IoT

Dual Inventive en T-Mobile werken samen aan IoT voor treinen

T-Mobile en het Nederlandse bedrijf Dual Inventive werken samen aan sensoren die de temperatuur van het spoor gaan monitoren. Dat biedt vele voordelen voor reizigers, bijvoorbeeld treinen die alleen nog maar op tijd rijden. Dit jaar moeten de eerste temperatuursensoren nog live gaan.

Clock 2 min

Het spoor waar de trein over rijdt zet uit bij hogere temperaturen en krimpt als het kouder wordt. Hoewel een gemiddeld stuk spoor die variaties prima aan kan, is dat niet altijd het geval op kritische locaties. Een spoorbrug kan bijvoorbeeld niet meer open gaan omdat een uitgezette spoorstaaf het mechanisme klem zit. Zodra de temperatuur wijzigt, kan het treinverkeer dus tot stilstand komen.

NarrowBand

Dual Inventive werkt sinds 2008 aan slimme innovaties op het gebied van IoT voor de infrastructuur van het spoor. Volgens Lex van der Poel, oprichter en directeur van het bedrijf, is temperatuur een “zeer ondergewaardeerde parameter”. Het bedrijf wil samen met T-Mobile en het NarrowBand-netwerk van de provider de oplossing bieden voor het probleem op het spoor.

Het NarrowBand-netwerk is van onschatbare waarde voor Dual Inventive. Voordat dit bestond moest het bedrijf namelijk zelf een netwerk uitrollen om met haar sensoren te communiceren. Twee jaar geleden kwam er voor het eerst een extern netwerk beschikbaar: het LoRa-netwerk. Hoewel er mee geëxperimenteerd werd door Dual Inventive, waren er te veel beperkingen.

“LoRa is een open spectrum. Je concurreert met babyfoons en 1001 andere toepassingen. Er is een reëel risico op data collission. Voor sommige toepassingen is LoRa geschikt, maar niet als veiligheid je uitgangspunt is, zoals bij ons”, aldus Van der Poel. Het bereik van NarrowBand IoT is echter fenomenaal en het verbruikt weinig energie. “Op het spoor wil je niet elk half jaar een batterijtje moeten vervangen.”

T-Mobile Dual Intentive IoT voor treinen

Uitrollen

Twee jaar geleden begon de testfase van het systeem. En de resultaten zijn meer dan goed: de eerste temperatuursensoren gaan dit jaar nog live. Maar Van der Poel en T-Mobile dromen ondertussen al verder. Zo denken ze aan een sensor die trillingen meet en een sensor die waarschuwt als de hoek van een spoorstaaf verandert.

“Als je met een nuchtere en kundige blik naar de uitdagingen van het spoor kijkt, kun je heel veel problemen voorkomen en oplossen met slimme technologie”, aldus Van der Poel. “Natuurlijk zijn er ook politieke uitdagingen, rond bijvoorbeeld budgettering en regelgeving, maar wat wij nu doen met IoT heeft de potentie om een zeer significante impact te hebben op de kwaliteit van ons treinverkeer.”

IoT heeft volgens hem dan ook de toekomst. “Er is geen bedrijf die dadelijk niet met IoT gaat werken. Er zit zoveel waarde in het monitoren van relevante data.” Aan bedrijven geeft hij het advies om klein te beginnen.”Zorg eerst maar eens dat je één proces goed en logisch inricht. Dan dringt de volgende stap zich vanzelf op en zo breidt het zich als vanzelf uit. De kunst is niet alleen om een bepaald stukje informatie te monitoren. Je gaat het ook allemaal met elkaar verbinden.”

Beeld: Shutterstock