Groei

Deze lessen kunnen ondernemers leren van The Crown

Netflix lanceerde in december het tweede seizoen van The Crown, een serie over het leven van de Britse koningin Elizabeth II. Wat je als ondernemer kunt leren van deze sterke vrouw.

Clock 3 min

Over leiderschap gesproken: het is Queen Elizabeth II niet altijd voor de wind gegaan. Dit zijn vijf lessen die je als ondernemer uit The Crown kunt halen.

1. Vertrouw niet altijd op je adviseurs

Een zwaar moment voor het Britse Koninkrijk was het moment dat Londen onder een laag smog kwam te liggen. Diverse mensen riepen op actie te ondernemen, maar de toenmalige premier Winston Churchill vond dat allemaal niet nodig. “Het is het weer, mevrouw. Het waait wel weer over”, zei hij tegen Elizabeth toen ze om advies kwam vragen.

Maar nee, het waaide niet over. Dagenlang kon je geen hand voor ogen zien en talloze mensen stierven door de giftige dampen. Churchill, op dat moment een belangrijke adviseur voor Elizabeth en bovendien minister-president, had het fout.

De les die je hieruit kunt leren, is dat je zeker niet altijd op je adviseurs moet vertrouwen, ongeacht hoeveel ervaring zij hebben. Elizabeth wist dat de smog niet goed was, maar vertrouwde op Churchill en maakte de verkeerde keuze. Soms moet je goedbedoeld advies in de wind slaan en afgaan op je eigen gevoel.

2. Soms moet je mensen teleurstellen

Hoe zwaar het ook is, soms moet je iemand teleurstellen. En dat is zeker lastig als het iemand is die dicht bij je staat. In The Crown zie je dit gebeuren als Elizabeths zus Margaret wil trouwen met Peter Townsend. Hij is gescheiden en dat is in de ogen van de Britse kerk een absolute no go.

Elizabeth staat als koningin aan het hoofd van de kerk en moet een moeilijke beslissing nemen. Mag Margaret wel of niet met haar geliefde trouwen én lid blijven van de koninklijke familie? Hoe zwaar het ook is, uiteindelijk zegt Elizabeth nee. Als koningin kan ze niet toestaan dat een lid van de familie trouwt met een gescheiden man of vrouw.

Het valt Elizabeth zwaar en Margaret is terecht boos. Maar dit illustreert wel de moeilijke keuzes die je soms als leider moet maken. Hoe graag je soms ook “ja” wilt zeggen, als het belang van het bedrijf er onder lijdt moet je soms toch een “nee” verkopen.

3. Soms moet je ook toegeven

Helaas zul je soms ook aan anderen moeten toegeven, ook al wil je dat niet. In het tweede seizoen van The Crown is Elizabeths man Philip overduidelijk niet gelukkig. Zijn achtjarige zoon en vrouw hebben een hogere rang dat hij heeft, waardoor hij zich minderwaardig voelt. En dat zorgt voor – op zijn zachtst gezegd – prins-onwaardig gedrag.

Toch is er een eenvoudige oplossing: geef Philip de rang van prins. In zijn beleving ‘moeten mensen hem dan wel respecteren’. Hoewel Elizabeth hier niet echt warm voor loopt, geeft ze wel toe. In dit geval was dat om haar huwelijk te redden, aangezien scheiden geen optie is. Maar in Groot-Brittannië schoten veel wenkbrauwen omhoog toen dit werd aangekondigd, aangezien dit nog nooit eerder gebeurd was.

Dat Elizabeth uiteindelijk toch toegaf, is verstandig. Door het gedrag van Philip ontstonden er geruchten over het koninklijke huwelijk, hetgeen slecht is voor de monarchie. En in de ogen van Elizabeth is wat slecht is voor de monarchie, ook slecht voor het land. Ze was het misschien niet eens met de eisen van Philip, maar ze gaf wel toe. Alleen maar vanwege het belang van het land en haar eigen huwelijk.

4. Advies van buitenstaanders kan waardevol zijn

In het tweede seizoen van The Crown maakt Elizabeth een vrij moeilijke periode door. Lord Altrincham, eigenaar van een krant, uit flink wat kritiek op de koningin in columns. Zo zei hij dat ze een vreselijke spreekstijl had, geen originele gedachte kon hebben en de persoonlijkheid van een ‘eigenwijs schoolmeisje’ had.

Natuurlijk is Elizabeth boos. Wie is deze man en hoe durft hij kritiek te leveren? Maar ze nodigt hem toch uit voor een gesprek, nadat de publieke opinie het met hem eens blijkt te zijn. Hij geeft haar advies: drie dingen waar ze mee moet stoppen en drie waar ze mee moet beginnen.

Uiteindelijk besluit Elizabeth met het Koninklijk Huis alle adviezen over te nemen. Later gaven ze zelfs toe dat Lord Altrincham ontzettend veel gedaan had om de monarchie te redden. En het hielp: haar speeches waren echt niet meer zo vreselijk na die ontmoeting. Advies van een buitenstaander kan soms dus echt waardevol zijn.

5. Er zit kracht in subtiel zijn

Misschien wel het belangrijkste wat je kunt leren van The Crown, is dat subtiel zijn een kracht op zichzelf is. De Britse koningin mag namelijk geen voorkeur uitspreken voor politieke partijen of beslissingen. Maar dat doet ze met enige regelmaat, op een erg subtiele manier.

Neem het moment waarop Anthony Eden aankondigt een oorlog te willen starten vanwege het Suez- kanaal. Elizabeth is het hier overduidelijk niet mee eens, maar zegt dat niet. Tenminste, niet met zoveel woorden. Eden vraagt naar haar mening, waarop Elizabeth zegt: ‘Een koningin steunt altijd haar premiers’. Oftewel: ik ben het niet met je eens, maar ik word gedwongen achter je te staan. En de blik op zijn gezicht zegt genoeg: hij heeft het begrepen.

Beeld: Netflix