Groei

Rapport: ‘Dit is het ideale moment om ondernemer te worden’

Ondernemerschap kent geen grenzen, zeker niet op het gebied van leeftijd. Dat blijkt niet alleen uit Australisch onderzoek, ook ons land kent een divers ondernemerslandschap!

Clock 2 min

De typische ondernemer, die bestaat niet meer. Dat maakt een recent onderzoek van het Australische Xero duidelijk. De gemiddelde leeftijd van ondernemers ‘Down Under‘ is de afgelopen jaren flink gestegen, zo blijkt het het rapport ‘Ageless Entrepreneur’. En dat is logisch, want technologie discrimineert niet op leeftijd en dus zouden je ouders, grootouders of je tienerkinderen morgen nog een eigen bedrijf kunnen starten!

Nederland

Ook in Nederland wordt het ondemerslandschap steeds diverser. Zo zagen we in 2016 het aantal vrouwelijke zzp’ers verder stijgen, met name door fikse groei in het aantal parttime zzp’ers. Voor het eerst begonnen er vorig jaar meer vrouwen parttime een eigen onderneming (52%) dan mannen.

Daarnaast kwamen er aan beide kanten van de leeftijdsgrens opvallend meer nieuwe ondernemers bij in ons land. Het aantal ondernemers onder de 40 jaar in ons land blijft stijgen, maar tegelijkertijd kwamen er vorig jaar meer zelfstandige ondernemers bij van 55 jaar of ouder. De gemiddelde zzp-leeftijd in ons land ligt nu op 45 jaar.

Overigens groeide in 2016 vooral het aantal parttime ondernemers fors. Veel ondernemers blijven naast hun werkzaamheden voor eigen bedrijf ook in loondienst, doen vrijwilligerswerk of zorgen voor het huishouden,

Toekomstperspectief

Uit het Jaaroverzicht Ondernemend Nederland 2016 van de Kamer van Koophandel blijkt overigens ook dat het toekomstperspectief van parttime zzp’ers, zzp en mkb nagenoeg gelijk is. Gemiddeld bestaat na 5 jaar nog zo’n 60% van de nieuwe inschrijvingen.

Dat is overigens ook weer afhankelijk per sector, zo bestaat slechts 46% van de nieuwe inschrijvingen in de detailhandel nog na 5 jaar, terwijl in de financiële sector nog zo’n  75% overeind blijft.

Ideale tijd

Het rapport ‘Ageless Entrepreneurs‘ van Xero noemt het ‘een ideale tijd voor ondernemers’. Jongeren, ouders en grootouders beginnen massaal hun eigen bedrijf. Dat kan aan de keukentafel zijn, middenin een grote stad, een kantoor of juist een klein dorp. Dankzij de nieuwe technologieën kan iedereen overal een bedrijf beginnen, en daar wordt dan ook gebruik van gemaakt.

Volgens het overgrote deel van de ondervraagde Australiërs is dit dan ook het ideale moment om een bedrijf te beginnen. Ruim de helft vindt bovendien dat leeftijd geen reden meer is om het niet te doen. De oudere generaties veranderen dan ook massaal in ondernemers. De stress van een groot bedrijf inwisselen voor een betere balans en meer geluk is bovendien geen vreemde keuze, zeker niet als je pensioen dichterbij komt.

Mocht je dus ooit de ambitie hebben gehad om je eigen baas te zijn: dit is het moment om het te doen. Dankzij vele nieuwe technologieën is dit gemakkelijker dan ooit en kun je zelfs vanuit je keuken beginnen.

Beeld: Shutterstock