Groei

Maak je eigen kunstwerk met crowdfunding project Block+

Ondernemers: dromers met grote idealen, maar soms met een klein product. Bij Founders kijken we met veel bewondering naar deze durvers en doeners Neem de uitvinding van Eric Kreuning (57) en Rob Langenberg (26) uit Amsterdam: de Block+.

Clock 3 min

Diit blokje heeft een omvang van slechts 21 bij 21 millimeter. Via Kickstarter proberen de bedenkers het ding in de spotlight te zetten.

Wat voor product bieden jullie aan?

Eric: “Block+ is een driedimensionale wanddecoratie. Op het blokje zitten meerdere zuiltjes, waardoor je er eenvoudig panelen in kunt bevestigen. Je kunt de blokjes in de muur schroeven of ophangen aan een koord. Zo kun je met vier of meer blokjes en panelen een eigen ontwerp aan de muur hangen.”

Hoe zijn jullie gaan ondernemen?

Eric: “Twee jaar geleden stopte ik bij mijn werkgever in de grafische industrie. Ik had namelijk een paar ideeën die uit m’n hoofd moesten. Toen heb ik Create+ opgericht en een aantal van die ideeën opgeschreven. Eén daarvan is de Block+. Om die ideeën vorm te geven heb ik contact gezocht met Rob. Ik ken hem als een vriend van mijn zoon. Ik wist dat hij creatief was en heb hem mijn ideeën voorgelegd. Zo zijn we aan de slag gegaan.”

Rob: “We vullen elkaar goed aan. We kunnen makkelijk samen zitten, de discussie aangaan en tot iets nieuws komen. Iets waar ik zelf niet op had kunnen komen en Eric andersom ook niet.”

Waarom heb je voor crowdfunding gekozen?

Eric: “Het is een beetje een experiment. De funding is vooral gericht op het opzetten van onze eigen webshop. En het is mooi meegenomen dat het een stukje bekendheid oplevert.”

De Kickstarter is een mooi voorbeeld van ons generatieverschil. Ik had de promotie heel anders ingeschat, omdat ik onbekend ben met sociale media en daar niet veel mee heb. Rob wist mij te overtuigen welk belang sociale media hebben.”

Tot nu hebben jullie ongeveer 500 euro opgehaald. Binnen twee weken moeten jullie het doel van 5.000 euro hebben gehaald. Hoe kijken jullie daar tegenaan?

Rob: “We blijven continu posten op Facebook. Ook hebben we bloggers en vloggers benaderd, om zoveel mogelijk mensen te bereiken. We hopen dat zij over Block+ schrijven of er een video over maken. Dat lijkt me een hele goede manier om via sociale media veel mensen te bereiken.”

Eric: “Financieel is het nog niet echt een succes, maar we hebben wel veel positieve reacties gekregen. Als het niet lukt, gaan we wel door. Er zit teveel energie in Block+ om ermee te stoppen.”

Een eerder crowdfundingproject van Create+, de Balloon+, is mislukt. Wat hebben jullie geleerd?

Eric: “Klopt. De Balloon+ is een hangertje waarmee je ballonnen kunt ophangen. Van die crowdfunding heb ik vooral geleerd hoe belangrijk sociale media zijn. Als ik nu terugkijk naar wat we tot op heden gedaan hebben met Block+, denk ik dat we ook de tweede keer te naïef zijn ingestapt. Ik ben ervan overtuigd dat een Kickstarter alleen kan slagen als je genoeg socialemedia-contacten kan opbouwen. En je moet natuurlijk ook een goed product en verhaal hebben.”

“Bij Block+ hebben we het verhaal wat we laten zien wat geminimaliseerd. We zijn meer met beeld gaan werken: een video die in één keer laat zien wat het product is en wat het product kan. We lazen dat de maanden juli en augustus de beste maanden zijn voor Kickstarter, maar daar zet ik nu wel vraagtekens bij.” 

Ik ben ervan overtuigd dat een Kickstarter alleen kan slagen als je genoeg socialemedia-contacten kan opbouwen.
Tweet
Twitter

Dat klinkt alsof je de hoop al een beetje hebt opgegeven…

Eric: “Nee, nee, nee… we hebben de hoop op het product absoluut nog niet opgegeven. Maar wat betreft Kickstarter, daar moeten we heel realistisch in zijn, hebben we in 14 dagen nog een behoorlijke klus te klaren.”

Hoe zien jullie de toekomst voor je?

Eric: “Absoluut rooskleurig. Block+ heeft zoveel power en kracht, dat merken we aan iedereen die we het laten zien. We zijn ruim twee jaar bezig met de ontwikkeling ervan. We hebben onze passie en energie er in zitten. Dit product heeft toekomst. Daar geloven we in.”

Rob: “Ik heb er ook veel vertrouwen in. Anders waren we er nooit aan begonnen en waren we er nooit zo lang mee bezig geweest.”

Beeld: Shutterstock