Groei

Podcast CMOtalk: voor iedereen met liefde voor marketing

Klaas Weima is niet alleen de oprichter van creatief marketingbureau Energize, hij presenteert ook de maandelijkse podcast CMOtalk, waarin hij in gesprek gaat met chief marketing officers van uiteenlopende merken.

Clock 3 min

“Ik heb gewoonweg een bovenmatige interesse in het marketingvak”, antwoordt Weima op de vraag waarom hij naast het runnen van Energize ook nog tijd maakt voor de maandelijkse podcast CMOtalk. “Ik wil iets teruggeven aan het vak: inspiratie en kennis. Ik wil tips en trends delen. Dat doe ik eigenlijk al heel mijn professionele carrière.”

Aandacht voor het verhaal

Weima ging in 2015 van start met CMOtalk, nadat hij eerder ervaring opdeed met de podcast SparkCast. “Dat heeft tegelijk ook een zakelijk doel. Als creatief bureau komt Energize natuurlijk graag in contact met grote merken, het liefst op CMO-niveau. We benaderen de CMO’s om aandacht aan hun verhaal te geven en daar de luisteraar in mee te nemen.”

Klaas Weima

Klaas Weima

De focus op CMO’s is volgens Weima ontstaan, omdat daar juist de interessante verhalen liggen: “Dit zijn mensen met een marketinghart die een interessante carrière hebben opgebouwd. Die mensen hebben een verhaal te vertellen over hun vak en het merk waar ze werken. We richten ons met CMOtalk op de toekomst van het vak en de uitdagingen van het postdigitale tijdperk.”

Succes

Dat heeft de podcast geen windeieren gelegd. “We hebben het aantal luisteraars verdrievoudigd het afgelopen jaar. Het helpt dat gedeeltes van de gesprekken terugkomen als interview in het blad Adformatie en dat de podcast niet alleen op de website, maar ook op onder andere Soundcloud en Spotify te vinden is.”

Daarnaast wordt er jaarlijks een CMOtalk-dinner en een CMO talk-breakfast gehouden. “We gaan bijvoorbeeld ook met tien CMO’s naar Londen om daar het congres Adobe Summit bij te wonen. We proberen mensen uit het vak echt bij elkaar te brengen.”

Ook de gelikte productie draagt bij aan het succes. “We werken samen met Voicebooking en gebruiken een professionele geluidsstudio in Amsterdam. We hebben een waanzinnig goede sound engineer, Dion Posdijk, die ook voor Armin van Buuren werkt. En natuurlijk is er een redactieteam bezig met het voorbereiden van de interviews.

Ik heb zelf interviewtraining gehad van Bernard Hammelburg van BNR Nieuwsradio. Ik wil natuurlijk ook mijn eigen skills verbeteren.” Ondanks de hoge productiewaarde voelen gesprekken met gasten relaxed en ongedwongen aan. “Dat is vanaf het begin af aan het format. In een podcast kun je juist dieper ingaan op de materie, in plaats van een paar minuten tijdens een regulier radio-item.”

CMOtalk

De CMO als mens

Tijdens de podcast komen de meest uiteenlopende gasten langs, van Ine Stultjes van Koninklijke Auping tot Adriana Hoppenbrouwer van Hema. “Een veelvoorkomend gespreksonderwerp is de inrichting van de marketingorganisatie”, vertelt Weima. “De omgeving verandert steeds sneller, dus er moet een wendbare organisatie staan. Een ander populair onderwerp is hoe je als merk op een relevante manier de aandacht van mensen trekt. Het is steeds lastiger om je onderscheidend neer te zetten.”

Weima leert zelf ook van elke aflevering weer wat bij om toe te passen in zijn carrière. “Ik haal er heel veel leiderschapstips uit. Wat ik heb geleerd, is dat het loont om je als CMO kwetsbaar op te stellen. Er zit een mens achter die functie. Dat menselijke spreekt mij erg aan.”

Weima hoopt alle luisteraars, van CMO’s zelf tot communicatieprofessionals en studenten, te inspireren met CMOtalk. Mensen die zich via de website inschrijven, ontvangen meteen suggesties voor een aantal sterke afleveringen.

CMOtalk is onder andere te beluisteren via iTunes, Soundcloud, Spotify, Stitcher en de CMOtalk-website.

 

Beeld: Shutterstock