Groei

Denken als Elon Musk: Een 12 stappenplan voor ambitieuze ondernemers

Je kunt veel over Elon Musk zeggen, maar één ding is wel duidelijk. Deze man is een begenadigd ondernemer, dromer en aanjager. Zijn bedrijven zijn een succes. Maar waarom eigenlijk? In het boek Denken als Elon Musk vertellen Erwin Wijman en Janine Blaauw hoe dat komt.

Clock 3 min

Zowel Wijman als Blaauw zijn al jaren gefascineerd door de dromen van Elon Musk. Blaauw is de ondernemerswereld niet onbekend: ze is directeur van Diversion. Wijman is schrijver en journalist, met een fascinatie voor underdogs die marktleiders op hun knieën krijgen door disruptieve tactieken en strategieën.

Hun fascinatie voor Musk zetten ze om in een boek. Want hij heeft niet alleen mooie en interessante dromen, maar ook diverse goedlopende en inspirerende bedrijven. Wat kun je allemaal van zo’n man leren?

Pippi Langkous

Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan
Tweet
Twitter
De eerste les krijg je al als je het boek openslaat, al komt die niet van Musk of de schrijvers. Nee, aan het begin staat “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. Een quote van Pippi Langkous. Maar het is er één die volledig op Musk slaat, zo blijkt later in het boek.

Musk gaat namelijk niet voor de haalbare dingen, maar voor wat hij belangrijk vindt: een betere toekomst. “Iedereen wil een toekomst waarin de dingen beter worden in plaats van slechter. Ondernemers zijn de mensen die zich die betere wereld kunnen voorstellen en weten hoe je die moet realiseren”, aldus de topman.

Daarbij gaat Musk niet altijd voor de makkelijke weg. Maar volgens de eerste les uit Denken als Elon Musk is dat ook niet nodig. “Musk weet waar we behoefte aan hebben: een groot verhaal”, stellen de auteurs. “Zet een groot verhaal neer waar mensen in willen geloven en mensen geloven er in.”

Twaalf lessen

Denken als Elon Musk bevat twaalf lessen waar vrijwel iedere ondernemer iets aan heeft. Zo krijg je de tip om geen geld uit te geven aan reclame en je niet te laten leiden door een slechte jeugd. Het is echter geen boek dat je bij de hand neemt en je uitlegt hoe je dit nu in je eigen bedrijf in kunt zetten.

Ondernemers zijn de mensen die zich die betere wereld kunnen voorstellen en weten hoe je die moet realiseren
Tweet
Twitter
In plaats daarvan wordt verteld hoe Musk dit allemaal aanpakte. Les 1 gaat bijvoorbeeld over dat je je alleen moet laten leiden door wat je echt belangrijk vindt. Vervolgens wordt met behulp van verschillende voorbeelden uitgelegd hoe Musk dat doet. Maar hoe jij dat moet oppakken, dat moet je zelf uitvogelen.

Dat maakt het boek echter niet slecht. Het is misschien geen werkboek met een mooi stappenplan, maar wel een bundel aan inspiratie. Op veel vragen is immers geen eenduidig antwoord (want alles hangt af van jouw situatie), maar je kunt je wel laten inspireren door de successen en mislukkingen van een ander. En dat is precies waar dit boek voor is.

Laat je inspireren

Denken als Elon Musk is geen stappenplan, geen hulpboek of een werkboek. Het is een bundel waarin de strategie van Musk wordt uiteengezet. Jij als ondernemer kunt daar stapels aan inspiratie uithalen.

Musk leert je vooral dat je je door niets en niemand moet laten tegenhouden. Heb je een slechte jeugd? Zet het om in het succes van nu. Zegt iemand dat iets niet kan? Bewijs ze het tegendeel. Wees de David tegen de Goliath, maak het onmogelijke mogelijk.

Dat is wat Musk doet. En dit boek vertelt je hoe hij dat doet, zodat jij inspiratie kunt putten uit zijn successen (en zijn mislukkingen). Op die manier kun jij op eenzelfde wijze aan de slag in jouw onderneming en de wereld laten zien dat het wél kan.

Voor: Iedereen die interesse heeft in Elon Musk en wil weten hoe hij tot zijn successen is gekomen. Erwin Wijman en Jeanine Blaauw sporen je in dit boek aan om te leren van Musk en die kennis in te zetten in je eigen onderneming.

De auteurs: Erwin Wijman is journalist en schrijver. Hij schreef eerder onder meer geluksmachine en Vlinder in de boksring: De 7 regels voor challengers die willen winnen en marktleiders die niet willen verliezen. Jeanine Blaauw is directeur van Diversion, een bureau voor maatschappelijke innovatie. Eerder werkte ze bij de Rabobank, Rabo Development, Conclusion/Human Capitol Group en als interim-strateeg.

Denken als Elon Musk, Erwin Wijman en Jeanine Blaauw, Uitgeverij Haystack, 15 euro

Denken als Elon Musk

Beeld: Shutterstock