Groei

Sabi Toulou van Sendcloud: ‘Luisteren is het geheim voor snelle groei’

Sendcloud is het snelst groeiende techbedrijf van Nederland en het doel is nu verlegd naar Europa. Oprichter Sabi Tolou (30) van het platform dat het verzendproces van webshops automatiseert: ‘Het draait om goed luisteren, communicatie en persoonlijke aandacht.’

Clock 4 min

Sabi Tolou begint te schaterlachen als er naar zijn bereikbaarheid wordt gevraagd. Het is een aanstekelijke lach die nog vaker door de telefoon zal klinken tijdens het gesprek. De 30-jarige oprichter van Sendcloud is dan ook goedgehumeurd. Hij heeft vakantie, werkt tussendoor ‘een klein beetje’, en om op de vraag terug te komen: afspraak is afspraak. Service is de basis van zijn bedrijf. ‘Ik ben in principe altijd bereikbaar, ik bel ook altijd terug’.

Het team van Sendcloud in Eindhoven

 

Verzendingen

Tolou heeft ook alle reden tot lachen. Het gaat meer dan uitstekend met Sendcloud, de verzendsoftware voor webshops. Tolou richtte het Eindhovense techbedrijf bijna zeven jaar geleden op, samen met compagnons Bas Smeulders en Rob van den Heuvel. Ze hadden destijds alle drie een webshop en waren enorm veel tijd kwijt aan de verzendingen. Alle gegevens moesten toen nog handmatig overgetypt worden om een verzendlabel te creëren. Dat kon handiger, vonden ze. Een klassiek voorbeeld van innovatie uit frustratie. “Als wij deze problemen ondervinden, dan zijn er andere bedrijven die dit probleem ook kunnen hebben.” Waarop ze besloten dit verzendproces te automatiseren.

Met succes. Het bedrijf domineert de laatste jaren de nationale lijstjes met ‘snelste omzetgroei’, heeft inmiddels ruim honderd werknemers in dienst en zo’n 15.000 e-commercebedrijven gebruiken ‘Europa’s nummer 1-verzendsoftware voor webshops’. Tolou: “Ons concept is enorm schaalbaar, the sky is the limit. Ik beeld me bepaalde dingen voor de toekomst in, en daar werk ik naar toe. Op het moment dat de mens iets wil en er zijn focus op zet, geloof ik er oprecht in dat hij het ook kan bereiken. Alleen moet je er wel wat voor opofferen.”

Luisteren

Het geheim voor de snelle groei is luisteren, zegt hij. Luisteren naar collega’s, luisteren naar de klant, de behoefte van de markt peilen en alle feedback integreren. En heel snel executeren. Niet te lang blijven hangen op beslissingen. “Op het moment dat je niet snel genoeg kan executeren, gaat iemand anders er mee vandoor. Het snel beslissen en doen hadden we al in ons, we moesten alleen leren om hier bewust van te worden.” Een andere les was de focus op één ding te houden en dat goed te doen. “Ik zag overal kansen, wilde overal iets uit kunnen halen. Maar je kan nooit tien verschillende dingen goed doen. Choose your battles, zou ik mee willen geven.”

Sabi Toulou

Communicatie

Tolou begon ooit als verkoper in een Eindhovens filiaal van T-Mobile en brengt nog altijd een van zijn eerste lessen uit de winkel in de praktijk. “Ik leerde van mijn manager om humaan te zijn. Dat wil zeggen dat je medewerkers niet als cijfers moet behandelen, maar als mens. Het leiden van een organisatie is verder geen rocket science. Het is geloven in jezelf en geloven in je werknemers. Je moet de mensen die bij je werken de slimme dingen laten doen. That’s it.”

Communicatie en persoonlijke aandacht zijn wat dat betreft de sleutelwoorden. “We groeien enorm en hebben nu ook twee filialen in München en Parijs. Soms gaat het er niet eens om dat je als eigenaar of founder iets tegen de mensen zegt, maar dat je er aanwezig bent.” Als het niet lukt om fysiek aanwezig te zijn, gebruiken ze voor videocontact met de buitenlandse filialen het programma Zoom.

“Ons interne communicatiesysteem is Slack en extern naar de klanten gebruiken we Intercom, een snel groeiende Amerikaanse startup. Onze medewerkers hebben al deze systemen op hun mobiel staan, ook ons crm-systeem Hubspot. Iedereen werkt veel mobiel. Verder gebruiken we de basic stuff: ik heb een unlimited zakelijk abonnement zodat ik overal kan mailen, bellen en appen.”

Europese markt

Het doel is om de volledige Europese markt te coveren en naast Europa moeten uiteindelijk ook de Verenigde Staten volgen. De ultieme ambitie is om over een aantal jaar wellicht naar de beurs te gaan. Maar goed, eerst maar eens de gefragmenteerde Europese markt aan elkaar koppelen. “We willen het de consument makkelijker maken om iets internationaal te bestellen, maar ook te retourneren. Dat staat of valt met de logistiek.

In elk land heb je een soort DHL of PostNL, maar ze moeten allemaal apart technisch worden toegevoegd. Dat stukje gaan we oplossen. De grote partijen denken: waarom zou ik vijftien verschillende vervoerders gaan integreren? Of er moet een partij zijn die alle services ineen aanbiedt. Wij dus.”

En wat is zijn eigen stip op de horizon, doet hij dit nog op zijn vijftigste? “Terugkijkend op de afgelopen jaren is dit het leven wat ik had gehoopt te bereiken. Veel reizen, nieuwe mensen leren kennen, bezig zijn met nieuwe culturen, en ook soms in de spotlight staan. Het is gewoon echt nice. Maar ik denk dat het op mijn 35ste wel klaar is. Als ik veertig ben wil ik eigenlijk niet meer echt hoeven werken, alleen maar lekker bezig zijn.” Bijkomend voordeel: dan wordt hij ook niet meer gebeld op vakantie voor een interview. Opnieuw klinkt de schaterlach.

Foto's: Sendcloud