Groei

Met een mobiele bedtent sleept studentondernemer Lotte prijs na prijs in de wacht

Als kind droomde de nu 25-jarige Lotte Leufkens niet van een bestaan als ondernemer. Maar of het nu gaat om studie, topsport of een start-up: alles wat de student Werktuigbouwkunde…

Clock 3 min

Als kind droomde de nu 25-jarige Lotte Leufkens niet van een bestaan als ondernemer. Maar of het nu gaat om studie, topsport of een start-up: alles wat de student Werktuigbouwkunde doet, grijpt ze met beide handen aan.

Leufkens won onlangs de TEDxAmsterdamWomen Startup Award. In het Tropenmuseum presenteerde ze voor groot publiek haar maatschappelijke businessconcept CloudCuddle: een mobiele bedtent voor gehandicapte kinderen waardoor zij mee op vakantie kunnen met het gezin of bij opa en oma kunnen blijven slapen.

Spokesman

Naast de eer te spreken op een TEDx-event is het de chronisch onderbelichte doelgroep van hun onderneming waar de Delftse Lotte en haar zakenpartner Francesca Lucas het voor doen. Lotte. “Ik wilde heel graag spreken over de problemen van onze doelgroep. Mijn klantengroep is daar zelf niet toe in staat, wat mij tot hun spokesman maakt. Dat is heel tof.”

Drie jaar geleden hoorden Lotte en zakenpartner slash vriendin Francesca tijdens een schoolopdracht van het probleem dat duizenden kinderen niet veilig kunnen logeren wegens het gebrek aan een goed bed. Het was de start van een enerverende zakentijd die Lotte al die tijd weet te combineren met haar studie.

Topsport

Ik ben behoorlijk fanatiek, zegt Lotte die 60- tot 70-urige werkweken maakt. “Vergelijk het met topsport, iets wat ik deed aan het begin van mijn studie. Ik ben een bridger en was aangesloten bij NOC*NSF. Ik studeer al jaren doordat ik in mijn bachelor studievertraging opliep en deze onderneming er bij kwam. Ik zie een zekere overlap met topsport en ondernemen. Als ik iets doe, ben ik bloedfanatiek. Als ik zelf de regels zet, heb ik het aan mezelf te danken.”

Sinds 2015 is CloudCuddle uitgegroeid tot een werkend product. Afgelopen jaar begon het duo met gebruikerstesten. Met de eerste prototypes reden de twee naar gezinnen met gehandicapte kinderen. Een bijzondere ervaring, herinnert ze. Lotte: “Als wij een bezoek hadden gebracht aan een gezin, hoorden we de dag erna hoe blij ze waren met de CloudCuddle. We kregen cadeautjes, flessen wijn. Ik vond dat heel bijzonder en dacht damn, het is zo’n groot probleem dat blijkbaar door niemand is opgepakt.”

Vrijheid

Lotte is student ondernemer van het jaar en sleepte al met haar startup de ASN Wereldprijs in de wacht. Ze staat te trappelen om fulltime aan de slag te gaan met CloudCuddle. Zo’n drie dagen per week is de ondernemer druk met afstuderen, en drie dagen werkt ze aan haar start-up.

Er blijft geen ruimte over voor een druk sociaal leven, merkt de student. Maar dat hoeft ook niet. “De vrijheid die ik heb dankzij CloudCuddle maakt alles goed. Het voelt niet als werken. Elk probleem moet ik zelf oplossen. Die zelfstandigheid, dat uitpluizen, vind ik een prettige manier van leren.”

Kapitaal

Voor nu is het nog even dubbel werken. Best pittig, voor een uit de hand gelopen hobby zegt ze. Toch heeft het volgens Lotte voordelen dat ze nog student is. “Ik kan vrij goedkoop leven. Al het kapitaal kan in de startup. Ik heb het idee dat ondernemen minder risicovol is als je student bent. Ik maak er graag gebruik van.”

Dankzij bevlogenheid won Lotte de de Startup Award. Haar grootste winst is publiciteit, zegt ze. “Ik wil meer aandacht voor het probleem van deze doelgroep. De problemen in deze marktgroep zijn ontzettend onderbelicht, terwijl oplosbaar. Bizar toch?”

Beeld: Shutterstock