Groei

Podcast tip: Intieme minidocumentaire van een startende ondernemer in StartUp

Alex Blumberg verlaat de Amerikaanse publieke radio-omroep en start zijn eigen bedrijf: de American Podcast Company. Het doel: geld verdienen met narratieve podcasts. Hij vertelt erover in StartUp.

Clock < 1 min

Het is geen makkelijke stap om van een fijn betaalde baan en zekerheid over te stappen op het ondernemerschap. Helemaal niet als je je hele leven hebt gewerkt in een sector waar winstmaximalisatie niet het doel is. Toch kiest Alex Blumberg ervoor om in het diepe te duiken.

StartUp voelt als het persoonlijke radio-dagboek van Blumberg bij het beginnen van zijn bedrijf. Zijn kwetsbare instelling wordt direct hoorbaar in de allereerste aflevering (uit 2014 inmiddels, maar sommige goede tv-shows zijn ook oud, toch?). De rest van het eerste seizoen vult zich met andere ondernemersworstelingen, zoals het vinden van een goede naam (spoiler: het wordt toch niet American Podcast Company…) en het uit hand geven van je kindje door je bedrijf te delen met een businesspartner.

In latere seizoens volgt StartUp ook andere bedrijven. In seizoen 2 staat datingplatform Dating Ring centraal. In het daaropvolgende seizoen komen meerdere verhalen van verschillende bedrijven aan bod. Naast een ander bedrijf, ligt de focus in seizoen 4 weer deels op het podcastbedrijf van Alex Blumberg. In april startte het vijfde seizoen. Ook dit keer volgt de podcast meerdere ondernemingen in hoogte- en dieptepunten.

Titel: StartUp
Aantal seizoenen:
5 (meestal 10 afleveringen per seizoen)
Gemiddelde lengte: rond de 30 minuten per aflevering, soms uitlopend naar meer dan 45 minuten

Luister via iTunes, Stitcher of Overcast.

Beeld: Shutterstock