Groei

Met deze pitch decks werden deze startups de grote techgiganten die het nu zijn [o.a. Facebook, AirBnB en YouTube]

Facebook, Airbnb en Youtube behoren tot de grootste techbedrijven van dit moment. Toch zijn ook zij als kleine startups begonnen. Hoe hebben ze de juiste investeerders weten te vinden om uit te groeien tot de grote techreuzen die het nu zijn? In dit artikel delen we de originele pitch decks van Airbnb, Facebook, Buzzfeed, Buffer en Youtube waarmee de founders destijds hun funding binnen wisten te halen.

Clock 3 min

In 4 stappen naar mentaal uitgeruste en productieve werknemers

Founders-digitale-ambachtskills-medewerkers-mentale-rust_cover-cta-2

In de whitepaper geeft Martijn Aslander tips over hoe je je medewerkers meer slagvaardig laat zijn. Verpakt in een handig en concreet stappenplan, over hoe je verbeterde productiviteit van een individueel naar een groepsniveau tilt.

DOWNLOAD GRATIS
Wat is een pitch deck?

Een pitch deck – ook wel ‘startup pitch deck’ of ‘slide deck’ – is een visueel document van meestal 10 tot 20 pagina’s, bedoeld om een nieuw bedrijf te introduceren aan mogelijke investeerders. Denk aan een businessplan, maar dan zo beknopt en visueel mogelijk. Na het bekijken van een pitch deck weet een geldschieter wat voor product of service de startup aanbiedt, wat de doelgroep is, en wat de plannen zijn om die doelgroep te veroveren. Deze plannen zijn ondersteund met belangrijke cijfers en statistieken. Bijvoorbeeld hoeveel geld er nodig is en financiële vooruitzichten over hoe dit zich terug zal betalen. In dit Founders artikel nemen we je mee in de highlights van de originele pitch decks die ten grondslag lagen aan een aantal van de grootste techbedrijven van nu.

Airbnb

Less is more. Dat is de kracht van de inmiddels beroemde Airbnb pitch deck. De presentatie heeft bijgedragen aan miljoenen financiering voor het verhuur- en boekingsplatform en is inmiddels een van de meestgebruikte voorbeelden voor ondernemers wereldwijd. De combinatie van zo min mogelijk tekst samen met duidelijke afbeeldingen en grafieken, zorgt ervoor dat je snel en efficiënt de belangrijkste informatie krijgt. Maar weinig startups hebben dit net zo goed gedaan als Airbnb. Eén tip: stel je voor dat je aan een 5-jarige uitlegt waar het bedrijf voor is. Investeerders zien tenslotte talloze pitch decks per dag en willen snel weten waar ze naar kijken.


Facebook

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar ook het Facebook-imperium van Mark Zuckerberg begon met een pitch deck in 2004. Dat het een succes was hoeven we natuurlijk niet uit te leggen; de eerste $500.000 werd diezelfde zomer geïnvesteerd door durfkapitalist Peter Thiel. De studenten achter het toenmalige ‘thefacebook.com’ vinken veel vakjes aan met hun eerste pitch deck: een overzichtelijke beschrijving, visuele voorbeelden van het platform en een heldere uitleg over het verdienmodel gebaseerd op advertenties. Maar de echte highlight van deze pitch deck is het sociale bewijs dat geleverd wordt. Thefacebook.com was toen nog niet winstgevend, geld was er tenslotte nog niet te halen. Maar wél gebruikers. Het platform was oorspronkelijk gecreëerd voor studenten, alumni en medewerkers van de Harvard University. Al snel werd dit uitgebreid naar andere scholen en universiteiten. Dit pitch deck bevat de namen van alle onderwijsinstellingen waar het gebruikt werd, inclusief de respectieve launch date. Statistieken met demografische gegevens en inzicht in sitegebruik illustreren dat, en hoe, de doelgroep het platform al gebruikte. De quotes aan het begin en eind van de pitch deck laten zien dat het bedrijf zelfs al media-aandacht kreeg. Het verhaal van Facebook bewijst dat je ook zonder winst financiering binnen kunt slepen door met de juiste data het groeipotentieel te laten zien.


Buzzfeed

Wanneer je door het pitch deck van Buzzfeed scrolt, valt één ding meteen op. Heel weinig tekst, en heel veel afbeeldingen. Buzzfeed is een techbedrijf waarbij de combinatie van media en journalistiek centraal staat. Deze combinatie vormde destijds een revolutionair concept: advertenties verwerken in content in plaats van de twee los naast elkaar te laten bestaan. Denk aan user generated content, wat tegenwoordig een grote rol speelt in menig social media campagne. Buzzfeed had al indrukwekkende aantallen bezoekers, impressies en clicks per maand, dit staat kort en bondig vermeld aan het begin van de presentatie. Daarna volgen voornamelijk screenshots om het platform en de nieuwe content te visualiseren. Zo zagen investeerders, voor wie de pitch bedoeld was, precies hoe hun eigen advertenties eruit zouden zien verwerkt in de content van Buzzfeed. Dit pitch deck herinnert ons: show, don’t tell.


Buffer

Het pitch deck van social media planningstool Buffer is, net zoals die van Facebook, gebouwd op een ijzersterke basis van harde cijfers. Buffer had al betalende gebruikers en de bijbehorende data om de goede match van het product met de markt te illustreren. En toch is dat niet de meest opvallende highlight van deze presentatie. Wat wel? Buffer was één van de eerste bedrijven die hun pitch deck openlijk online publiceerden. Transparantie is fijn, zowel voor investeerders als voor consumenten. Het straalt betrouwbaarheid en eerlijkheid uit, en bovenal onverwoestbaar vertrouwen in het product. Daarnaast illustreert het goodwill: door het pitch deck online te delen helpt een bedrijf andere startups ook met het binnenhalen van investeringen. Sharing is caring!


Youtube

Youtube wilde het nummer één platform voor videocontent worden, en dat is gelukt. Die doelgerichtheid zie je terug in de minimalistische Youtube pitch deck. De presentatie beschrijft kort en bondig het probleem in de markt, de oplossing van Youtube, de concurrentie en de manieren waarop het platform geld op zal brengen. De laatste slide vertelt zelfs dat het sinds de lancering al is gelukt om de concurrentie te passeren en de markt te domineren. Deze pitch deck laat zien dat het product wat je verkoopt uiteindelijk het belangrijkst is. Een goed product – of een goede dienst – verkoopt zichzelf, wanneer je duidelijk kunt laten zien dat het potentie heeft. En dan heb je aan een strakke presentatie met alleen de hoognodige informatie meer dan genoeg.


Ook interessant:

Founders-digitale-ambachtskills-medewerkers-mentale-rust_cover-cta-2

In 4 stappen naar mentaal uitgeruste en productieve werknemers

In de whitepaper geeft Martijn Aslander tips over hoe je je medewerkers meer slagvaardig laat zijn. Verpakt in een handig en concreet stappenplan, over hoe je verbeterde productiviteit van een individueel naar een groepsniveau tilt.

DOWNLOAD GRATIS
Beeld: Shutterstock