Groei

Avant Art: ‘Toen Jay-Z ons ging volgen op Instagram werd het tijd voor een eigen app’

Curtis Penning (21) is mede-oprichter van kunst-app Avant Art samen met compagnon Christian Luiten. Hij geeft een inkijkje in zijn mobiele telefoongebruik.

Clock 2 min

Mijn partner Christian en ik komen uit Almere. Dat is niet bepaald het meest creatieve deel van het land. Onze ouders waren niet de types die ons meenamen naar musea. Ik had er ook geen interesse in. Tot Jay Z kwam met het nummer ‘Picasso Baby’. Hierin zingt hij over oude kunstenaars zoals Rothko en Picasso. Sindsdien zoek ik met Christian naar kunstenaars van onze tijd, bekijken we wat we zouden kopen, wie we cool vinden. Daar vloeiden Tumblr-accounts uit voort, waarvan één uitgroeide tot Avant Arte.

Echt groot

Het bleek een succes maar we werden pas echt groot toen we overstapten op Instagram. Celebrities als Miley Cyrus volgden ons net zoals grote namen uit de kunstwereld. Omdat we zo groeiden, zijn we gaan kijken tegen welke problemen met kunst we zelf aanlopen. Wij vinden dat de grens om naar een galerij te gaan hoog is, zeker voor jonge mensen. Het idee ontstond om een app te maken waarbij we kunst en kunstliefhebbers zouden matchen, een soort Tinder voor kunst. Die app kwam er. Daarnaast hosten we offline bijeenkomsten bij kunstgalerieën waarbij wij artiesten uitnodigen. 

Celebrities als Miley Cyrus volgden ons net zoals grote namen uit de kunstwereld.
Tweet
Twitter

Invloedrijk

Zonder Instagram zouden we nergens zijn. Het is snel en visueel. Als platform is het ideaal om onze jonge doelgroep in aanraking te laten komen met kunst, maar ook om berichten te sturen naar potentiële klanten: e-mails blijven vaak ongeopend, op Instagram zie je direct welk persoon er achter een naam schuilt. The Huffington Post noemde ons al het tweede meest invloedrijke kunst-account op Instagram van de wereld. 

The Huffington Post noemde ons al het tweede meest invloedrijke kunst-account op Instagram van de wereld.
Tweet
Twitter

Mee naar bed

Naast onze eigen app en Instagram gebruik ik maar weinig andere apps. In Google Drive slaan we ideeën op en Tumblr is een grote inspiratiebron. Wat wel continu verandert zijn mijn gadgets: ik wil altijd de nieuwste apparatuur. Alhoewel nieuw: mijn Macbook vervang ik pas als hij kapot is. Maar op dit moment wacht ik op de nieuwe iPhone. Mijn mobiel echt wegleggen doe ik niet tenzij ik mij echt moet concentreren. Ja, hij gaat ook mee naar bed. Mijn werk is online en een groot deel van onze volgers zit in Amerika. Terwijl ik ’s nachts slaap gebeurt er dus heel veel. Als ik dan ’s nachts een keer wakker word, werk ik gerust nog even door. Dat geldt ook als ik aan het sporten ben. Ik heb natuurlijk ook nog een privéleven maar dat is wel vervlochten met mijn werk. Dat is niet erg: we doen precies wat we leuk vinden.

 

Foto: Marit Hilarius

Beeld: Shutterstock