Kinderen die spelen, zijn een bron van inspiratie. Ze vinden het niet eng om zichzelf af te vragen ‘wat als?’. Ze doen spontaan wat er in hen opkomt en bedenken hun eigen regels. Leuk om te doen én het versnelt hun leerproces. Natuurlijk zijn ze zich daar zelf niet bewust van. Maar voor een observerende volwassene kan het een leermoment zijn. Door te spelen, verruim je je geest. Wat goed van pas komt als je je bedrijf opnieuw wilt uitvinden en wilt blijven innoveren. Nu hoef je niet direct Lego-constructies te bouwen in de vergaderzaal. Maar je kunt wel de onderstaande spellen uitproberen. Benieuwd naar de volledige TED-talk van Martin Reeves over playfulness? Check ‘m hier:
Het Anti-bedrijf spel
Maak een lijst met alles wat essentieel is voor je huidige business-strategie. Wat ligt er ten grondslag aan al het behaalde succes? Wat vormt de kern van je bedrijf? Draai dit vervolgens 180 graden om. Maak dus een vergelijkbare lijst, maar dan voor een bedrijf dat compleet het tegenovergestelde is van het jouwe. Wat is voor dit bedrijf een passende business-strategie? Wat zijn de missie, visie en waarden? Je zult versteld staan van de ideeën die je hiermee bij jezelf oproept die je voor je eigen bedrijf kunt inzetten.
Stel: je bent CEO van een hotelketen. In de tegenovergestelde versie van je bedrijf bezit je helemaal geen panden of überhaupt kamers. Hoe komt er dan toch geld binnen? Als leidinggevenden van hotels dit spel hadden gespeeld vóór 2007 hadden ze mogelijk de opkomst van Airbnb voorspeld – een hotel-loos horecabedrijf – en hadden ze dit voor kunnen zijn.
Het spel van de buitenbeentjes
Aan de rand van je werkveld – aan de rand van eigenlijk elk werkveld – bevindt zich een aantal non-conformistische bedrijven. Zij gaan de strijd aan met het bedrijfsmodel van gevestigde namen en de bijbehorende toekomstvisie. Logisch dat ze deze aanpak kiezen. Als ze zichzelf als miniatuurversie van de gevestigde naam profileren, zijn ze niet levensvatbaar. Ze doen hun eigen ding en proberen dit succesvol te maken.
Je besteedt misschien helemaal geen aandacht aan deze bedrijfjes. Logisch. Veel startups gaan vrij snel na de oprichting weer over de kop. En met alle ervaring die jij hebt, veroordeel je ze misschien ook een beetje. Weten ze wel waar ze mee bezig zijn? Klopt hun businessmodel? Gaan ze ooit geld verdienen?
Probeer eens in hun schoenen te staan. Beoordeel ze niet vanuit het comfort van je eigen positie, maar ga ervan uit dat deze buitenbeentjes precies weten hoe de toekomst eruitziet. Welke gevolgen heeft dit voor jouw bedrijf? Pak hun ideeën en gebruik dit om jouw bedrijf te innoveren.
Upgrade je businessmodel
In dit whitepaper bieden we je i.s.m. het prestigieuze bureau Business Model Inc zes stappen om je businessmodel up-to-date te krijgen.
DOWNLOAD GRATIS
Post Mortem Spel
Upgrade je businessmodel

In dit whitepaper bieden we je i.s.m. het prestigieuze bureau Business Model Inc zes stappen om je businessmodel up-to-date te krijgen.
Een verkeerde keuze binnen de organisatie brengt zomaar een sneeuwbal aan het rollen en voor je het weet is je bedrijf ten dode opgeschreven. Misschien gaat het nu supergoed en leun je vol vertrouwen achterover. Verkeerde keuzes? Die maak je niet. Maar dit vormt juist een groot risico. Want gaat het mis? Dan ben je te laat.
Probeer daarom inspiratie te halen uit deze mogelijkheid. In het post-mortem-spel schrijf jij namelijk een overlijdensbericht voor je bedrijf. Ga ervan uit dat je bedrijf over vijf jaar ten dode opgeschreven is. Waar is het fout gegaan? Hoe is het mislukt en waarom? Door hierbij stil te staan, krijg je de kans om vroegtijdig in te grijpen en bij te sturen.
Betrek hier ook je medewerkers bij. Zij zien waarschijnlijk eerder aankomen als je bedrijf de verkeerde kant op dreigt te gaan, maar vinden het mogelijk moeilijk om hun mond open te rekken. Creëer daarom een werkplek waar iedereen de ruimte heeft om zich uit te spreken en kwetsbaarheden of zwakke en blinde vlekken aan te wijzen. Laat hen dit allemaal opschrijven in en creëer zo het overlijdensbericht. Het is namelijk best leuk en zorgt voor interessante inzichten.
Op zoek naar nieuwe business modellen?
Op Founders besteden we regelmatig aandacht aan het ontwikkelen van business modellen. Lees bijvoorbeeld onze artikelen over Business Model Shifts, Hoe technologie je businessmodel verandert of Hoe voice assistants nieuwe business modellen mogelijk gaan maken. Wil je echt de diepte induiken? Check dan ons gratis e-book Upgrade je business model.

Upgrade je businessmodel
In dit whitepaper bieden we je i.s.m. het prestigieuze bureau Business Model Inc zes stappen om je businessmodel up-to-date te krijgen.