IoT

IoT sensoren meten grondwaterstand in Emmen

Het IoT-netwerk van T-Mobile zorgt voor tal van nieuwe innovatieve toepassingen. Boven én onder de grond. Zo wordt in Emmen het grondwaterpeil gemeten via een sensor die zo’n 10 meter onder de grond zit.

Clock 2 min

Het meten van de grondwaterstand via het Internet of Things is een project van Datawatt. Het grondwater onder emmtect Industry & Businesspark in Emmen wordt actief gebruikt voor het produceren van stoom en stroom uit de eigen twee warmtekrachtcentrales.

De grondwaterbronnen voor deze centrales liggen echter in de buurt van een waterwingebied. Daarom is met de provincie afgesproken dat de grondwaterstand regelmatig gemeten en gemonitord wordt.

Eigen oplossingen

Datawatt, een bedrijf dat diverse processen op afstand monitort, bewaakt en bestuurd, heeft een eigen IoT-oplossing ontwikkeld om het grondwater in het gebied te monitoren. Daarvoor maakt het gebruik van IoT-dataloggers, waterniveaumeters, een IoT-connector en het netwerk van T-Mobile.

De IoT-connector zorgt ervoor dat de data in leesbare formaten naar alle belanghebbenden gestuurd worden. Daarnaast is een NB-IoT-sensor ontwikkeld die een batterij gebruikt, in plaats van netspanning.

Peilbuis en sensor, foto via Datawatt

De sensor kan data snel en veilig versturen, met een laag energieverbruik. De sensor kan ongeveer tien jaar werken met een batterij, voordat deze vervangen moet worden.

Komt de accuspanning onder een bepaalde waarde, dan wordt er een alarm verstuurd. De IoT-connector is ook door Datawatt zelf ontwikkeld, waarmee de data uit de NB-IoT-sensor beschikbaar en inzichtelijk is.

Regelmatige metingen

Het complete systeem meet de grondwater stand een keer per uur. De data die daarbij verzameld wordt, wordt samen met de status van de accuspanning twee keer per dag verstuurd naar belanghebbenden. Dit gaat via het NB-IoT Netwerk van T-Mobile. Datawatt koos voor deze oplossing, omdat de communicatiekosten relatief goedkoop zijn.

Wil je meer weten over het project van Datawatt, lees dan het artikel waarin ze hun werkzaamheden verder beschrijven.

Beeld: Shutterstock