Groei

Sneakerwinkel Bodega in Boston is een bedevaartsoord voor elke sneakerfan

Retail- en horecazaken zoeken de uitersten op. Ze bedenken de gekste concepten en die slaan aan! Deze maand nemen we een kijkje in de verstopte sneakerzaak Bodega in Boston.

Clock 3 min

Mocht je je op een dag in Boston, de stad van Harvard en het Massachussetts Institute of Technology bevinden, dan is dit de plek om je dagelijkse boodschappen te doen. Op het eerste gezicht lijkt het een doodnormale supermarkt, maar als je iets verder dan de kassa kijkt, zie je een doorgang naar het achterste gedeelte van de zaak. Wat blijkt? Je loopt opeens een high-end sneakerwinkel in. Bodega is een semi-functionele bodega, letterlijk vertaald naar winkel of wijnkelder, én een schoenenzaak.

Zoektocht

In mei 2006 openen de drie heren Jay Gordon, Oliver Mak en Dan Natola de geheime zaak. Gordon komt uit de reclamewereld en wilde experimenteren met een nieuw concept, zonder gebruik te maken van reclame. Dat lukt de drie mannen door, in hun woorden, een ‘fysieke manifestatie’ van de zoektocht naar een goed product te ontwikkelen. Het idee erachter is dat je een echte kenner moet zijn die van anderen gehoord heeft dat de winkel bestaat. Je moet doortastend op zoek gaan naar de zaak en erachter komen hoe je de luxe sneaker store in komt.

“Alle dingen zijn het waard om gezocht te worden, en die zoektocht moet ook worden beloond,” aldus de heren van Bodega. 

Alle dingen zijn het waard om gezocht te worden, en die zoektocht moet ook worden beloond
Tweet
Twitter

Een risico is het zeker, een nieuw concept beginnen zonder dat het gezien kan worden. Gelukkig heeft de zaak inmiddels ook een online store waarop je de producten kan aanschaffen. Dit was niet altijd het geval. Gedurende de eerste vier jaar van het bestaan van de Bodega beschikte het bedrijf niet eens over een eigen website. “We hadden een ‘splash page’ dat veranderde in een onzinnige kunstvideo, waarvan mensen dachten dat het verborgen boodschappen waren,” aldus Mak. Hij vertelt dat bezoekers vaak uren naar het filmpje staarden, in de hoop erachter te komen wat er aan de hand was.

Bodega

Morse Code

Bodega is niet alleen een winkel, het is een merk dat zich goed heeft weten te manifesteren binnen de sneakercultuur. Het merk werkt onder andere samen met PUMA, met wie zij de “Spy vs. Spy Hi” schoen ontwikkelden. De schoen is geïnspireerd op de Spy vs. Spy stripboeken, mede te zien aan de zwart-wit combinatie . Als je beter naar het schoeisel kijkt, zie je dat de perforaties bij de punt van de schoen Morse code vormen.

Bodega creëert een eigen cultuur door zijn klanten op zoek te laten gaan. De Morse code van de PUMA schoen moest eerst gekraakt worden, waarop je een bericht ontving. Dit bericht leidde naar een telefoonnummer dat een achterstevoren ingesproken bericht stuurde, welke de klant ook weer moest decoderen. Hierdoor is een schoen niet alleen een schoen, maar een ervaring, een reis door een verhaal dat je telkens op een onverwacht spoor zet. Dit kenmerk van geheime en verborgen berichten is iets wat Bodega in al zijn samenwerkingen toe wil passen. Alle codes leiden tot een antwoord. En daar geven de heren nog niks over vrij.

Hierdoor is een schoen niet alleen een schoen, maar een ervaring, een reis door een verhaal
Tweet
Twitter

Sssst…

Als je, na een lange zoektocht door de stad van Boston en al zijn buitenwijken, tegen de façade van Bodega aan loopt, mag je van geluk spreken. Niet iedereen vindt de winkel zomaar. In de zaak word je eerst overvallen door een klein, chaotisch winkeltje met schoonmaakmiddelen en frisdrank. Niets lijkt ongewoon. Maar nu begint de echte zoektocht. Hoe vind je en open je de geheime door naar de sneaker store?

Bezoekers hebben aangegeven dat de ingang zich bevindt achter een koelkast gevuld met Snapple, een mierzoete Amerikaanse frisdrank. Uit andere berichten blijkt weer dat je op een vloertegel moet drukken en zich dan een gouden schuifdeur onthult. Wie zal het zeggen? Wat zich schuilhoudt achter de geheime ingang is een stijlvolle winkel met donkere houten panelen en gouden accenten. Kroonluchters, hoge plafonds. Bodega biedt alles in stijl aan, van de meest hoogstaande schoenen tot designer straatmode en sportkleding. Geheime codes, verborgen ingangen, luxe, design – het merk heeft alles behalve een telefoonnummer en naambord.

Bodega

Foto’s: Bodega

Beeld: Shutterstock