Zoekgeraakte treinwagons zijn een groot probleem binnen de logistiek. En toch is het een probleem dat simpel te ondervangen is, bedacht Mark Damen van het bedrijf Dual Inventive. “Als je elke wagon uitrust met een slimme sensor, dan weet je altijd waar de vracht is” vertelt hij. Die slimme sensor is er nu: de TRT 3000. Een track-and-trace-apparaat dat ervoor zorgt dat vervoersbedrijven precies weten waar hun vracht zich bevindt.
Luciferdoosje
Een kastje, zo groot als een mobiele telefoon, een sensor zo groot als een luciferdoosje én een app waar je de data af kunt lezen. “Dat is alles wat je nodig hebt”, zegt Afzal Mangal, IoT-specialist van T-Mobile. “Hiermee kan je de vracht tijdens een transport volgen. Als je de app downloadt en de sensor activeert op het kastje, kun je precies zien waar jouw lading is. Dit prototype werd vorige week gepresenteerd tijdens de Hubraum van Deutsche Telekom en is volgens mij een gat in de markt, met name op het spoor.”
Wagon uit Praag in Berlijn
Die gedachte wordt bevestigd door de bedenker van deze IoT-oplossing, Mark Damen van Dual Inventive, een bedrijf dat zich specialiseert in het oplossen van logistieke problemen op het spoor. “Geloof het of niet, maar er raken op het Europese spoor geregeld wagons zoek”, vertelt Mark. “Dan wordt een wagon van een bedrijf uit Praag opeens gevonden op een rangeerterrein in Berlijn. Bij het overhevelen van wagons gaat er wel eens iets mis. Vergelijk het maar met koffers op een vliegveld. Die belanden ook geregeld op de verkeerde plek. Deze innovatie kan bedrijven dus veel verloren vrachten – en geld – besparen.”Maar het opsnorren van ladingen is niet het enige unique selling point van de TRT 3000. Afzal: “Het kastje – dat bovenop het vervoersmiddel wordt geplaatst – detecteert de transport. De sensor zit in de ruimte waarin de vracht verscheept wordt. In een container bijvoorbeeld. Hierdoor worden gegevens over de luchtvochtigheid en temperatuur doorgegeven. Dat is enorm waardevolle info, omdat er bij sommige transporten gevaarlijke stoffen zoals olie, chemicaliën en zelfs kernafval worden vervoerd. Uiteraard mag er juist met het vervoer van deze stoffen niets mis gaan.”
Van sensor via de cloud naar mobiele app
“Met ons bedrijf zijn we actief op het spoor”, zegt Mark. “We hoorden daar de verhalen over verdwenen wagons en gevaarlijke ladingen. Daar hebben we deze oplossing voor bedacht. Het is de bedoeling dat transporten hierdoor efficiënter, veiliger en duurzamer worden.”
En wat heeft T-Mobile hieraan? “Wij vinden het belangrijk om nieuwe, maatschappelijk relevante ideeën te ondersteunen”, zegt Afzal. “Wij kunnen Mark al helpen door hem een simkaart te leveren voor zijn project. En dit idee past natuurlijk precies in onze brand promise-gedachte: we bieden een nieuwe doelgroep toegang tot de mogelijkheden van nu. Daarnaast leren we daar zelf natuurlijk ook een hoop van. Zo kunnen we onze IoT producten en ons netwerk continu blijven verbeteren”.