IoT

Vijf Internet of Things oplossingen die onze omgeving slimmer maken

Steeds meer omarmt het bedrijfsleven het Internet of Things, ook wel afgekort tot IoT. Volgens brancheorganisatie GSMA zullen er naar verwachting in 2025 wereldwijd 25 miljard IoT-verbindingen zijn.

Clock 4 min

Whitepaper Mobile IoT

cta-whitepaper-mobile-iot

Weten wat mobile IoT voor jouw bedrijf kan betekenen? Ons gratis e-book legt uit hoe deze technologieën kunnen worden ingezet. Download ‘m hier.

DOWNLOAD GRATIS
Internet of Things (IoT) is een ontwikkeling waarbij verschillende apparaten verbonden zijn met het internet en gegevens kunnen uitwisselen. Onze wereld wordt steeds digitaler en de impact hiervan is enorm. Kijk maar eens hoe vandaag de dag de ontwikkeling van e-mail en social media ons leven heeft veranderd. Met het Internet of Things maken we de stap om onze fysieke wereld te digitaliseren. Hierdoor kun jij je bedrijfsprocessen vergaand optimaliseren en nieuwe verdienmodellen realiseren. Founders zette vijf IoT-oplossingen voor je op een rijtje. Laat je inspireren!

1. Verlichtingssysteem dat toegang tot winkels regelt

Founders_IoT_verlichtingssysteem

Ondernemers kunnen opgelucht adem halen, omdat ze hun bedrijf weer mogen heropenen.
Wel moeten bedrijfseigenaren ervoor zorgen dat de regels voor sociale afstand worden nageleefd. Een verkeerslichtsysteem van Deutsche Telekom bij de ingang van de winkel is een betrouwbare manier om de toegang te controleren.

Het systeem telt elke klant die het pand binnenkomt of verlaat. Wanneer het maximale aantal bezoekers is bereikt, wordt het verkeerslicht rood. Als klanten het signaal negeren, klinkt er een alarm en wordt een medewerker via smartphone op de hoogte gebracht. Omdat er maar een beperkt aantal mensen binnen mag komen, zorgt de oplossing er ook voor dat de sociale afstandsregels in de winkel zelf worden nageleefd, zonder dat er extra personeel ingehuurd hoeft te worden.

2. Betalen met de fiets

Founders_iot-oplossingen-fiets

De Nederlandse bedrijven FINN en Connegtech hebben de handen ineen geslagen en maken het mogelijk om te betalen per fiets. Veel fietsen zijn tegenwoordig al verbonden met het internet, oftewel ‘connected’. Slimme sensoren monitoren slijtage bij onderdelen en door GPS kan de fiets altijd worden gelokaliseerd in het geval van diefstal. Beide ondernemingen brengen de connected fiets nog een stapje verder door een betaalmogelijkheid eraan toe te voegen. FINN verzorgt de software waarmee IoT-apparaten via bestaande betaalmogelijkheden, zoals iDEAL en incasso’s, op een veilige manier zelfstandige betalingen doen.
Deze ontwikkeling biedt ook omzetkansen voor de fietsindustrie. Door de toevoeging van FINN kunnen fietsen ook worden verhuurd aan bedrijven of consumenten. In plaats van een vast tarief, wordt er dan een bedrag berekend voor het aantal minuten, uren of het aantal kilometers.

Lees meer over onze oplossingen voor zakelijk internet en bellen. Ook voor zzp.

3. CV-ketels op afstand uitlezen

Founders_IoT_cvketel

Met de IoT-connectiviteit van T-Mobile is er een mooie innovatieve oplossing gebouwd waarmee installatiebedrijven cv-ketels op afstand kunnen uitlezen. Met deze oplossing werken onderhoudsbedrijven efficiënter. En voor de consument zijn er ook voordelen: meer storingen worden voorkomen en het installatiebedrijf neemt contact op zodra er wat aan de hand is, zelfs voordat je de storing door hebt. Daarnaast kan een installatiebedrijf op basis van de data advies geven over hoe je kunt besparen op gas door bijvoorbeeld het systeem in je huis efficiënter in te richten. Met het pakket heb je binnenshuis goed bereik. Het is stabieler dan Wi-Fi en er zijn geen wachtwoorden nodig. Hierdoor is de installatie voor de monteur heel eenvoudig.

4. Slimme snelfietsroute tussen Amsterdam en Schiphol

Een slimme fietsroute moet de bereikbaarheid van Schiphol verbeteren en het fietsgebruik tussen Amsterdam, Hoofddorp en Schiphol stimuleren. De route is 22 kilometer lang en gaat ongeveer 10 kilometer over grondgebied van Schiphol. Op dat deel testen Gazelle en BAM Infra acht concepten waarbij het IoT een belangrijke rol speelt.
De snelfietsroute maakt digitaal contact met de fiets en biedt daarmee allerlei extra’s.
Een groene golf geeft bijvoorbeeld aan hoe snel fietsers moeten rijden om bij het volgende stoplicht niet te hoeven wachten. En stuurtrillingen waarschuwen fietsers voor gevaren als gladheid en verkeersdrukte.

5. Slimme vuilcontainer in Polen

Het gemeentelijke afvalverwerkingsbedrijf in Wałbrzych, Polen maakt gebruik van een oplossing van T-Mobile, waarbij ze besparen op operationele kosten en het milieu minder wordt belast. De vuilcontainers zijn voorzien van draadloze sensoren die in realtime de vullingsgraad meten, zodat ze weten welke container leeg is. Hierdoor rijden de vrachtwagens een optimale route en besparen ze daarmee brandstofkosten. Een belangrijk voordeel hiervan is dat het afvalverwerkingsbedrijf met deze oplossing ook informatie heeft over brandgevaar in de container.
Doordat een vuilcontainer aangeeft dat hij vol is, wordt deze ook op tijd geleegd, waardoor de klanten nooit voor een overvolle vuilcontainer staan. Voorheen werden de containers op vaste tijdstippen geleegd met het nadeel dat deze tussendoor al vol raakten of juist te vroeg werden geleegd.

Meer inspiratie?

Wil je meer weten wat Internet of Things voor jouw onderneming kan betekenen? In onze whitepaper ‘Mobile IoT’ lees je er meer over.

cta-whitepaper-mobile-iot

Whitepaper Mobile IoT

Weten wat mobile IoT voor jouw bedrijf kan betekenen? Ons gratis e-book legt uit hoe deze technologieën kunnen worden ingezet. Download ‘m hier.

DOWNLOAD GRATIS
Beeld: Shutterstock, T-Mobile