Groei

SuperOlcay: Biografische gids voor ondernemers en les in doorzettingsvermogen

SuperOlcay is het eerste boek van ondernemer en selfmade woman Olcay Gulsen. Het biedt een kijkje in de keuken van kledingmerk SuperTrash en neemt je mee langs talloze anekdotes uit Gulsens carrière. Geschikt leesvoer voor beginnende ondernemers en modefanaten.

Clock 4 min

Voor: Ondernemers en vrouwen die stappen willen zetten in hun carrière. SuperOlcay is voor iedereen met een idee of een droom die het laatste zetje mist om die na te jagen. Fans van mode en Olcay Gulsens onvermaarde eerlijkheid zijn hier aan het juiste adres.

De auteur: Mediapersoonlijkheid en oprichter van internationale kledingmerken Supertrash en ST.studio Olcay Gulsen (1980) onderneemt al sinds haar 21e. Ze klom in de pen met goede vriendin en journalist Karin Kuijpers. Samen schreven ze deze gids in succesvol (en soms minder succesvol) ondernemen.

Vechtlust

Gulsen zegt waar het op staat. Of dat nu tijdens haar deelname aan tv-programma Wie Is De Mol is, in interviews of in haar allereerste boek. In SuperOlcay: Hoe je met lef van niets naar de top komt blikt ze met eerlijkheid en verve terug op haar carrière tot nu toe en neemt ze je mee naar wat volgens haar de kern is van succesvol ondernemen. Ze leert je dat zakendoen draait om jezelf uitdagen en dat je je onzekerheid moet leren omzetten in beweging.

Met lef van niets naar de top komen – de ondertitel van het boek – is precies wat Gulsen deed om weg te komen uit haar problematische thuissituatie. Hoewel ze hierover rept in menig interview, gaat het boek hier niet te diep op in. Wel verwijst ze naar bepaalde skills die ze opdeed in haar verleden die later handig bleken tijdens het ondernemen.

Foto: Myrthe Giesbers

Blijf bescheiden

Die positieve mindset loopt als een rode draad door het boek. Als ondernemer hoef je namelijk geen Einstein te zijn of te beschikken over een groot budget, schrijft de mode-ontwerpster. Ook als je hier wel over beschikt, loont het om bescheiden te beginnen én te blijven, schrijft Gulsen die deze methode 14 jaar geleden in de praktijk bracht. Haar lean and mean zakenmethode komt neer op groots dromen – maar ingewikkelde businessplannen even laten wachten totdat je weet hoe je idee overkomt.

De motivatie en energie waarmee Gulsen zich verwoordt, is misschien wel de grootste opsteker van SuperOlcay, dat qua titel refereert aan de gelijknamige social media-accounts van Gulsen en haar kledingimperium SuperTrash. Maar hoe lean and mean ze SuperTrash  – noodgedwongen – opbouwde, zoveel exorbitante uitspattingen heeft ze in haar leven ook gedaan, schrijft ze in een van de vele anekdotes die het boek rijk is.

Missers

En daar wordt het leuk. Want naast de talloze lessen voor zakelijk succes – tien aan het einde van elk hoofdstuk – zijn de pagina’s met daarop een greep uit Gulsens zakenmissers en buitensporige uitgaven (lees: luxe vakanties, een personal assistent) echt interessant. Dat begrijpt Gulsen.

Zij zegt: “Niemand is geïnteresseerd in een perfect plaatje, mensen en klanten van je bedrijf willen echtheid.” Daarom vertelt ze over de moeilijke start van haar leven, de arrogante modescene die niets van dat Brabantse meisje moest weten en de les dat een materialistisch leven in the end niet gelukkig maakt.

Foto: Myrthe Giesbers

Gulsens eerlijkheid wordt onderstreept door de pagina’s die her en der in het boek zijn beschreven door haar naasten, zoals SuperTrash-werknemer van het eerste uur en jongere zus Dolshe Gulsen die al sinds haar vijftiende voor Olcay werkt of manager Xenia Karsten. Allen spreken vol lof over Gulsen, maar geven haar ook tips mee. Zo staat ze bekend als notoire hardrijder en zal ze nog meer moeten werken aan haar timemanagement. Zoals hoofdredacteur van Nouveau Claudia Straatmans het zegt: “Haar ‘over een kwartiertje’ is anders dan het mijne.”

Bruisende energie

SuperOlcay is voor iedereen met een passie, een droom of de wens iets op te bouwen. Maar het is ook voor  mensen die niet weten of het ondernemerschap wel bij ze past of die denken dat het de hemel op aarde is. Ook op dat gebied prikt Gulsen wat bubbels door. Zoals het feit dat ondernemen eindeloze vrijheid zou betekenen. Niet het geval, aldus Gulsen. Ja, je bent autonoom maar met het opbouwen van een onderneming creëer je juist meer verplichtingen. Vrijheid vind je in dat geval soms meer bij een vaste baan.

Olcay Gulsen is een selfmade woman, dat druipt van elke pagina af. Juist doordat ze geen back-ups had, haalt ze het onderste uit de kan. Wat voor lezers kan lijken op een enkeltje burn out was voor la Gulsen de gelukkigste periode uit haar leven.

Ze leefde in de beginjaren van SuperTrash 24/7 en als ze niet aan het werk was, dan was ze wel aan het werk. Die bruisende energie is wat iedereen haar toeschrijft, maar wat haar ook in bepaalde periodes heeft genekt. Dan ging ze door, zonder stil te staan of dingen bij haar pasten.

Het is de openhartigheid die SuperOlcay onderscheidt van andere biografische managementboeken. Ze presenteert geen sjabloon of kant-en-klaar stappenplan voor succes, maar steekt je een hart onder de riem met realistische adviezen. Het boek is zonder omhaal, recht uit het hart. Precies zoals ze ook haar onderneming heeft aangepakt.

SuperOlcay: Hoe je met lef van niets naar de top komt, Olcay Gulsen en Karin Kuijpers, Spectrum, €20,-

Beeld: Shutterstock