Groei

Overweeg jij van werknemer naar ondernemer te gaan? In dit boek lees je er alles over

Elke maand kiezen we het meest spraakmakende managementboek van het moment. Deze maand: Van werknemer naar ondernemer, de winnaarsformule voor vrij ondernemen.

Clock 3 min

Voor: Van werknemer naar ondernemer is een gids voor iedereen die de stap van loondienst naar een eigen onderneming waagt. Of het nu vanuit de wens is om de passie te volgen, een oplossing na ontslag of een andere oorzaak heeft. Het boek is interessant voor iedereen die nadenkt over de koers van zijn leven en de rol van voldoening gevend werk.

De auteur: Businesscoach en auteur Leni Minderhoud werkte 25 jaar in het bedrijfsleven tot zij besloot zelfstandig te ondernemen. Ze ontwikkelde op basis van haar ervaringen, gesprekken en theorieën een speciale formule: (W + D) * (4P + L) = On. Volgens Minderhoud kan iedereen hiermee ondernemer worden.

Luxe

Als ondernemer bungelen de flitsende puntschoenen aan je voeten, rollen de gevatte anekdotes uit je mouw en leef je om te werken. Onzin, schrijft Leni Minderhoud in haar boek Van werknemer naar ondernemer. Op basis van interviews, haar eigen ervaring en diverse theorieën ontkracht ze mythes waardoor het ondernemerschap imposanter én angstaanjagender lijkt dan het is. Ondernemer zijn vereist een andere mentaliteit dan in loondienst aldus Minderhoud, maar wél een die we allemaal in aanleg bezitten.

Carriere-adviseur Leni Minderhoud maakte na 25 jaar in loondienst te hebben gewerkt bij bedrijven als Delta Lloyd en Shell de – door velen gevreesde – omslag naar zelfstandig ondernemer. Haar 137-pagina’s tellende boek vertelt in geur en kleur over de weg naar zo’n besluit en hoe vervolgens verder. Relevant, zegt Minderhoud, want een vaste baan is steeds vaker een luxe dan een vanzelfsprekendheid.

 

Regie nemen

Van werknemer naar ondernemer is een makkelijk leesbare getuigenis van een persoonlijke reis naar zelfstandigheid en onderbouwende theorie waaruit blijkt dat iedereen ondernemer kan worden. Minderhoud benadrukt meermaals: ondernemerschap is een werkvorm maar ook een competentie of een vaardigheid. Het boek leert je ondernemer te worden, maar ook een ondernemend persoon of werknemer te zijn. 

ondernemerschap is een werkvorm maar ook een competentie of een vaardigheid
Share
Linkedin

De regie nemen over je eigen ontwikkeling en groei staat centraal in het eerste deel van het boek. Het zet een reis in gang naar een nieuw land, het land van ondernemerschap, schrijft de auteur en zakenvrouw bevlogen. Je komt bij je bestemming door herkenbare casussen te bestuderen en bij elk hoofdstuk vragen te beantwoorden over je eigen twijfels en vragen. De auteur vraagt je je leven tot nu toe onder de loep te nemen, erna volgen de meer pro-actieve hoofdstukken waarin de lezer actief meedoet succesvol ondernemer te worden.

De Winnaarsformule

Om erachter te komen hoe je dat het beste aanpakt, spreekt de auteur van een zelfgevonden winnaarsformule voor ondernemerschap. Dit is een techniek om haar methode op een compacte manier te laten zien. De formule begint met de vraag waarom je kiest voor ondernemerschap en laat je direct kennismaken met de obstakels die je kan tegenkomen. Stappen overslaan is uit den boze, schrijft Minderhoud in de gebruiksaanwijzing, en dwingt daarmee met zachte hand de blik inwaarts te keren naar motivatie en onzekerheden.

Geeft een baan niet veel meer zekerheid? En wanneer ben je een ondernemer: als je een pand bezit of als je doet waar je gelukkig van wordt? Leni legt het per mythe uit en neemt de lezer aan de hand. Zonder te vervallen in een gids over randzaken van het ondernemerschap – de administratie, de acquisitie – is het boek als een ervaren kennis: betrouwbaar, persoonlijk en voorzichtig sturend in de juiste richting.

Van werknemer naar ondernemer, Leni Minderhoud, BBpublishers €23,50

Beeld: Shutterstock