Groei

Must read: Dit is het managementboek van het jaar

Op 16 april werd het Managementboek van het Jaar 2020 bekend gemaakt. In dit Founders artikel besteden we aandacht aan het winnende boek.

Clock 3 min

Dit waren de vijf genomineerde boeken en hun auteurs:

  • De wereld is rond – Jo Caudron
  • Het is oorlog maar niemand die het ziet – Huib Modderkolk
  • Het grote gevecht – Jeroen Smit
  • Topteams – Katja Staartjes, Menno Boermans
  • Bezieling werkt – Hans Wopereis

And the winner is…!

Jo Caudron is met zijn boek ‘De wereld is rond’ de winnaar van de ‘Managementboek van het Jaar 2020’ verkiezing. In zijn boek gaat hij op zoek naar de verbanden tussen maatschappelijke veranderingen. Hij komt daarbij tot de conclusie dat ze samen een metastorm vormen, een allesoverstijgende reeks van met elkaar verweven perfecte stormen. Deze metastorm zal een impact hebben op elke beslissing die we als bedrijf, beleid of individu op de lange termijn nemen.

Oordeel van de jury

De jury van de 17e editie van het Managementboek van het Jaar is lovend over het boek: ‘Dit boek deed ons met de ogen knipperen, nam ons mee in een gedurfd verhaal. Jo Caudron trok ons moeiteloos mee naar ‘zijn’ wereld in 2030. Daarin hebben we de Metastorm zoals hij die noemt overleefd en zijn we in staat gebleken er met zijn allen zelfs een positieve toekomst van te maken. Positief in wonen, werken, mobiliteit, duurzaamheid, onderwijs, noem maar op. Deze auteur schuwt de grote thema’s niet, weet zeer helder te duiden wat er momenteel in de wereld gaande is en smeedt vervolgens een volstrekt authentiek en vooral optimistisch toekomstplan.’

De wereld in 2030: circulair leven in Urban Villages

In ‘De wereld is rond’ neemt Caudron ons mee naar ‘zijn’ 2030 waarin we circulair leven. We wonen in Urban Villages die mensen weer bij elkaar brengen. Doordat wonen, werken, onderwijs, winkelen en ontspanning op een moderne lokale manier worden georganiseerd, hebben we geen macromobiliteit (auto’s en openbaar vervoer) nodig om bijvoorbeeld van huis naar de winkel te gaan. We produceren lokaal, waardoor een nieuwe markt wordt geopend voor de moderne arbeiders van morgen: vakmensen die producten maken, samen met technologie: kleermakers, schoenmakers en nieuwe maakberoepen die we ons nog niet kunnen voorstellen. En we bedrijven lokale landbouw via vertical farming.

Connected blijven met de wereld

In een Urban Village is het mogelijk om zowel onderwijs als werk decentraal in te richten in studieplekken en werken-op-afstand. Hierdoor kunnen we internationaal studeren en zelfs werken, terwijl we toch grotendeels kunnen blijven functioneren in fysieke lokale gemeenschappen. En we zijn niet afgesloten van de wereld. Via moderne (communicatie)technologie en macromobiliteit blijven we connected met de hele wereld. Het grote verschil is dat we ons kúnnen verplaatsen op grotere afstand, niet dat we ons telkens móeten verplaatsen.

De Metastorm doorstaan

Voordat het circulaire leven werkelijkheid kan worden, moeten we wel eerst de Metastorm doorstaan op het gebied van werk, wonen en mobiliteit:

  • Automatisering en robotisering zullen grote impact hebben op alles wat met werk te maken heeft, hoewel het publieke debat hierover vandaag de dag verstomd lijkt. Het onderwijs is niet ingericht op de vaardigheden die we in de toekomst nodig zullen hebben.
  • Lineair leven, de fysieke afscheiding van onze belangrijkste functies zoals wonen, werken, onderwijs en ontspanning, heeft rampzalige effecten op mobiliteit, het klimaat en de persoonlijke gezondheid.
  • De auto is een van de grootste oorzaken van de CO2-uistoot waar individuele gezinnen verantwoordelijk voor zijn. De omslag naar elektrische voertuigen kan een antwoord zijn, maar gaat nog traag. Ondertussen is de auto niet langer de ideale oplossing, maar door onze maatschappelijke inrichting is de auto voor velen onmisbaar geworden.

Werken aan een toekomstplan

Om de Metastorm te kunnen managen deelt Caudron in zijn boek het SUPERchange-model. Dit is een aanpak waarmee overheden en ondernemingen tot een plan en een strategie voor de Metastorm kunnen komen:

See (zie de verandering),

Understand (begrijp de impact),

Plan (bereid je voor op de toekomst met een strategisch plan),

Enable (maak de organisatie klaar om de plannen uit te voeren) en

Run (voer de plannen uit).

‘De wereld is rond’ is een positief betoog om problemen holistisch te gaan benaderen en aan te pakken. Als ons dat lukt, wacht ons een toekomst die meer dan de moeite waard is.

Foto's: T-Mobile