Groei

Thomas Steffens: ‘Primephonic wordt de Spotify van klassieke muziek!’

Primephonic is een Nederlandse start-up die zich richt op het streamen van klassieke muziek. Het doel? De Spotify onder de klassieke muziek worden, aldus directeur Thomas Steffens.

Clock 4 min

De muziekwereld had het zwaar: tussen 2000 en 2015 halveerden de inkomsten in de muziekindustrie. Dankzij de streamingdienst Spotify groeit de industrie weer, maar voor klassieke muziek is het nog steeds lastig. Tot frustratie van de drie ondernemers die Primephonic hebben opgericht.

Focus is belangrijk

Thomas Steffens werd door de twee medeoprichters, de Singaporese Veronica Nio en Oostenrijker Simon Eder, als directeur naar voren geschoven. Hij zegde zijn baan op bij een strategisch adviesbureau op de Zuidas en begon aan een nieuw avontuur. “We zijn in oktober 2017 begonnen met Primephonic, maar het staat nu pas vijf weken live. Inmiddels is de app al meer dan 13.000 keer gedownload.”

De reden dat het zo lang heeft geduurd voordat de app live stond, komt misschien wel door het motto van Thomas: “Focus is belangrijk. Great Idea Not Now is mijn motto. Ik zie het als de grootste fout om alle goede ideeën te gaan uitproberen. Het is natuurlijk heel moeilijk om een goed idee te laten liggen, maar ik zie het als een teken van goed ondernemerschap om te kiezen. Op die manier houd je de focus op wat er echt belangrijk is.”

Zo min mogelijk e-mail

Wat social media betreft bekijken ze nu vooral wat wel of niet werkt. “Op dit moment zitten we op elk platform: Facebook, Instagram, Twitter en op LinkedIn deel ik wekelijks een publicatie over de business van klassieke muziek. Deze schrijf ik gewoon op mijn eigen profiel.”

Daarnaast is de app Flyer essentieel voor Primephonic. “Hiermee kunnen we traceren wat de mensen in de app precies doen. Waar kijken ze naar? Hoe lang blijven ze op een pagina en waar gaan ze als eerste heen? Die informatie is voor ons cruciaal.”

Verder probeert het bedrijf zo min mogelijk te communiceren via e-mail. “We zijn nog niet zo ver dat we intern helemaal geen e-mail gebruiken, maar daar willen we wel naar toe. Op dit moment maken we vooral gebruik van de chat-applicatie Slack, dat vinden de meeste medewerkers toch een stuk prettiger communiceren.”

Kantoor

Thomas is directeur van misschien wel één van de mooiste bedrijven van Amsterdam, vindt hij. “We hebben een team van twintig man, waarvan ruim de helft internationaal is.” Er wordt veel aan teamspirit gedaan. “Iedereen kookt één keer in de maand voor de rest van het team. Op die manier hebben we elke dag een verse lunch. Dat varieert behoorlijk: vandaag hadden we een bami-achtig gerecht. Een medewerkster uit Portugal kan heerlijke bacalao maken, een soort aardappelgerecht met kabeljauw. En de Italiaanse stagiaire maakt zelf spaghetti. Maar soms eten we ook gewoon een broodje hamburger, hoor.”

“Als start-up heb je natuurlijk niet veel geld te besteden, maar op het kantoor hebben we niet bezuinigd. We willen het merk zo zichtbaar mogelijk maken in het kantoor. Alle medewerkers hebben interesse in klassieke muziek. Er staat dan ook een piano waarop de medewerkers hun muziekkunsten kunnen uitoefenen. Tijdens de vrijdagmiddagborrels is er live muziek en iedere dag hebben we om 15.30 uur de Play of the day, waarbij we met z’n allen naar klassieke muziek luisteren.”

Het doel

Naast het feit dat de teamspirit belangrijk is, worden de medewerkers bij Primephonic erop getraind het doel goed voor ogen te houden. “Wat voegen wij toe aan de wereld en wat gaat er verloren als wij niet meer bestaan? Door dat goed te brengen, helpt het ons een gunfactor te krijgen. We brengen ons doel bijna in de vorm van storytelling naar buiten en dat werkt! Op deze manier is het Concertgebouw bijvoorbeeld eerder bereid om je te helpen.”

Als je groot denkt, heb je de kans om groot te worden. Als je dit niet doet, gaat het ook niet lukken
Tweet
Twitter
Dit zorgt ervoor dat de medewerkers van Primephonic groot blijven denken. “Ik weet dat we in Nederland nooit break even gaan draaien. Daarom zijn we vanaf het begin af aan al bezig ook in het buitenland groot te kunnen worden.” Dit is dan ook de reden dat Engels de voertaal van het bedrijf is.

‘Learn from the best’

Om het team scherp te houden en om meer te blijven leren, nodigt het bedrijf één keer per maand een andere scale-up uit. “Tijdens zo’n meeting kunnen zij vertellen hoe zij het hebben gedaan. Dat houdt het team scherp. Zo is Bloomon al eens hier op kantoor geweest, maar ook HelloFresh en Booking.com. Binnenkort komt ook Ace&Tate langs.”

Het valt Thomas op dat de meeste bedrijven echt wel bereid zijn elkaar te helpen. “Je moet het gewoon vragen. We leren ervan door eens in de maand met zulke bedrijven te praten. Het zijn heel andere bedrijven, daar gaat het niet om. Waar het wel om gaat? Ze hebben allemaal digitale business abonnementsmodellen. Juist daar kunnen wij wat van leren.”

Beeld: Shutterstock