Groei

Tim Cook opent nieuwe startup hub aan Universiteit van Oxford

Apple topman Tim Cook is deze week in Europa. Hij maakt van de gelegenheid gebruikt om een nieuwe startup campus te openen in het centrum van Oxford. Enkele universiteiten in Nederland hebben ook al zo’n startup hub.

Clock 2 min

Universiteiten blijken een perfecte broedplek voor startups. Op Oxford University alleen al ontstonden de afgelopen 30 jaar meer dan 177 nieuwe technologiebedrijven. Daarmee is de beroemde universiteit één van de meest succesvolle startup leveranciers in het Verenigd Koninkrijk. Reden voor Oxford om vandaag een nieuwe startup hub aan te kondigen die geopend wordt door niemand minder dan Apple CEO Tim Cook.

The Oxford Foundry, zoals de broedplek voor jong ondernemerstalent officieel heet is gevestigd in een oude ijsfabriek in het centrum van Oxford. De ruimte is voorzien van vergaderzalen, werkplekken en gratis wifi. Studenten, alumni en docenten aan Oxford University kunnen gratis gebruik maken van de locatie wanneer zij bezig zijn met het opzetten of doorontwikkelen van een startup.

Apple en Linkedin

Het project kwam tot stand met dank aan flinke investeringen van enkele grote techbedrijven ter waarde van bijna €4 miljoen euro. Onder meer de co-founder van Linkedin, Reid Hoffman investeerde in het project.

Het is niet duidelijk of Tim Cook zelf ook betrokken bij het opzetten van The Foundry. De Apple topman is op dit moment op rondreis door Europa waar hij eerder deze week onder meer een afspraak had met de Franse president Emmanuel Macron. Naar alle waarschijnlijkheid is hij dus alleen in Oxford aanwezig om het nieuwe startup project officieel te openen.

Startup Hubs Nederlandse Universiteiten

Ook in Nederland zijn met name de technische universiteiten al zeer actief in het begeleiden en faciliteren van startups door (oud)studenten. Universiteit Wageningen heeft de StartupHub, een incubator speciaal voor PhD studenten. Aan de TU Delft hebben ze een incubator onder de naam YES!Delft en Universiteit Twente heeft sinds kort een eigen startup Hub op de UT campus. Op alle locaties kunnen studenten gratis aan hun eigen tech startup werken. Het is de vraag of andere Universiteiten in Nederland dit voorbeeld snel volgen.


Foto: Shutterstock

Beeld: Shutterstock