Groei

Hoe meubelmakers Tyler & Bastiaan hun klanten vinden via Instagram

Al bijna drie jaar runnen Tyler van Gelder en Bastiaan Kennedy hun eigen bedrijf Tyler&Bastiaan Maken Dingen. Hun (potentiële) klanten krijgen op Instagram en Facebook een persoonlijke blik op de handige producten en meubels die zij in elkaar zetten.

Clock 4 min

“We zijn oude schoolvrienden uit Amsterdam-Noord”, zo vertelt Tyler van Gelder over het ontstaan van het bedrijf. “We hadden elkaar een tijd niet gezien, maar kwamen elkaar weer tegen op de studie industrieel product ontwerpen. Daar zijn we samen op het idee gekomen voor een bedrijf dat attributen levert die het leven makkelijker maken. Denk aan een slim haakje, of een handige bierhouder. Producten waarvan je denkt: ah, dat had ik ook zelf kunnen bedenken.”

In de bijna drie jaar dat het bedrijf bestaat is Tyler&Bastiaan Maken Dingen uitgegroeid tot een leverancier van allerlei tafels en kasten voor relatief grote opdrachtgevers. “Als een bedrijf komt met een aanvraag voor een meubelstuk, dan gaan wij het creatieve proces in en bedenken we bijvoorbeeld uit welk materiaal we het willen maken en hoe het er uit komt te zien. Bedrijven komen juist naar ons voor die creativiteit, ze laten ons dan ook vrij in hoe we het vormgeven, al stemmen we het natuurlijk altijd af. Zo wil men het ook: hand in hand beslissingen maken, maar de slimme oplossingen komen van ons.”

Het creatieve proces

We hebben duizend ideeën, waarvan er 100 goed zijn, en 1 een succes wordt
Tweet
Twitter
Een bedrijf opbouwen doe je niet zomaar, dat hebben Van Gelder en Kenney ook gemerkt. Van Gelder: “Dat is het leven van een productontwerper. Je hebt een visie voor ogen en je hebt duizend ideeën, waarvan er honderd goed zijn en één een succes wordt. Daar gaat een behoorlijke tijd overheen.” Social media is wat het duo betreft een handige tool om meer naamsbekendheid te krijgen. Tyler&Bastiaan Maken Dingen zit dan ook op zowel Facebook als Instagram, waarbij laatstgenoemde – naast de website – het belangrijkste kanaal is.

“Op Instagram willen we mensen echt meenemen in ons proces. Een snelle post hier en daar, tonen waar we mee bezig zijn, een eureka-moment als we een slimme oplossing bedenken. Dit geeft het ontwikkelproces een persoonlijke touch. Op Facebook plaatsen we deels dezelfde content, al is het daar wat moeilijker om op te vallen. Op Instagram maken we slim gebruik van hashtags, soms ook wel grappend bedoeld. Daar volgen we zelf veel andere mensen en bedrijven, waardoor ze je terug volgen.” De belangrijkste content komt daarna op de website. “Die wordt zo vaak mogelijk geüpdatet, maar daar moet het allemaal gelikt zijn, foutjes worden daar niet gewaardeerd.”

Tijdsinvestering

Er gaat veel tijd zitten in het hebben van een social media-presence, zo beseft Van Gelder inmiddels: “Het kost verbazingwekkend veel tijd en dat had ik vooraf nooit gedacht. Ook e-mails beantwoorden is daar onderdeel van. Als je er vier beantwoordt, ben je zo een uur kwijt. Dat gaat af van de tijd voor het maken van de producten zelf.”

De vraag is nu of we social media zelf moeten blijven doen of gaan uitbesteden
Tweet
Twitter
Tyler&Bastiaan Maken Dingen zit dan ook op een omslagpunt: het duo overweegt de social media-presence en webcare uit te besteden of iemand in dienst te nemen voor deze klussen. Het nadeel is dan dat de korte lijntjes tussen de creatieve bedenkers en de opdrachtgevers verdwijnt, dus het tweetal is er nog niet helemaal uit.

Toch adviseert Van Gelder beginnende bedrijven om deze overweging niet lichtzinnig te maken. “Je bent zo een halfjaar verder voordat je website compleet is. Je moet de keuze maken of je het zelf allemaal wilt doen of wilt uitbesteden. Wij deden het zelf en wellicht zijn we daardoor klanten misgelopen. We hadden het druk genoeg, dus het is uiteindelijk niet zo erg, maar we zullen het nooit weten.”

Snel en persoonlijk

Tot slot benadrukt Van Gelder het belang van Whatsapp bij contact met klanten. “Ik probeer mijn telefoon niet de hele dag in mijn zak te hebben, want hij trilt constant, maar op een paar momenten per dag beantwoord ik vragen van klanten op Whatsapp. Via die app hebben we veel contact. Het is snel, persoonlijk en ook nog eens geschreven, dus handig om terug te lezen. Je kunt op elk moment zonder veel moeite te hoeven doen reageren.”

Ondanks alle tijd en moeite die in social media wordt gestoken, is de nummer één manier voor het binnenhalen van nieuwe klussen altijd nog tevreden klanten. “Het is word of mouth, ouderwetse aanbevelingen van tevreden klanten, en terugkerende klanten. Omdat veel van onze klanten net als ons rond de dertig zijn, verloopt het contact heel soepel en is er wederzijds vertrouwen.”

Wil jij ook weten hoe je als kleine zelfstandige voordeel meer klanten kunt werven met een simpele social media strategie? Meld je dan nu gratis aan voor ons webinar social media op 14 juni a.s. en ontvang gratis de whitepaper Social Media voor Ondernemers. 

[Schrijf je in voor het webinar social media]

Beeld: Shutterstock