Groei

WhatsApp Business: Zakelijke versie officieel gelanceerd in 5 landen

Een bedrijfsprofiel op WhatsApp en uitgebreide opties om berichten naar klanten te sturen: Dat is WhatsApp voor bedrijven. De nieuwe zakelijke variant van de chatapp is nu beschikbaar in 5 landen.

Clock 2 min

Veel bedrijven maken al gebruik van WhatsApp om snelle klantenservice te bieden via directe chats. Tot zover niks nieuws. Wel nieuw is de speciale Business app die WhatsApp gisteren officieel lanceerde. WhatsApp voor bedrijven, dus. Wat kan je verwachten van de bedrijfs-WhatsApp?

Voorlopig is de app alleen beschikbaar voor bedrijven in de Verenigde Staten, Mexico, Indonesië, Italië en het Verenigd Koninkrijk. IPhone gebruikers hebben pech; de app is alleen te downloaden door Android toestellen.

Een wereldwijde uitrol van de app staat wel in de planning, op korte termijn zelfs. Op de WhatsApp blog staat dat we die binnen weken kunnen verwachten. Wanneer er een iOS versie komt, is nog niet bekend.

Een bedrijfsprofiel op WhatsApp

De bedrijfsapp komt natuurlijk met eigen features die het interessant moeten maken voor bedrijven om de app te gebruiken. WhatsApp Business is volgens WhatsApp zelf bedoeld voor kleine bedrijven. “We zagen dat bedrijven behoefte hadden aan efficiëntere tools,” aldus Mark Idema, COO van WhatsApp.

Wat kan je als bedrijf verwachten van de nieuwe app? Allereerst krijg je de mogelijkheid een bedrijfsprofiel aan te maken. Zie het als een bedrijfspagina op Google of Facebook. Daarnaast krijg je uitgebreide berichtenopties, zoals het versturen van standaard antwoorden op veelgestelde vragen. Of een bericht dat automatisch wordt verstuurd wanneer klanten je buiten openingsuren proberen te bereiken. Ook kan je iedere nieuwe klant een welkomstbericht sturen.

Nog een paar bijzondere features zijn inzicht in de effectiviteit van je berichten door simpele statistieken en een desktop versie van de app, zodat je niet de hele tijd aan een mobiel gekluisterd zit om alle klanten te woord te staan.

De berichten van een bedrijf komen gewoon binnen zoals alle andere WhatsAppberichten.

Verdienmodel

De Business app is niet zomaar een aardigheidje voor bedrijven, het is wel de bedoeling dat WhatsApp er uiteindelijk geld mee gaat verdienen. Techblog TechCrunch denkt, dat WhatsApp grote bedrijven die gebruik willen maken van de app, wil laten betalen voor de dienst. WhatsApp zelf zegt nog na te denken over een verdienmodel. Tot die tijd is de app in ieder geval gratis.

Uitgelichte afbeelding: Alex Ruhl / Shutterstock.com
Voorbeelden app via Whatsapp Business app
Beeld: Shutterstock