Groei

Succesvol ondernemen: zo groeiden WeTransfer, Print.com en Crisp uit tot succesvolle bedrijven

Wanneer je een bedrijf start, wil je succesvol worden. Nu komt succes in vele vormen en maten. Voor sommigen behoort het bouwen van een organisatie met vijf mensen al tot succesvol ondernemen. Anderen denken vooral in geld. Ze willen bijvoorbeeld over tien jaar honderd miljoen omzet behalen. ‘Wat je doel ook is, het loont om groot te denken,’ zegt angel investor Jeroen Bertrams die tientallen oprichters van succesvolle bedrijven interviewde. Hoe ze dat gedaan hebben? In dit artikel legt Bertrams het uit.

Clock 3 min

Gratis e-book 'Je eigen bedrijf starten'

cta-je-eigen-bedrijf-starten

Wat heb je allemaal nodig om je nieuwe bedrijf succesvol op de kaart te zetten? Download ons gratis e-book vol praktische tips, uitleg, links en tools.

Download gratis eBook
Over het algemeen hebben de meeste teams die een startup beginnen het doel om op een bepaald moment een mooie exit te maken. Vaak moet de exit voldoende geld opleveren om financieel onafhankelijk te worden, al zijn er ook ondernemers die weinig om geld geven. Bertrams: “Voor mijn boek ‘Startup: van idee tot exit’ sprak ik met tientallen oprichters van succesvolle bedrijven. Eén van hun belangrijkste adviezen: ‘denk groot!’”

Snelle expansie

Groots denken is dus belangrijk. Want de groei van je bedrijf kan al heel snel na de oprichting in een stroomversnelling komen. En daar moet je klaar voor zijn. Denk aan de groei die WeTransfer doormaakte. De oprichter van WeTransfer: “Als startup moet je groot denken. Op een bepaald moment vonden we dat de wereld klaar was voor WeTransfer. We hadden natuurlijk wel rekening gehouden met een mooie start, maar we moesten letterlijk fysieke servers bijplaatsen om alles aan te kunnen. Binnen drie maanden hadden we gebruikers in 190 landen.”

Fundament van je organisatie

Door groot te denken vergroot je de kans dat je direct vanaf het begin van de onderneming de juiste beslissingen neemt. Het fundament waarop je de organisatie gaat bouwen, wordt sterker. De oprichter van Print.com: “Je moet gewoon groot denken. We hebben niet voor niets de domeinnaam Print.com gekocht bij de start. Dat was niet kinderachtig, maar wel noodzakelijk als je op termijn de hele wereld wil bedienen”

Het grote gevaar bij startups is dat ze zichzelf inrichten op basis van de bestaande grootte. Dat leidt bijna altijd tot problemen op het moment dat de groei start.

  • Bedenk niet hoe de organisatie eruit gaat zien bij één miljoen omzet, maar bij twintig miljoen.
  • Niet met vijf mensen, maar met honderd mensen.
  • Niet met vijf verkoopkanalen, maar met vijftig.
  • Niet met tien partners, maar met honderd.

Welke structuur heb je nu al nodig om naar het einddoel te kunnen groeien? Welke mensen heb je nodig om de groei in goede banen te kunnen leiden? De oprichter van Crisp zegt hierover: “Denk groot. We hebben meer dappere mensen nodig in ons land. In Nederland worden we enigszins opgevoed met het idee dat je vooral niet te gek moet doen en niet te hoog moet mikken. Maar boven de wolken schijnt de zon. Het is de moeite waard daar voor te gaan en je uiterste best te doen er te komen.”

Groots denken vs grootheidswaanzin

Vanuit het grote plaatje kun je terugwerken naar het heden. Je zult zien dat je op een heel andere manier naar je bedrijf gaat kijken, zelfs als het nu alleen nog maar een idee is. Let wel: het gaat er geenszins om dat je direct alle posities invult. Bertrams legt uit: “Juist niet! Groot denken is iets heel anders dan grootheidswaanzin. Soms zie ik in pitchdecks staan dat er over de hele wereld alvast saleskantoren worden geopend terwijl er nog niet eens een product is, laat staan dat er klanten zijn. Het feit dat je nadenkt over de toekomst wil niet zeggen dat je direct alles moet uitvoeren. Voor elke startup geldt dat een lean & mean inrichting van belang is. Het moet allemaal precies passen. Maar wanneer je klein denkt, blijf je klein.”

Het pad naar 100 miljoen omzet

Als je geld wilt ophalen, verwachten investeerders van je dat je groot kunt denken. Tegenwoordig bevat bijna elk pitchdeck een slide met “het pad naar 100 miljoen omzet”. Hoe ziet dat pad er voor jou uit? Dit en de interviews die Bertrams deed met o.a. WeTransfer, Print.com en Crisp lees je in het boek “Startup: van idee tot exit” en is in elke boekwinkel verkrijgbaar. Online bij onder meer bol.com en managementboek.nl.

Start-up of scale-up?

Ben je onlangs voor jezelf begonnen? Of ben je van plan dat binnenkort te gaan doen? Dan is ons e-book ‘Je eigen bedrijf starten’ boordevol praktische tips, uitleg, links en tools een absolute must-read. Ben je al wat verder met je onderneming? En wil je gaan opschalen? Dan is onze whitepaper ‘Upgrade je businessmodel’ iets voor je. Deze maakten we samen met het prestigieuze bureau Business Model Inc waarin we je in 6 stappen helpen je bedrijf toekomst proof te maken.

cta-je-eigen-bedrijf-starten

Gratis e-book 'Je eigen bedrijf starten'

Wat heb je allemaal nodig om je nieuwe bedrijf succesvol op de kaart te zetten? Download ons gratis e-book vol praktische tips, uitleg, links en tools.

Download gratis eBook
Beeld: Shutterstock