Groei

Podcast luistertip: Levenslessen van een 85-jarige host in ‘Het leven, een gebruiksaanwijzing’

Podcasts worden steeds populairder. Het is een ideaal tijdverdrijf als je vaak onderweg bent of tijdens het sporten. Vandaar dat we op Founders regelmatig luistertips delen in de vorm van bijzondere podcasts. Met vandaag: Levenslessen van een 85-jarige in de VPRO podcast ‘Het leven, een gebruiksaanwijzing’.

Clock 2 min

Was er maar een complete gids voor het leven. De VPRO-podcast ‘Het leven, een gebruiksaanwijzing’ komt in ieder geval aardig in de buurt. De podcast wordt gepresenteerd door de 85-jarige Margot de Boer, die door haar leeftijd al direct een autoriteit is.

Het leven, een gebruiksaanwijzing

Het leven, een gebruiksaanwijzing is een podcast project van de VPRO dat alweer van 2016 dateert. Toch zijn de afleveringen ook vandaag de dag nog steeds relevant. Het programma bestaat uit 14 afleveringen, en in elke podcast van 15 minuten staat één levensvraag centraal. Bijvoorbeeld ‘Hoe te vergeten’ of ‘Hoe niets te doen’. Perfecte reflectie voor tijdens je aanstaande zomervakantie dus.

Warboel

Elke aflevering is een nieuwe gids, waarin je meerdere ervaringen hoort over één, bewust vaag (want het leven is soms een warboel) thema. Zo leer je onder meer ‘hoe een bittere pil te slikken’ en ‘hoe een goed mens te zijn’.

De afleveringen duren niet langer dan een kwartier per stuk. In die tijd komen bovendien verschillende mensen aan het woord. Dat wisselt lekker af, waardoor het prettig luistert en je in een korte periode meerdere verhalen tot je neemt. De schorre stem en kenmerkende lach van Margot de Boer zullen je bovendien lang bijblijven. Elke aflevering begint met een persoonlijke anekdote van haarzelf.

Het vinden van je stem

Soms zijn de thema’s vrij filosofisch, maar vaak juist heel praktisch ingestoken. In de eerste aflevering, over het vinden van je eigen stem, horen we bijvoorbeeld het verhaal van de 27-jarige Nathalie, die in een rolstoel zit en een stemcomputer bedient met haar ogen. Ze herkent zichzelf alleen totaal niet in de emotieloze stem die uit haar spraakcomputer komt, en via een advertentie horen we dat ze op zoek gaat naar een stem die beter bij haar past.

Nieuw inzicht

Na het luisteren ben jij degene die het advies kan doorgeven en – niet onbelangrijk – er zelf ook wat van kan leren. Jong of oud, ondernemer of niet, deze lessen geven je gegarandeerd nieuw inzicht in het leven en hoe je je daar soepeltjes doorheen kunt manoeuvreren.

Aantal seizoenen: 1 (14 afleveringen)
Gemiddelde lengte: 15 minuten per aflevering

Luister via iTunes of Stitcher.

Beeld: Shutterstock