De broers Axel (26) en Thom (24) Persoon zijn praktisch opgegroeid tussen de kamerplanten, hun vader heeft namelijk een potplantenkwekerij. Daar is dan ook de passie voor planten vandaan gekomen. Hoewel Axel liever niets te maken wilde hebben met de agrarische wereld, en voor de richting Business Information Management koos, kwamen deze twee onderwerpen toch weer samen. Want zo’n drie jaar geleden bedacht hij Plantsome. En omdat zijn broer Thom wel koos voor de agrarische kant en Agrarische Bedrijfskunde ging studeren, helpt hij met het meedenken op strategisch vlak.
“Het idee achter Plantsome is om het verkopen van kamerplanten makkelijker en leuker te maken. Als ik een jaar geleden mensen sprak van rond de 30-35 jaar, kwam er meestal uit dat ze planten wel tof vonden, maar dat ze het moeilijk vonden om te kiezen. En om ze in leven te kunnen houden, is natuurlijk ook een uitdaging”, legt Axel uit.
Plantsome webshop en app
“Om mensen te helpen bij het kopen en verzorgen van een plant, bedacht ik een app. Daarnaast hebben we inmiddels een webshop waar we mensen helpen met het zoeken van een plant. Dit maken we onder andere makkelijker door de planten ‘gewone’ namen te geven, naast de Latijnse. Door de bezoekers een paar vragen te laten beantwoorden, komt de ideale plant voor hen er zo uitgerold. Eenmaal thuis krijgen zij via de app een melding als de plant water nodig heeft.”
De app is behoorlijk accuraat, vertelt Axel. “Ook hier moeten de bezoekers een paar vragen beantwoorden, zoals hun woonplaats, zodat we op basis daarvan het weerbericht kunnen koppelen. Als het zonnig is buiten, heeft je plant binnen namelijk veel meer water nodig dan wanneer het de hele week bewolkt is. Maar ook waar de plant precies staat en hoe ver deze bijvoorbeeld bij het raam vandaan moet staan. Op die manier maakt de app een berekening en kunnen de klanten hun planten veel langer in leven houden.”
Drie jaar geleden begon Axel op zijn studentenkamer met het ontwikkelen van de app. “Ik kwam net van de universiteit en ik was er naast mijn huidige baan mee bezig. Zijn broer Thom is uiteindelijk toch in de kwekerij van hun familie gaan werken, Axel was dat helemaal niet van plan. “Maar we kwamen er al snel achter dat het wel handig is om die partijen samen te trekken. Het zijn dus uiteindelijk twee aparte bedrijven, maar onder één familie.”

Social media
Op social media doen planten het al langere tijd goed. Op vrijwel elke interieurfoto op Instagram zijn planten te zien. “Instagram is voor ons echt een onmisbaar platform. De foto’s van planten doen het goed, het zorgt voor veel inspiratie en visuele content.”
“We merken wel dat Instagram een vrij snel medium is. Een tipje over hoe je de plant het beste kunt verzorgen doet het goed, maar het moet niet te veel tekst zijn. Het draait hierbij vooral om het beeld. Op Facebook kunnen we veel meer kwijt, hierop delen we video’s, blogs of kondigen we ons nieuwe assortiment aan.”Zo’n driekwart van de bezoekers, komt via mobiel op de webshop. “Dat is dan ook de reden dat we alles voor de mobiele website designen. We merken echt dat dit een steeds grotere rol gaat spelen: er moet zoveel mogelijk info passen in een klein schermpje.”
Onmisbare apps
Maar ook intern is de mobiele technologie praktisch onmisbaar: “Slack is voor de interne communicatie heel belangrijk voor ons. Zo kunnen we gemakkelijk communiceren binnen het team, maar bijvoorbeeld ook met ons marketingbureau dat op een andere locatie zit.”
Zodra ik wakker word, bekijk ik de Shopify-app om te controleren of alles goed gaat.Share
Ik ben er inmiddels wel iets beter in geworden dat af te kaderen, soms zet ik mijn telefoon gewoon even uit. Als ik om 19 uur wegrijd, check ik daarna niet meer mijn mail. Ik kan nog gebeld worden, maar daar blijft het dan wel bij. Voor mij is dat echt belangrijk, anders ben ik echt 24/7 met mijn bedrijf bezig.”
Durf te groeien
Inmiddels werken er acht mensen voor Plantsome en hoeven Axel en Thom niet meer alles alleen te doen. “Denk er niet te lang over na hulp in te schakelen en durf te groeien. Het heeft bij ons wel echt te lang geduurd die eerste stap te nemen. Als we eerder iemand hadden aangenomen, hadden we meer tijd gehad om andere dingen aan te pakken. Durf daarom vooruit te kijken: wat gaat het opleveren, wat kost het en welke risico’s komen erbij kijken?
Durf het dan vervolgens ook echt los te laten. Als je mensen erbij haalt, is het in het begin vrij moeilijk als starter, je moet je bedrijf op een andere manier gaan runnen. Wees je bewust van die verandering en dat je meer op de achtergrond moet gaan staan.”