Dunnink (tevens oprichter van designstudio Momkai) en Pfauth werken voor de verdiepende journalistieke site De Correspondent, die ze samen mede-oprichtten. Het duo bespreekt verschillende wijzes om naar design te kijken.
Harald Dunnink: “Het viel me op dat er vaak over design gepraat werd alsof het een toevoeging is: iets is ‘design’. Terwijl eigenlijk bijna alles om ons heen is uitgedacht en ontworpen. Als je dat meer ziet, krijg je een beter begrip van de wereld die om je heen ontstaan is. Het biedt ook inzichten in hoe je in je werk, of thuis, zelf zaken anders kunt uitdenken of ontwerpen.”
Overtref verwachtingen
Hoe ‘ontwerp’ je bijvoorbeeld een diffuus begrip als gastvrijheid? Dunnink en Pfauth wisselen ervaringen uit over o.a. een diner bij het exclusieve restaurant Blue Hills At Stone Barns én de lessen van een online fietsenmerk. Het bieden van een unieke ervaring, waar de klant bij betrokken wordt, speelt een grote rol. Hoe gaaf is het bijvoorbeeld om je nieuwe fiets van de lopende band te zien rollen? De ondernemer of kunstenaar die hooggespannen verwachtingen weet te wekken – en deze vervolgens overtreft – zit gebeiteld.Elke aflevering draait om één thema: Dunnink en Pfauth zoeken hierbij sprekende voorbeelden en anekdotes uit het dagelijks leven. Meer wordt er niet voorbereid: de inzichten ontstaan tijdens een ontspannen gesprek, waarin de ervaringen en voorwerpen worden geanalyseerd.
Intiem en niet gehaast
Vaak wordt er over design gepraat alsof het een toevoeging is: iets is ‘design’. Terwijl bijna alles om ons heen is uitgedacht en ontworpenShare
Vooralsnog spreken de Correspondent-collega’s met z’n tweeën over design (ondersteund door producent Botte Jellema). In de toekomst komen daar mogelijk nog gasten bij. Dunnink: “Het lijkt ons een heel leuke insteek, waar we in gedachten al eens mee spelen. We bewaren die gedachte nog even voor een tweede seizoen!”
Link
De podcast koppelt de verhalen regelmatig aan de professionele praktijk. Pfauth ontdekt in Brooklyn bijvoorbeeld een tweedehands kledingzaak die streng geselecteerde kwaliteitsartikelen verkoopt.
Aan het einde van de aflevering merkt hij op dat De Correspondent een vergelijkbare filosofie hanteert: het platform schrapt overbodige elementen, tot er een verhalenaanbod overblijft waar de lezer écht iets aan heeft. De kunst van het weglaten geldt niet alleen voor grafisch of productdesign; de stelregel blijkt breder toepasbaar dan je zou denken.Zéér concreet is de vijfde aflevering over De Correspondent zelf. Dunnink verblijft momenteel langere tijd in New York, om een Engelstalige versie van De Correspondent op te starten. De designer ontving een mail van Jimmy Wales, de beroemde oprichter van Wikipedia, die hem vroeg naar de ontwerpuitdagingen van De Correspondent (als voorbereiding op zijn eigen collaboratieve nieuwsproject WikiTribune).
In deze episode richt Dunnink zich op de filosofie en uitgangspunten van de journalistieke site, en hoe deze van belang waren in het uiteindelijke ontwerp.
Goed bekeken
Een mogelijk gevaar voor een podcast over design is dat visuele aspecten en voorbeelden in het luchtledige blijven hangen. Verwondering ondervangt deze valkuil met zijn eigen ‘companion-site’. Alle afleveringen zijn hier terug te luisteren, voorzien van foto’s, video’s én links naar achtergrondinformatie.
Dunnink: “We hebben de site vooraf met het Momkai-ontwerpteam uitgedacht. Ik merkte dat er in veel podcasts werd verwezen naar ‘show notes’, maar als ik die dan opzocht bleken ze vaak nogal spartaans. Zelf ben ik erg visueel ingesteld, en wilde de beelden in m’n hoofd graag delen op een manier zoals ik ze zélf zou willen zien als ik meeluisterde. Groot, zonder opsmuk en met links naar verdiepende artikelen.”
Op dit moment staan er zes afleveringen (van ruim een half uur) online, maar Verwondering is wat Dunnink betreft een blijvertje. “Ernst-Jan en ik plannen onze agenda altijd bijzonder vol, maar voor de podcast maken we altijd tijd. Het doel is om ongeveer halverwege elke maand een nieuwe aflevering te publiceren.”
Verwondering is dus terug te luisteren via de eigen website of via populaire platformen als Apple Podcasts, Spotify of Google Podcasts.