Volgens Gartners Hype Cycle for Emerging Technologies volgt de ontwikkeling van technologieën een vast patroon: er wordt iets nieuws geïntroduceerd (AR, biochips, blockchain), de technologie wordt de hemel in geprezen, daarna volgt de teleurstelling (bij nader inzien is blockchain toch niet de oplossing voor àlle problemen) en ten slotte blijkt langzaam maar zeker waar de technologie dan wèl echt goed voor is.
Hoe zit dat met IoT? Vijf IoT trends voor 2019 die laten zien dat dit jaar wel eens de grote doorbraak van Internet of Things kon zijn.
1. IoT ondersteunt de omslag van bezit naar gebruik
Zeg je deeleconomie, dan zeg je millennials. Toch wordt deze trend niet gedragen door latte slurpende creatievelingen, maar door koffie-met-twee-klontjes-drinkers. In traditionele sectoren zoals de bouw is een verschuiving zichtbaar van gebruik naar eigendom, een trend die je kunt ondersteunen als je het gebruik kunt meten. Daar komt de IoT om de hoek kijken. Voorheen verkochten wegenbouwers een weg, nu bieden ze liever een onderhoudscontract aan.
Ewout Karel legt uit: “De weg is een dienst geworden: de gemeente betaalt de wegenbouwer niet voor het leggen van het asfalt, maar voor het onderhoud ervan. Dat is mogelijk omdat de wegenbouwers IoT omarmen. Detecteren sensoren in het asfalt bijvoorbeeld een toename in de vochthoeveelheid? Dan weet de wegenbouwer: het asfalt sijpelt door. Tijd om in actie te komen en gericht onderhoud te plegen.”
2. Steeds meer bedrijven kiezen voor een eigen IoT-organisatie
Afzal Mangal signaleert dat IoT een snelle ontwikkeling doormaakt op het moment dat er binnen organisaties een aparte partij voor bestaat. “Zodra zo’n partij ertussen zit, met veel intrinsieke motivatie om iets op te lossen, gaat het heel snel.” Als voorbeeld noemt hij een webontwikkelaar die toevallig op het InstallFest was beland. Hij kocht er wat prototype-materiaal en benaderde tien cv-installateurs met een goed idee voor een IoT-oplossing. Vier van hen bleken geïnteresseerd om het experiment aan te gaan.“Grote partijen die zich met energie, infrastructuur en watermanagement bezighouden, experimenteren al jaren op grote schaal met IoT,” zegt Mangal. “Nu zie je dat ze een kleine organisatie bouwen naast of binnen de club, om het proces te versnellen.” T-Mobile, niet toevallig dé IoT-specialist onder de telecomaanbieders, deed overigens precies dat.
3. Meer aanbieders van NB-IoT betekent meer zekerheid voor ondernemers
In de zomer van 2017 was T-Mobile Nederland de eerste telecomprovider die de technologie NarrowBand-IoT (NB-IoT) uitrolde. Dit radiosignaal is speciaal in het leven geroepen voor objecten en apparaten die slechts een paar keer per dag een berichtje naar het internet versturen. In 2019 zullen meer telecompartijen NB-IoT uitrollen. Voor de markt is dat goed nieuws, want het brengt meer zekerheid dat de technologie zal blijven bestaan.
“Grote elektronica-producenten zoals Philips hebben die zekerheid nodig, want die moeten miljoenen apparaten connected maken”, zegt Mangal. Doordat er meer fabrikanten zullen komen die chipsets voor IoT produceren, zal de prijs omlaag gaan en wordt het makkelijker om experimenten te doen met IoT in binnen- èn buitenland.
4. Met NB-IoT en LTE-M is er altijd een techniek voor elke IoT-oplossing
Een sensor in een parkeerplaats moet extreem low power zijn, want die wil je niet uit de grond hoeven halen. Dat is mogelijk, omdat de sensor maar een paar keer per uur een wijziging hoeft door te geven (‘Er staat hier een auto’/ ‘De parkeerplaats is vrij’). NB-IoT is bij uitstek geschikt voor dit soort IoT-toepassingen.
Er zijn echter ook genoeg IoT-oplossingen die niet een paar, maar duizenden berichtjes willen verzenden, soms flink wat groter dan een paar bites. LTE-M, een opvolgende techniek voor 2G die is gemaakt voor hogere bandbreedtes, kan dat aan. Zo is er altijd een techniek voorhanden voor elke IoT-oplossing.
5. Last but not least: gratis connectiviteit voor IoT-oplossingen die de wereld mooier maken
T-Mobile gelooft dat IoT de wereld een beetje beter kan makenTweet
Karel zegt: “De wereld moet energiezuiniger worden ingericht. Met onze kennis en vaardigheden kunnen wij daaraan bijdragen. Connectiviteit moet niet zijn gericht op één iemand, het moet de samenleving verder brengen. Daarvan word ik nou blij wakker.”
Lees meer over onze oplossingen voor zakelijk internet en bellen. Ben je zzp’er? Ontdek dan ook de voordelen van zakelijk internet voor zzp.