Orbisk maakt voedselafval in de foodservice-industrie inzichtelijk door het gebruik van kunstmatige intelligentie, namelijk met beeldherkenningstechnologie. Van der Veen: “Wij rusten een afvalbak in een horeca-onderneming uit met een weegschaal en camera. Die camera maakt elke keer als er iets weggegooid wordt een foto. Met de beeldherkenningstechnologie herkennen we of dat gesneden courgettes, krentenbollen, lasagne of wat dan ook is.” In onderstaande video zie je hoe dit precies in zijn werk gaat:
Sterk staaltje technologie
De data wordt volledig automatisch verstuurd naar de cloud, die de interpretatie verwerkt en converteert naar inzichtelijke informatie. Van der Veen: “Je zou het kunnen zien als een IoT-oplossing.” Daarbij is connectiviteit van groot belang. Hij vervolgt: “De intelligentie van de apparatuur en de realtime verzonden informatie bieden restaurants inzicht: in ons systeem zien zij direct waar hun structurele verliezen zitten en hoe ze dat op kunnen lossen. Zo helpen we hen de strijd aan te gaan met voedselafval.”
Voedselverspilling dankzij data verminderen
De oprichters wilden iets in de duurzaamheidsindustrie doen, met als uitgangspunt hun expertise: procesoptimalisatie op basis van data. Ze komen alledrie uit het bedrijfsleven. Van der Veen en Richard Beks werkten bij Ahold, dus zij wisten ook al het een en ander over voeding. “We zagen dat het er in de retail-industrie betrekkelijk professioneel aan toe ging wat betreft voedselverspilling verminderen, maar in de horeca nog niet”, vertelt Van der Veen. “Dat is daar ook moeilijker, maar de noodzaak is er: het moest anders. Dat zijn wij gaan doen.”
Win-win-win
Voedselverspilling heeft niet alleen behoorlijk veel impact op de wereld, het kost ook veel geld. Dat geeft extra energie om te veranderen. Restaurants kunnen veel besparen op de inkoopkosten. Zo zorgt een vermindering van voedselafval voor een verhoging van zowel rendement als duurzaamheid. Win-win. En dat ze in november de ASN Bank Wereldprijs in de wacht sleepten met hun slimme voedselafvalmonitor – na zware tijden voor de horeca – sterkt ze in waar ze mee bezig zijn. “Het is een erkenning van ons product”, zegt Van der Veen. “Aangemerkt worden als ‘Duurzaamste startup van Nederland’ is voor ons natuurlijk heel veel waard.”
Groot dromen
Zijn uiteindelijke droom is dat hij op een dag voedselafval kan oplossen. Dat food waste niet meer hoeft te bestaan door hun technologie-oplossing of door toekomstige initiatieven die ze gaan ondernemen. Maar dat is nog ver weg. Gelukkig kan Van der Veen zijn droom opdelen in etappes. Hij is trots dat Orbisk nu al een hele grote stap zet in het aanzienlijk verminderen van voedselafval: “Mijn droom voor nu is dat we onze technologie toegankelijk maken, zodat bijna ieder restaurant hiermee kan werken en zo grip krijgt op voedselafval. Ik ben gewoon heel erg enthousiast over het inzetten van technologie om wereldproblemen op te lossen.”
Continu verbonden
Altijd online zijn, is voor Orbisk van groot belang om de slimme food waste-monitor optimaal te laten werken. Een goed internet-netwerk ís de verbinding van hun technologie-oplossing; zonder cloud geen inzicht in voedselafval. “We hebben 24/7 een snelle en stabiele verbinding nodig om de apparatuur te laten communiceren met ons, zodat we iets met de data kunnen. Daar gebruiken we connectiviteit voor”, vertelt Van der Veen. “Kunstmatige intelligentie is uiteindelijk veel nauwkeuriger dan een mens dit zou kunnen.”
Meer ondernemersdromen:
- Koffie en zwammen: verrassende combinatie als basis voor circulair businessmodel van Rotterzwam
- Hoe deze Nederlandse bloemen en kunstplanten ‘uitbloeiden’ tot een wereldwijd succes
- Niet te filmen: waarom deze studio scenes creëert die niet direct gefilmd kunnen worden
- Getting shit done: hoe je met wc-rollen de wereld een stukje beter maakt