Groei

Sardientjes alom in deze bizarre Portugese winkel

Retail- en horecazaken zoeken de uitersten op. Ze bedenken de gekste concepten en die slaan aan! Deze maand nemen we een kijkje in de kleurige sardinewinkel O Mundo Fantastico.

Clock 2 min

Voor Portugal heeft vis altijd veel betekend. In het bijzonder de sardine. Een fabriek in Portugal genaamd Fabrica de Conservas da Murtosa verwerkt jaarlijks duizenden sardines voor het merk Comur. De fabriek had altijd de droom om een ruimte in Lissabon open te stellen voor het publiek als eerbetoon aan de sardine. Zodoende. O Mundo Fantastico was geboren. Het resultaat? Een circus vol kleuren met een historisch tintje.

Sardinha

Delicatesse van de lagune

De sardine wordt sinds 1942 verkocht in de fabriek van Comur en heeft veel betekend voor de voedselindustrie in Portugal. Het sardine-merk heeft een flinke aanvoer dankzij de hoeveelheid sardines in de Ria de Aveiro. De lagune strekt zich uit over de Atlantische kust van Portugal en is ’s werelds laatste stuk ongerept drassig kustgebied. De sardine uit dit gebied wordt gezien als een ware delicatesse en dankt zijn unieke smaak aan traditionele bereidingsmethodes. In elk blik van O Mundo Fantastico tref je een enkele sardine aan in olijfolie. Simpel maar krachtig.

Blikvanger

O Mundo Fantastico kenmerkt zich door elk jaar een speciaal sardineblik uit te geven. Met deze bijzondere marketing laten ze zien dat de vissoort alles behalve eentonig en saai is. Op elk blikje staat het betreffende jaar vermeld en een belangrijk moment van dat jaar. Hiernaast wordt op elk blik vermeld welke bekendheden dat jaar zijn geboren. Zo gedenkt het blik uit 1953 het jaar dat DNA werd uitgevonden en dat Cyndi Lauper, John Malkovich and Benazir Bhutto zijn geboren. Omdat elk jaar zijn eigen kleur krijgt, zie je in de zaak alle kleuren van de regenboog.

SardinhaCircus

Het interieur lokt menig toerist en bezoeker uit eigen land naar binnen, zelfs als ze nog nooit in hun leven een sardine gegeten hebben
Tweet
Twitter
Bij binnenkomst word je niet alleen overdonderd door de hoeveelheid aan kleuren maar ook het cirusachtige karakter. Je waant je in ‘Monsieur Cannibale’ achtige sferen, hier midden in de drukke stad van Lissabon. Tandwielen aan de muur, zwevende blikjes en vitrines op wielen zorgen voor een feestelijk interieur. Maar daar blijft het niet bij, zelfs de muziek is bijzonder. Artiest Carlos Alberto Moniz componeerde speciaal voor de winkel een soundtrack. De winkel vormt een baken van licht, kleur, energie en zelfs de werknemers maken onderdeel uit van het decor. Het interieur lokt menig toerist en bezoeker uit eigen land naar binnen, zelfs als ze nog nooit in hun leven een sardine gegeten hebben. O Mundo Fantastico maakt zo van de sardine de grootste show ter wereld.

 

Foto’s: O Mundo Fantastico

Beeld: Shutterstock