die biologisch afbreekbaar zijn. Capsules die je, hup, zo in de groenbak kunt gooien, maar die uiteraard wel van hoge kwaliteit zijn.”

Fastfood

Kiefel mag dan ‘in het plastic’ zitten, het bedrijf denkt ook graag mee met andere bedrijven over duurzamere alternatieven. Onder andere met fastfoodketens.

Eijkemans: “Die werken veel met bekers. Meestal hebben die bekers aan de buitenkant karton en van binnen plastic. Je zou het misschien niet denken, maar dat is vervuilender dan wanneer ze alleen van plastic zouden zijn. Je krijgt dat plastic namelijk moeilijk gescheiden van het karton. Wij proberen nu een alternatief te zoeken om zo’n beker helemaal van plastic te krijgen, maar dat een drankje wel warm blijft.

Ook zijn we bezig met het ontwikkelen van een matrijs voor een beker met een speciale deksel die het gebruik van rietjes overbodig maakt. Zo helpen wij de vervuiling door plastic rietjes te reduceren.”

Over de hele wereld

Wereldwijd zijn er maar vijf à zes grote spelers die hetzelfde doen als Kiefel Packaging. Daarom heeft het bedrijf overal klanten. Van China tot Chili. En als je wereldwijd opereert, is het cruciaal dat alle medewerkers altijd goed bereikbaar zijn.

“Toen ik hier kwam werken, was er nog een vaste telefooncentrale op basis van ISDN. Heel oud en echt aan vervanging toe. Vanuit mijn vorige werk had ik goede ervaringen met T-Mobile. Een telefooncentrale op locatie vond ik niet nodig meer, daarom kozen we voor cloud telefonie van T-Mobile, een telefonieoplossing in de cloud. Dat scheelt veel omkijken naar het onderhoud van een lokale telefooncentrale.”

Als een van de voordelen van de T-Mobile-oplossing noemt Eijkemans dat alle medewerkers zowel het vaste nummer van het bedrijf als hun 06-nummer kunnen gebruiken op hun mobiel. Een ander argument om voor T-Mobile te kiezen, was de bereikbaarheid en stabiliteit van het netwerk. “Kiefel heeft veel mobiele medewerkers die de hele wereld over reizen. Zij bellen veel met collega’s, maar ook met klanten uit andere werelddelen.”

Simkaarten

Een betrouwbare internetverbinding is ook minstens zo van belang, vindt Eijkemans. “Wij moeten allemaal wereldwijd te bereiken zijn via mail of app, op welke device dan ook. En dat is met T-Mobile het geval. Zelf ben ik soms ook in het buitenland. Als ik dan met het team een webconferentie inplan, een van de functionaliteiten van cloud telefonie, is de kwaliteit gelukkig erg goed.”

Eijkemans gaat verder over de impact die het kan hebben als je niet kunt vertrouwen op een betrouwbare verbinding: “Er staat bij ons een aantal machines waar simkaarten in zitten. Zodra er een storing is, wil je wel dat dat meteen wordt aangegeven via data of een gsm-verbinding. Dan wil je dat er iemand op die manier wordt gewaarschuwd. De productie mag niet stil komen te vallen.”

Vast en mobiel integratie op de zaak

Wil je telefoontjes die via het vaste nummer binnenkomen, gewoon met je smartphone kunnen opnemen? Dan is Business Essentials iets voor jou!

Meer informatie
Fotografie: Billie-Jo Krul
Beeld: Shutterstock