Initiatiefnemers Simona Gijsbertse en Ewout Karel lopen enthousiast tussen de tafels door en leggen de hand aan de laatste details voordat de Girlsday officieel kan beginnen. Deze dag wordt afgetrapt met het uitdelen van coole baseball jasjes in T-Mobile magenta. “Kijk, hij past perfect”, wordt er uitgeroepen.
De meiden zijn blij en er worden volop selfies gemaakt voor de met ballonnen beklede selfiemuur. Maar dat is by far niet het hoogtepunt van de dag. De leerlingen van het Technasium gaan vandaag aan de slag met hun eigen IoT-project en maken kennis met een aantal innovatieve startups.“Het is een hectische dag maar zo leuk!” zegt T-Mobile medewerker Simona Gijsbertse die een aantal weken geleden samen met collega’s het initiatief nam voor Girlsday bij T-Mobile. “Het wordt de komende jaren enorm belangrijk om steeds meer mensen in een technisch beroep te krijgen, anders hebben we over tien jaar echt een probleem. Een landelijk initiatief als Girlsday kan daar bij helpen, want zonder vrouwen blijft technologie enorm eenzijdig.”
Inspirerende presentaties
Terwijl Run the world van Beyoncé door de grote zaal klinkt, worden de meiden welkom geheten door T-Mobile CEO Søren Abildgaard. “Jullie zijn de toekomst”, spreekt hij de meiden toe. Volgens hem wordt de tech-wereld op dit moment gedomineerd door mensen zoals hijzelf: Mannen van middelbare leeftijd. “Het is hoog tijd dat daar verandering in komt. Je bent vaak goed in dat wat je ook interessant vindt. En jullie hebben een opleiding gekozen die daar alle kansen voor biedt, dus kun je echt het verschil maken.”
Tisha van Lammeren, directeur Consumer Marketing neemt het stokje over. Ze maakt gelijk korte metten met een aantal clichés die vrouwen met een succesvolle carrière maar al te vaak te horen krijgen. “Je kunt gewoon vier kinderen krijgen en een hoge functie hebben in een technisch bedrijf”, zegt ze. “Ik ben daar zelf het levende bewijs van!”
Pratende planten
Dan is het tijd voor de geplande workshops: een IoT-tuin (Internet of Things) maken én uitleg over hoe je je eigen startup kunt beginnen. In het hoge atrium staan voorjaarsplanten en bloempotten klaar om geplant en versierd te worden. De IoT-tuin draait om een apparaat dat men aansluit op de plant dat vervolgens data doorgeeft aan een dashboard. Zo kan de plant ‘praten’.
Al snel zit de ene helft van de groep tot aan hun ellebogen in de potgrond en buigt de andere helft zich bedachtzaam over de handleiding van het apparaat. “De plantenpotten versieren is leuker dan de techniek in elkaar zetten”, zegt één van de meiden. Toch beginnen Vera (13), Katy (13) en Nourith (14) gezamenlijk aan het bouwpakket. “Op school zetten we zoiets nooit in elkaar”, zegt Vera. “Dat laten we meestal aan de jongens over.”
Smartphone-verslaving
Tijdens de lunch kunnen de meiden onder het genot van een broodje en een sapje langs verschillende stands met startups lopen. Deze bedrijven zetten technologie in om een maatschappelijk probleem aan te pakken. Zo staat er een startup die eenzame ouderen met elkaar in contact brengt, een bedrijf dat met behulp van NFC stickers posters interactief maakt, en een personal assistant voor op je mobiel die autorijden veiliger maakt.
Een bedrijf dat met behulp van beacons het internet uitschakelt als smartphone-gebruik even niet gewenst is (bijvoorbeeld in de klas of aan de eettafel) trekt ook veel bekijks. “De meiden zijn erg uitgesproken over dit onderwerp”, zegt de founder. “Zij maken zich ook zorgen over smartphone-verslaving en vinden het goed dat daar nu oplossingen voor komen. Al laten ze me vooral weten dat ze vinden dat hun ouders daarin ook het goede voorbeeld moet geven, en dat dat nog lang niet altijd het geval is!”
De dames lopen kritisch langs de stands en stellen vragen. Dat jonge mensen anders op technologie reageren, is ook voor Ewout Karel duidelijk. “Ik doe dit soort dingen normaal met mannen in pak, maar daar komt niks uit. Deze meiden zijn zoveel scherper!” En dat is waar het volgens hem uiteindelijk ook om gaat: Meer vrouwen in de tech-wereld die probleemoplossend denken en daarmee hun unieke meerwaarde zullen bewijzen in een IoT-gerichte maatschappij.