Groei

Vrouwen in Sport geeft vrouwelijke atleten een online podium

Suuz Amijs (links) en Anouk Dijkhoff (rechts) van Vrouwen in Sport geven vrouwelijke atleten het online podium dat zij verdienen.

Clock 4 min

Volgens Suuz Amijs en Anouk Dijkhoff van Vrouwen in Sport bedachten samen een platform waar vrouwelijke sporters en vrouwen die werken in de sport op kunnen uitblinken. Op vrouweninsport.nl bieden zij vrouwelijke atleten een podium, omdat die toch nog altijd minder in de spotlights staan dan hun mannelijke collega’s.

Download het e-book ‘Mobiel van de zaak of prive’

Ben je ZZP’er en twijfel je of je voor een abonnement van de zaak of privé moet gaan? Download dan nu ons gratis e-book met alle voor- en nadelen op een rijtje.

Download gratis
Enerzijds is het podium bedoeld om de vrouwelijke atleten in de spotlight te kunnen zetten, anderzijds aan alle vrouwen die werkzaam zijn binnen de sport. “Zelf misten we een plek waar alle verhalen van die vrouwen bij elkaar komen. Dus dachten we, dan creëren we zelf zo’n plek!” De website is bedoeld om elkaar te inspireren.

“Door deze verhalen te delen, willen we ervoor zorgen dat de sportwereld aantrekkelijk wordt voor vrouwen om in te werken.”

Het platform is splinternieuw, slechts enkele maanden geleden is het online gegaan. Daarvoor hebben de dames ruim een jaar gekeken hoe ze dit het beste op konden zetten naast hun fulltime baan. “Zelf ben ik ruim tien jaar werkzaam in de sport. Voor ik voor mezelf begon heb ik enkele jaren in de fitnessbranche gewerkt en ben vier jaar manager events geweest bij een sportmarketingbureau”, vertelt Amijs.

Podium voor vrouwen

Amijs en mede-oprichtster Dijkhoff kennen elkaar uit de sportwereld. “Twee jaar geleden werkten we samen tijdens het EK-vrouwenvoetbal voor de organisatie van het toernooi.” De reden dat er een podium moest komen voor de vrouwelijke topsporters is duidelijk: “De vrouwen lopen achter op de mannen in deze wereld, niet alleen in de sport zelf, maar ook de media doet daaraan mee. Bij sportprogramma’s op tv, komt vaak ‘de man in pak’ aan het woord. Daar moest verandering in komen”, aldus Amijs.

Vrouwen lopen achter op de mannen in deze wereld. Daar moest verandering in komen
Share
Linkedin
“Met ons platform willen we vrouwen op een laagdrempelige manier de kans bieden om het (digitale) podium te pakken. We hopen dat wij dat opstapje kunnen bieden om meer zichtbaarheid te creëren.”

De twee dames hebben het een jaartje aangekeken voordat het platform daadwerkelijk online ging. Amijs vertelt: “We hebben veel mensen hierover gesproken om erachter te komen waar de behoefte ligt. Wat zetten we er wel of niet op, waar zijn we precies naar op zoek?” Daar kwam uit dat zij zich voornamelijk richten op vrouwelijke atleten en de vrouwen die werkzaam zijn binnen de sportwereld.

“De sportwereld is klein”, gaat Amijs verder. “Je komt vaak dezelfde mensen tegen en dat betekent ook dat er vaak dezelfde mensen aan het woord zijn of ergens voor gevraagd worden.” Amijs weet uit ervaring dat weinig vrouwen het podium daadwerkelijk durven te pakken, maar het lijkt inmiddels wel steeds vaker te gebeuren.

“We gaan actief op zoek naar mooie verhalen voor Vrouwen in Sport. We zoeken contact met de vrouwelijke atleten en de vrouwen die in de sportwereld zoeken en de reacties zijn heel positief. Voor mij gaat het echt boven mijn verwachtingen goed, er zijn veel vrouwen die hun verhaal via ons platform willen delen.”

Twitter en Instagram

De vrouwen richten zich online op de vrouwen in sport. Via social media houden zij alles in de gaten. “In de media lees je veel over de grootste namen in de sportwereld, maar wij proberen ons naast die groep ook te richten op de laag hieronder. De gouden medaille krijgt vaak wel aandacht, de nieuwe talenten vinden we daarom misschien nóg interessanter”, vertelt Suuz.

“We moeten dus op de hoogte blijven van deze nieuwe talenten. We lezen veel en volgen alles  via social media.”

Zelf is Vrouwen in Sport natuurlijk ook actief op social media, dit doen ze op Twitter en Instagram. “We hebben er bewust voor gekozen geen Facebook te gebruiken. We doen zelf steeds minder op Facebook en in de sportindustrie wordt vooral gebruikgemaakt van Twitter en Instagram. Daar zijn we zelf dan ook actief op.

Via deze kanalen komen we makkelijk in contact met de vrouwelijke sporters. We reageren op foto’s en filmpjes, maken makkelijk contact en gaan bewust op zoek naar deze nieuwe talenten.”

Foto via Shutterstock

Mobiele technologie

Mobiele technologie is voor Amijs onmisbaar. Social media is voor mij heel belangrijk. Het is voor een groot gedeelte ook mijn werk en ik wil van alles op de hoogte blijven of contact leggen met interessante mensen. De gebruikcijfers zijn schrikbarend: ik zit gemiddeld 32 uur per week op sociale netwerken, ondanks dat ik een timer heb staan die na elke dag na 2 uur social media gebruik afgaat. Maar eigenlijk voor niks, want daarna ga ik toch door op deze netwerken”

Ik zit gemiddeld 32 uur per week op sociale netwerken
Tweet
Twitter
De apps die onmisbaar zijn voor Amijs zijn daarom ook vooral de social media-kanalen. “Naast Twitter en Instagram maken we ook gebruik van LinkedIn. Steeds vaker delen we daar artikelen.”

Daarnaast wordt YouTube ook steeds belangrijker: “Ook daar gebeurt momenteel nog te weinig in onze branche. In de toekomst wordt YouTube veel interessanter voor sporters, denk ik.”

Doen

Tot slot heeft Amijs een gouden tip voor iedereen die zelf van plan is om een onderneming op te zetten: “Gewoon doen! Maar houd er wel rekening mee dat het veel geld en tijd kost die je moet investeren. Om geld te besparen hebben we de website bijna helemaal zelf gemaakt, maar dat heeft ons wel ontzettend veel tijd gekost.”

Toch is ze blij dat ze het gedaan hebben: “We wilden mooie verhalen van vrouwen in sport delen, en het is echt heel leuk om dit dagelijks waar te maken.”

Download het e-book ‘Mobiel van de zaak of prive’

Ben je ZZP’er en twijfel je of je voor een abonnement van de zaak of privé moet gaan? Download dan nu ons gratis e-book met alle voor- en nadelen op een rijtje.

Download gratis
Foto’s: Vrouwen In Sport / Shutterstock
Beeld: Shutterstock