IoT

Gemeente Amsterdam start nog dit jaar een IoT proef met smart parking

Iedereen die wel eens eindeloos rondjes heeft gereden door een volle binnenstad, weet hoe stressvol het zoeken naar een parkeerplek kan zijn. Een aantal veelbelovende experimenten met smart parking maken een einde aan parkeerstress.

Clock 4 min

Wat is smart parking?

Gratis eBook: Alles wat je moet weten over 5G

5G komt in 2020! Is jouw organisatie er klaar voor? Of wil je graag met 5G aan de slag maar weet je nog niet zo goed wat de mogelijkheden zijn? In dit gratis eBook lees je er alles over.

Download gratis
Smart parking is het gemakkelijk vinden van een parkeerplek dankzij parkeersensoren in het asfalt of de straatkeien. De sensoren geven de bezetting van de slimme parkeerplaatsen door aan het Internet of Things (IoT)-netwerk van T-Mobile. Zo belandt de informatie op het data-platform van SPOT, een samenwerkingsverband van bouwbedrijf Dura Vermeer, dataspecialist T-Systems, technologiebedrijf Nedap en T-Mobile.

“We werken samen met bestaande betaalapps voor parkeren, zoals Parkmobile en Yellowbrick,” vertelt Gerard Schoemaker, programmamanager smart parking bij Dura Vermeer. “De app navigeert je naar een vrije parkeerplek. Je betaalt alleen voor de tijd dat je de parkeerplek daadwerkelijk gebruikt.”

Minder stress, vervuiling en ongelukken

Zo’n twintig procent van het verkeer in een grote binnenstad bestaat uit onnodig zoekverkeer, oftewel automobilisten op zoek naar een parkeerplek. Maar liefst twintig minuten is een gemiddelde parkeerder er op een drukke dag mee kwijt. Smart parking scheelt niet alleen stress en zoektijd, maar ook CO2-uitstoot. Dat is fijn voor de luchtkwaliteit van de stadsbewoners.

De verwachting is bovendien dat er minder ongelukken gebeuren. Mensen die naarstig op zoek zijn naar een parkeerplek, hebben over het algemeen iets minder aandacht voor andere factoren in hun omgeving, zoals fietsers, honden en plotseling overstekende voetgangers. Smart parking komt de leefbaarheid van de binnenstad dus op verschillende manieren ten goede.

Gerichter handhaven

Voor gemeenten wordt het makkelijker het parkeerbeleid te handhaven. “Grote steden hebben veel te maken met bestuurders die onterecht op een invalidenplek gaan staan”, zegt Schoemaker. “Nu moeten er handhavers op pad om al die plekken te controleren. Een sensor in de parkeerplaats informeert de gemeente straks zelf of er een hufter op een invalidenplek geparkeerd staat.”

Daarvoor heeft de invalide een elektronisch nummerbord nodig, een kastje in de auto dat zijn GPS-coördinaten doorgeeft aan het netwerk. Geeft de sensor in de parkeerplaats door dat de plek bezet is, zonder dat er een signaal volgt van het elektronisch nummerbord, dan kan handhaving gericht op pad om de overtreder te beboeten.

Experimenten met smart parking

De gemeente Amsterdam begint nog dit jaar met een proef met smart parking. Ook in een aantal andere gemeenten bestaat grote belangstelling voor smart parking. In Den Bosch loopt al langer een proef met tien parkeerplekken bij het bedrijfsverzamelgebouw de Gruyter Fabriek. In Groenlo zijn de parkeerplekken van Nedap en een bank voorzien van 130 sensoren.

Uit onderzoek blijkt dat mensen het fijn vinden om te weten of ze ergens kunnen parkeren
Tweet
Twitter
In Hamburg doet T-Mobile Duitsland een grote proef met smart parking. “Uit een onderzoek van T-Mobile onder Duitse automobilisten blijkt dat mensen het vooral heel erg fijn vinden om vooraf te weten of ze kunnen parkeren”, zegt Schoemaker. “Die voorspelbaarheid wordt door consumenten als de grootste meerwaarde gezien.”

Eisen aan het netwerk

Voor smart parking moeten de sensoren in contact staan met een perfect NB-IoT-netwerk (narrowband Internet of Things-netwerk). Schoemaker zegt: “Het netwerk moet fijnmazig en krachtig zijn, want je wilt overal dekking hebben. Ook in kleine straatjes, met veel beton en ijzer in de gebouwen, moet het netwerk alle sensoren kunnen zien.

De data moeten veilig worden getransporteerd. Ook mag het netwerk niet veel beslag op de capaciteit van de batterij leggen, want die moet wel acht tot tien jaar meegaan. Het netwerk moet daarom niet voortdurend contact zoeken met de sensor, maar alleen als er een auto parkeert of weer wegrijdt van de parkeerplaats.”

T-Mobile was de eerste in Nederland die een goed NB-IoT-netwerk opzette. Schoemaker: “Het netwerk van T-Mobile gaat zuinig om met de batterijcapaciteit. De dekking is volledig en de datapackages zijn minimaal. Ook belangrijk voor ons dat T-Mobile gebruikmaakt van de wereldstandaard op het gebied van NB-IoT.”

Beste netwerk

Onlangs werd bekend dat T-Mobile niet alleen het snelste netwerk maar ook het beste netwerk van Nederland heeft volgens onafhankelijk onderzoeksbureau P3. Met name op gebied van data scoort T-Mobile beter dan haar concurrenten.

Het is niet vanzelfsprekend dat een 4G of 5G netwerk ook onder de grond werkt
Tweet
Twitter
Dat komt omdat T-Mobile haar netwerk sinds 2012 van de grond af aan opnieuw heeft opgebouwd, en tijdens de frequentieveiling gekozen heeft voor een zenderpakket dat speciaal geschikt is voor snel datatransport.

Deze keuze wordt de komende jaren opnieuw belangrijk nu de doorbraak van IoT aanstaande is. Het is bijvoorbeeld niet zomaar vanzelfsprekend dat een 4G of in de toekomst 5G netwerk ook onder de grond werkt, zoals in dit geval voor de ingebruikname van slimme parkeerplaatsen. Toch zijn de techneuten van T-Mobile nu al voorbereid op deze ontwikkeling, want: “Een goed netwerk is essentieel om dit soort projecten te kunnen laten slagen”.

Smart parking met vandaalproof sensoren

Een binnenstad uitrusten met parkeersensoren doe je niet zomaar even. Voor het plaatsen van een parkeersensor wordt met een diamantboor een gat in het asfalt of de klinkers geboord. De sensor wordt vastgelijmd in het gat. Zit hij op zijn plek, dan kunnen er zonder problemen auto’s of bijvoorbeeld sneeuwschuivers overheen rijden.

Dat de sensor er onaantrekkelijk uitziet, is een bewuste keuze. Hij moet zo min mogelijk opvallen. Dronken vandalen kunnen weinig uitrichten. Haal je hem toch met grof geweld uit de grond, dan is hij kapot en heb je er niets meer aan. Maar verbonden aan het juiste netwerk gaan ze in de grond jaren mee.

Heb je zelf een probleem dat je graag zou willen oplossen met behulp van het Internet of Things? Bestel dan nu een gratis IoT proefpakket bij T-Mobile!

Gratis eBook over 5G

5G komt in 2020! Is jouw organisatie er klaar voor? Of wil je graag met 5G aan de slag maar weet je nog niet zo goed wat de mogelijkheden zijn? In dit gratis eBook lees je er alles over.

Download gratis
 
Beeld: Shutterstock