Best kans dat je al jaren leest dat Internet of Things (IoT) de wereld gaat veranderen. De komst van connected dingen kan de samenleving efficiënter, veiliger en milieuvriendelijker maken. Best kans ook dat je er inmiddels je schouders over ophaalt. Zeventien jaar geleden werd ons al een slimme koelkast beloofd, maar nog steeds moet je zelf je boodschappenlijstje opstellen.
Ewout Karel, innovatiemanager bij T-Mobile, verwoordt dat gevoel van teleurstelling als volgt: “We hebben IoT al zo lang door onze strot geduwd gekregen en eigenlijk zien we nog steeds niks.”
Dat wil niet zeggen dat er ook niks gebeurt, haast hij zich erachteraan te zeggen. Steeds meer objecten worden voorzien van sensoren en verbonden met het internet: dijken, verwarmingsketels, asfalt, parkeerplaatsen, waterleidingen, rioleringen, cv-ketels en koffieautomaten, om er maar een paar te noemen. Je ziet het niet, maar het is er wel.
“We zitten al heel lang in de fase van uitproberen, testen en nadenken,” zegt Afzal Mangal, IoT-explorer bij T-Mobile. “Daar blijven we voorlopig ook. Maar dat is wel de allerleukste periode!” De ultieme toepassing, die ervoor gaat zorgen dat IoT door de massa wordt omarmd, bestaat nog niet. Misschien ben jij wel degene die hem bedenkt.
Binnen een uur een pratend device
In de zomer van 2017 was T-Mobile Nederland de eerste telecomprovider die de technologie NarrowBand IoT (NB IoT) uitrolde. Dit radiosignaal is speciaal in het leven geroepen voor objecten en apparaten die slechts een paar keer per dag een berichtje naar het internet versturen.
‘Ik ben bezet (of niet)’ in het geval van een sensor in een parkeerplaats, of bijvoorbeeld: ’15 graden’ in het geval van een sensor die de temperatuur in de rails doorgeeft aan ProRail. Inmiddels zijn er meer telecombedrijven die NB-technologie aanbieden, zij het niet op de fijnmazige schaal van T-Mobile.T-Mobile probeert het zo makkelijk mogelijk te maken voor ondernemers om te experimenteren met IoT. Je kunt onder meer een gratis connectie of een uitgebreider starterspakket aanvragen. Mangal zegt: “Je hoeft niet eerst een gesprek aan te gaan over hoeveel connecties je aankunt; je bestelt vandaag online je spullen en morgen kun je prototypen.”
Binnen een uur krijgen we je device van stil naar pratendTweet
Verrassingselement van IoT
De nerds hebben IoT al langer omarmd, maar ook andere doelgroepen weten het IoT-team van T-Mobile steeds beter te vinden. Neem de ondernemer die lasermachines verkoopt en die zelf niet speciaal technisch is aangelegd. Hij benaderde Mangal omdat hij de machines wilde gaan verhuren in plaats van verkopen.Door de machines connected te maken, weet hij precies hoe vaak het ding aangaat, het verbruik, hoe complex de berekeningen zijn die klanten ermee maken, et cetera”, legt Mangal uit. “Betalen per verbruik levert hem een nieuwe doelgroep op: een lasermachine koop je niet zomaar, maar even een laserprintje maken is voor veel meer mensen haalbaar. Deze ondernemer kan dus sneller schalen dankzij IoT.”
Het mooiste vindt hij dat ondernemers vaak vooraf niet weten welke toegevoegde waarde het voor hen zal hebben: het verrassingselement van IoT. Dat je sensoren kunt gebruiken om vuilcontainers een seintje te laten geven als ze vol zijn, begrijpen de meeste gemeenten wel.
Maar dat er ook anderen zijn die iets aan die data hebben; dat kwartje valt minder vaak. “Ik zou best een paar euro per maand willen betalen voor een dienst die me meldt naar welke vuilcontainer ik het beste kan lopen”, zegt Mangal. “Zo hoef ik niet voor niets met mijn vuilniszakken te slepen.”
Doe meer met je data
IoT gaat juist om de dingen die mensen zélf bedenkenTweet