IoT

Slimme dingen doen met narrowband IoT is een kwestie van klein beginnen

Internet of Things (IoT) is voor veel ondernemers nog een kwestie van ontdekken. Afzal Mangal (IoT-explorer bij T-Mobile) benadrukte op de T-Mobile Klantendag: “De motivatie om met Narrowband IoT aan de slag te gaan moet écht van binnenuit komen.”

Clock 4 min

IoT-explorer Afzal Mangal is duidelijk: de drive die ondernemers moeten hebben als ze met IoT aan de slag gaan, moet van binnenuit komen. Handelen vanuit een intrinsieke motivatie dus. “Niet denken ‘ik moet wat met IoT omdat iedereen daarmee bezig is’, maar ‘ik wil er wat mee omdat ik een probleem heb dat moet worden opgelost’.”

Dat klinkt vrij logisch, maar tóch beginnen veel bedrijven bij een business case in plaats van de juiste motivatie om iets op te lossen. “Een business case is slechts een haalbaarheidsstudie waarin je de meest efficiënte route zoekt om bij je oplossing te komen. Feit blijft dat er iets opgelost moet worden.”

Als voorbeeld geeft hij een project in de landbouw waaraan T-Mobile meewerkte. “Dat startte vanuit de vraag van een landbouwer die veel schade ondervond door noodweer: regen en hagel. Hij wist dat het technologisch mogelijk was om daar iets aan te doen, door gebruik te maken van IoT.

Hij kwam uiteindelijk bij ons terecht en samen hebben we een weerstation ontwikkeld dat heel nauwkeurig kan aangeven waar het regent of hagelt op zijn land, zodat hij snel actie kan ondernemen om zijn gewassen te beschermen. Het begon met één weerstation en het zijn er inmiddels al een flink aantal. De oplossing werkte en de business case kwam vanzelf.”

Eén paal, daarna tien

Klein beginnen, dat is ook het leidend principe van T-Mobile als aanbieder van IoT-connectiviteit. Mangal: “Ondernemers kunnen vaak niet zoveel met netwerkproviders die toezeggingen willen over een minimale afname van connecties. Neem iemand die bezig is met het connected maken van lantaarnpalen, omdat hij daar data uit wil halen. Dan wil hij met één paal beginnen. En daarna kijken hoe het met tien stuks gaat, vervolgens met vijftig.”

Het mooie van Narrowband is dat de communicatie twee richtingen op kan
Tweet
Twitter
T-Mobile gebruikt Narrowband IoT als netwerkstandaard voor Internet of Things-connecties. Dat heeft een paar voordelen ten opzichte van andere standaarden, vertelt Mangal: “We kunnen standaard zendmasten gebruiken. Een concurrerende technologie is LORA, maar die heeft aanvullend mini-zendmastjes nodig. Extra hardware dus.

Narrowband is ook een wereldwijde technologie, gestandaardiseerd door mensen die dat ook met 3G en 4G hebben gedaan. En het mooie van Narrowband is dat de communicatie twee richtingen op kan; dingen kunnen data versturen naar jou, maar jij kunt ook actief om data vragen.”

Ondernemers die IoT slim inzetten

Er zijn diverse projecten, zowel groot als klein, gaande op dit gebied. Dit zijn drie ondernemers die slim gebruikmaken van IoT.

1. Slimme stroomkastjes

Voorheen leverden storingen in de stroomkastjes van netbeheerder Stedin aardig wat gedoe op. Monteurs moesten installatie voor installatie langs om te kijken of er een lampje brandde, dat kon duiden op problemen. Samen met ioT-innovator TWTG ontwikkelde de netbeheerder een sensor die data doorgeeft over eventuele storingen, zodat er sneller ingegrepen kan worden.

Daarnaast verschijnen er ook doorlopend data over de omstandigheden in het kastje, zodat storingen kunnen worden voorspeld en een buurt dus niet zonder stroom komt te zitten.

2. Slimme parkeerplaatsen voor gehandicapten

Bouwbedrijf Dura Vermeer legt veel infrastructuur aan en wilde graag na de bouw ook wat betekenen voor de mensen die daarvan gebruikmaken. Samen met informatietechnologiebedrijf T-Systems brengen ze sensoren aan in parkeerplaatsen van binnensteden. De parkeersensor geeft aan of de parkeerplaats vrij of bezet is. De data over de beschikbaarheid van parkeerplaatsen wordt real time doorgegeven aan parking- en navigatieproviders. Hiermee kunnen zij hun klanten – de consument – naar een vrije parkeerplaats navigeren. Daardoor neemt in de binnenstad het onnodige zoekverkeer af en de luchtkwaliteit wordt beter.

Op verzoek van een grote gemeente werd ook een andere mogelijkheid met diezelfde sensor ontwikkeld. Zo kan een gehandicaptenparkeerplaats voortaan ‘vertellen’ of hij bezet is door een auto die er niet mag staan, zodat de gemeente snel en doeltreffend kan ingrijpen.

3. Slimme auto

Uit elke auto is een enorme hoeveelheid data te halen; van de remdruk tot de activiteit van de airco. Gemiddeld bevat een personenwagen honderden sensoren en tientallen computers. Alleen zijn die data zo moeilijk toegankelijk, dat er weinig mee wordt gedaan. Terwijl er veel mee mogelijk is: inzicht in defecten of voorspellingen over reparaties die eraan zitten te komen. Zodat je als bestuurder minder snel voor verrassingen komt te staan in de garage.

Verzamelde voertuigdata kunnen ook iets zeggen over bijvoorbeeld files of de staat van het wegdek. Crossyn is gespecialiseerd in automotive-analyse en kan auto’s (modellen vanaf 2004) uitlezen. Gebruikers beslissen welke data ze delen en die data kunnen ondernemingen gebruiken om nieuwe diensten mee te verlenen.

Superlaagdrempelig

Makkelijk en zonder hassle beginnen is belangrijk voor ondernemers, benadrukt Mangal. “Daarom proberen we IoT superlaagdrempelig te maken. Je kunt bij T-Mobile één simkaartje krijgen, of tien. Ze kosten een euro per stuk, en een pilot-abonnement kost 15 euro per maand. Geen grote contracten dus, maar je kunt wel makkelijk opschalen.”

Wie nog helemaal aan het begin staat en wil uitproberen wat IoT voor mogelijkheden biedt, kan een startpakket bestellen. Binnen tien minuten heb je een device ‘aan het praten’ en kan het experimenteren beginnen. Dat ‘prutsen’ is belangrijk, benadrukt Mangal: “Ik kan geen innovatie noemen die dáár niet mee begonnen is.”

 
Beeld: Shutterstock