Groei

Minder elektronisch afval door slim papier en IoT van Tapp.online

In deze maandelijkse rubriek zetten we inspirerende ondernemers in de spotlight. Founders die een mooi verhaal hebben waarbij ze technologie en connectiviteit op een bijzondere manier inzetten. Deze maand voelen we Niels Postma van Tapp.online aan de tand. Zijn bedrijf maakt papier slim door er microchips, batterijen en sensoren in te verwerken. Benieuwd hoe hij dat doet? Lees snel verder!

Clock 3 min

Postma heeft rechten gestudeerd en kwam er tijdens een studiereis achter dat hij niet zijn hele leven als jurist wilde werken. Maar wat wilde hij dan wel? Ondernemen, dat is wat hij wilde gaan doen. Via een kennis kwam hij bij een drukkerij terecht. “Ik wist niets van papier en keek dus ook niet kritisch naar een papierkleur”, aldus Postma. “Maar wat ik wel zag was dat papier over de hele wereld op dezelfde manier wordt gerecycled. Dat vind je nergens bij geen enkel materiaal op deze manier. Alleen mist papier wel een interactieve laag, je kunt er niets mee meten. Als ik die twee dingen nou combineer, dan heb ik een mooi product.”

Niets houdt je tegen

CTA-zakelijk-internet

Ontdek hoe je met het netwerk van T-Mobile, jouw dromen kunt waarmaken!

LEES MEER!
In het diepe springen

En zo begon Postma’s ondernemersdroom. Overdag had hij zijn baan en in de avonduren, weekenden en vakanties werkte hij aan zijn idee. Zijn eerste klant was Bavaria vertelt Postma glunderend. En dat smaakte naar meer: hij wilde structureel meer tijd besteden aan zijn innovatie. Zijn werkgever vond dat geen goed idee, want het leverde nog niets op en het kostte heel veel tijd. Maar door zo te blijven doorgaan in de avonden en weekenden, zou zijn droom nooit wat worden. Toen zat er maar een ding op voor Postma: in het diepe springen en ervoor gaan. Zo gezegd, zo gedaan en in maart 2020 was Tapp.online een feit.

Papier opnieuw uitvinden

Door de toenemende digitalisering ontstaat er veel elektronisch afval, ook wel e-waste genoemd. Deze afgedankte elektronica vervuilt het drinkwater en brengt schade toe aan ecosystemen wereldwijd. Zo gaan in de wereldwijde productieketen heel veel dataloggers verloren tijdens het transport en opslag. Dataloggers zijn instrumenten waarmee je gegevens meet zoals temperatuur en locatie. Ze worden gemaakt van vervuilende materialen zoals plastic. Door de oplossing van Tapp.online worden deze vervuilende dataloggers vervangen door 100 procent recyclebare papieren dataloggers van landbouwafval. Het papier meet temperatuur, schokken, helling en luchtvochtigheid. Je krijgt heel simpel toegang tot de data op het papier door je smartphone erop te leggen. En via het cloud platform Cnnct.cloud heb je direct inzicht in de data.

Snel stabiel internet cruciaal

De cloud-software is het hart van de oplossing die Tapp.online biedt. Zonder de cloud kan de hardware niet draaien en vice versa. Tapp.online gebruikt het Zakelijk Internet Extra pakket en een T-Mobile zakelijk mobiel abonnement. Een snelle stabiele internetverbinding is cruciaal. Dat bleek ook tijdens de Consumer Electronics Show (CES) waar Tapp.online begin dit jaar was vertegenwoordigd. Op deze beurs was namelijk geen internet aanwezig. Waar andere exposanten aan het klungelen waren met simkaarten, maakte Postma via zijn mobiel ‘gewoon’ een wifi-hotspot aan. En zo had hij vier dagen lang een goede en stabiele internetverbinding via het netwerk van T-Mobile. “Als je vindt dat je toegevoegde waarde in de software ligt, moet je daar wel in investeren. Dus ook in de internetverbinding”, geeft Postma aan. “We hebben daarin dus ook gekozen voor de kwaliteit van T-Mobile.”

Droom: bijdragen aan een circulaire wereld vrij van e-waste

“Ik denk dat papier echt een goed alternatief is voor plastic. We zijn nu begonnen met slim papier dat temperatuur, luchtvochtigheid en schokken kan meten. Maar daar stopt het niet. Mijn droom is dat we wat kunnen doen aan die bergen e-waste. Daarin hebben we nog heel veel werk te verzetten”, vertelt Postma. “Ik wil zeker impact maken. Als je kijkt naar hoeveel dataloggers er worden gebruikt om zendingen te meten, zijn dat er wel miljarden. Het zou mooi zijn als we binnen tien jaar 25 procent van alle dataloggers hebben vervangen door onze eigen dataloggers van papier.”

Tips voor ondernemers met een droom

Alle problemen die je nu als ondernemer hebt, heeft een ander waarschijnlijk al gehad. “Het enige wat je moet doen is erover lezen. Als je kijkt naar de founder verhalen van Netflix, Nike of Booking, daar leer je zoveel van”, aldus Postma. En wat hij ooit met zichzelf heeft afgesproken is overal ‘ja’ op zeggen. Zo werd hij een keer gevraagd om over Internet of Things (IoT) te vertellen. Er zaten slechts tien mensen in de zaal, ergens op een bedrijventerrein in Friesland. De aanwezigen hadden geen idee wat IoT inhield en keken of ze water zagen branden toen Postma zijn verhaal deed. Later bleek dat de launching customer van Tapp.online ook in die zaal zat. In de T-Mobile Webinar ‘Alledaagse dingen verbinden met IoT’ vertelt Postma over de use-case van deze launching customer.

Lees meer ondernemersverhalen:

  • Hoe deze Nederlandse bloemen en kunstplanten ‘uitbloeiden’ tot een wereldwijd succes
  • Niet te filmen: waarom deze studio scenes creëert die niet direct gefilmd kunnen worden
  • Koffie en zwammen: verrassende combinatie als basis voor circulair businessmodel van Rotterzwam
  • Fairphone: hoe deze smartphone uit Nederland aan een betere wereld bijdraagt
  • Orbisk strijdt met AI tegen voedselverspilling in restaurants
CTA-zakelijk-internet

Niets houdt je tegen

Ontdek hoe je met het netwerk van T-Mobile, jouw dromen kunt waarmaken!

LEES MEER!
Beeld: Tapp