Groei

Vacature via Ginny is de vacaturesite waar we allemaal van droomden

Deze ondernemers snappen hoe social media bijdraagt aan het bedrijf. Het succes van Vacature Via Ginny op sociale media. ‘Ik ben opgegroeid met de opkomst van social media, waardoor het gebruik ervan voor mij heel vanzelfsprekend is.’

Clock 3 min

Vacature via Ginny is niet een gemiddelde vacaturebank. Denk: een grote aanwezigheid op social media kanalen en veel aangeklede content. Je zou door de tips, foto’s en columns haast vergeten dat je te maken hebt met een online platform voor werkzoekenden in de creatieve industrie.

Spontaniteit was de bron waaruit eigenaresse Ginny Ramkisoen in 2013 het succesvolle platform oprichtte. Maar: het was nooit haar intentie om een vacaturebank te lanceren. Ginny: “Vacature Via Ginny is begonnen als Facebookpagina om mijn vrienden en kennissen op de hoogte te houden van bijzondere vacatures binnen mijn netwerk. Een strategie? Daar was ik helemaal niet mee bezig. Ik wilde gewoon graag dat de mensen om mij heen een toffe job konden vinden.”

Visuele content

De geïmproviseerde Facebookpagina met vacatures voor vrienden en kennissen van Ginny, liep al snel als een trein. Ginny realiseerde zich dat ze met iets unieks bezig was. “Ik besefte dat dit een nieuwe manier was om potentiële kandidaten te bereiken. Wij (Ginny en drie compagnons, red.) kwamen op deze manier naar hen toe, in plaats van af te wachten.”

Waar een spontaan idee veranderde in een succesvolle onderneming, hebben ook de social media kanalen van Vacature Via Ginny een shift doorgemaakt. “Eerst was er alleen de Facebookpagina. Omdat Twitter destijds nog redelijk booming was, maakte ik ook daar meteen een profiel aan. Om alles te professionaliseren ontstond daarna de website. LinkedIn en Instagram kwamen daar een klein jaar later bij en onlangs hebben we ons eigen Youtube-kanaal gelanceerd.”

Vooralsnog is Facebook samen met Youtube en de website het belangrijkste kanaal voor Vacature via Ginny. Ginny ziet daarin duidelijk dat er een verschuiving plaats heeft gevonden van geschreven content naar visuele content. “Mensen kijken nu liever een filmpje van drie minuten, dan dat ze een lijstje lezen.”

Tone of voice

Informaliteit is bij Vacature via Ginny heel belangrijk en dat voeren ze door in hun online content. “We hanteren een informele tone-of-voice en we spreken niet zozeer de bedrijven aan, maar juist de kandidaten, want het gaat om hun toekomst. Ik heb in hetzelfde schuitje gezeten als de werkzoekenden dus ik weet hoe ze zich voelen. Het is voor ons belangrijk dat ze zich aangesproken voelen. Door informeel met ze om te gaan, voelen ze zich des te meer begrepen.”

De ‘coolheidsfactor’ van het online banenplatform – met banen variërend van een programmeur voor een hippe club tot een Marketing Director bij een wereldwijd platenlabel – heeft Ginny te danken aan strenge curatie, met name in het begin. “Vacatures moesten echt bij ons passen, wilden we ze op de site plaatsen en bij onze doelgroep aansluiten. Daardoor konden we ons eigenlijk al vroeg onderscheiden en enkel de allerleukste banen plaatsen. Maar verder zijn we vooral heel erg onszelf. Bij ons werken mensen tussen de 19- en de 37 jaar oud, dus we weten eigenlijk heel goed hoe we zelf aangesproken zouden willen worden en vertalen dat naar hoe het bedrijf zich uit.”

De ‘coolheidsfactor’ van het online banenplatform heeft Ginny te danken aan strenge curatie
Tweet
Twitter

Kettingreactie

Waar social media voor veel bedrijven als randzaak wordt gezin, is het team van Vacature via Ginny – bestaande uit een handjevol freelancers en één parttimer – fulltime bezig met het creëren van content op het gebied van video, fotografie en geschreven content. Voor Instagram werken ze samen met contentcreator Kelly Nederlof. Dat is logisch, want het levert ze een hoop op. Ginny: “Meer en meer bedrijven willen door de populariteit van onze kanalen vacatures bij ons plaatsen. Wat wij weer onwijs tof en leuk vinden!

Kracht van social media

Continuïteit is duidelijk zichtbaar in de strategie van de online vacaturebank. Ginny: “Iedere dag plaatsen we vacatures en stages. Op Instagram plaatsen we een paar keer per week een foto, al dient Instagram meer als een inspiratieboard voor onze volgers. Ik heb nergens voor geleerd en ik heb geen cursus gedaan. Ik ben simpelweg opgegroeid met de opkomst van social media, waardoor het gebruik ervan voor mij heel vanzelfsprekend is.”

Ginny heeft voor andere ondernemers nog wel wat tips hoe ze hun social media het beste kunnen aanpakken. “Denk na over wat je wil vertellen en uitdragen als bedrijf. Het is niet erg om een paar keer iets te proberen, als je weet waar je in de grote lijn naartoe wil met je strategie.” 

Onderschat de kracht van social media niet
Tweet
Twitter

Daarnaast, oppert ze, zorgt de juiste content voor zakelijk succes. “Kijk naar restaurants en bepaalde lunchspots. De horecazaken die de juiste foodpics op hun Instagram plaatsen, zitten binnen no-time iedere dag ramvol. Met rijen dik buiten te deur van mensen die een plekje willen bemachtigen. Onderschat de kracht van social media niet.”

Beeld: Shutterstock