Mensen

Marieke Snoep: “Word niet wie anderen willen dat je bent, maar blijf dicht bij jezelf”

In het kader van Girlsday 2018 ontvangt T-Mobile komende week 50 leerlingen van het Technasium voor een bijzondere dag vol ICT en IoT workshops. De komende jaren wordt het steeds belangrijker om jonge meiden op te leiden voor een technische top functie, zegt Marieke Snoep (directeur consumentenmarkt). Waarom? Nou, omdat we ze keihard nodig hebben!

Marieke Snoep is directeur Consumentenmarkt bij T-Mobile en vindt het belangrijk dat er de komende jaren steeds meer jonge meiden worden opgeleid voor een technisch beroep en een (top)functie in het bedrijfsleven. Haar tip: Heb je ambitie? Sta op en steek je nek uit.

Was het altijd al jouw droom om carrière te maken?

“Nee, helemaal niet zelfs. Ik wilde moeder worden, zoals bijna elk jong meisje. Wel was ik altijd heel nieuwsgierig. Op de middelbare school was ik ook geïnteresseerd in alle lesstof, ik was een fervent lezer in het Nederlands en het Engels en ik wilde wel altijd bovengemiddeld zijn in alles wat ik deed. Ik was redelijk nerdy, maar wel gevoelig voor sfeer. Ik kom uit een heel hecht en stimulerend gezin en heb altijd hechte maar kleine vriendenclubs gehad.”

Wanneer had je door dat je een leider bent?

“Organiseren vond ik altijd al leuk. Tijdens mijn studie Werktuigbouwkunde in Enschede woonde ik in een studentenhuis. Een huisgenoot moest een studiereis naar Tsjechië organiseren, maar dat kwam niet van de grond. Zij liet toe dat ik haar hielp en de trip werd een succes. In mijn eerste job als consultant merkte ik dat ik het leidinggeven interessant vond en dat het mij goed afging. Ik vind het heerlijk als de som van de individuen meer wordt dan het aantal individuen en ik heb blijkbaar het talent om dit te realiseren. Als eigen individu heb ik altijd de behoefte om mijzelf uit te dagen, ik wil autonoom zijn, vooruitgang boeken voor het bedrijf en met complexere materie bezig zijn. Hierdoor kon ik groeien binnen T-Mobile.”

Hoe houd je je als een vrouw staande in een mannenwereld?

“Door trouw te blijven aan je eigen waarden. Word niet wie anderen willen dat je bent, maar blijf dicht bij jezelf. Ik ben het sinds mijn studietijd niet anders gewend om tussen veel mannen rond te lopen. In mijn jaar bij Werktuigbouwkunde waren er driehonderd studenten, met slechts tien vrouwen. Dat was voor mij niet zo’n punt, ik heb maar een klein kringetje om mij heen nodig: een groepje met vertrouwelingen. Ik heb in de loop der jaren gezien dat vrouwen wel sommige zaken anders aanpakken dan mannen.”

Heb je weleens te maken gekregen met vooroordelen over vrouwen?

“Zeker weten. Voordat ik bij T-Mobile kwam, werkte ik bij de motorenafdeling van KLM. Toen ik daar voor het eerst binnenkwam, zag je ze denken: wat komt dat blondje doen? Ik ging dan gewoon de inhoud in. Heel soms zie je nog steeds dat sommige mensen, die je nota bene iets proberen te verkopen, alleen met mannen praten in een meeting en doen alsof je er niet bent. Dan denk ik alleen maar: your loss.

Maar vrouw zijn heeft ook voordelen hoor! Je hebt de wind mee in de huidige maatschappij want een topmanagement gelooft in de kracht van diversiteit. Je mag je ook anders gedragen dan de rest. Er wordt veel van vrouwen geaccepteerd. Sorry met een grote glimlach werkt echt beter als je vrouw bent. Tot slot is het nadeel voor de toekomst het voordeel van vandaag: op top management events van T-Mobile staat er nooit een rij voor de vrouwentoiletten. Er werken bij DT te weinig vrouwen in de top.”

Hoe ben je op je huidige functie terechtgekomen?

“In 1999 ben ik als consultant begonnen bij Ben op de IT-afdeling, ik was ‘de vrouw die de problemen oploste en complexe implementaties deed’. Toen was ik 28 en verwachtte ik niet dat ik achttien jaar later nog bij T-Mobile zou werken. Ik heb magentabloed, denk ik. Iedere twee, drie jaar kwam er iets anders op mijn pad. Van consultant werd ik programmamanager en vervolgens via managementposities directeur sales operations. In 2012 ben ik boardmember geworden. Ik heb steeds afdelingen gehad die mochten groeien en ik zag altijd mensen blijer worden in mijn teams. Dat daagde mij elke keer weer uit.”

Hoe combineer je je werk met privé?

“Zo goed mogelijk. Ik ben moeder van een meisje van veertien en een jongen van twaalf. Mijn man is meer thuis dan ik. Zij weten dat ik soms laat thuis ben en eigenlijk altijd bereikbaar. Dat is een keuze. Ik werk minstens veertig uur per week en af en toe komt daar twintig uur bij. Voor dit moment is dat goed, maar met jongere kinderen had ik dat niet gewild omdat ze dan meer fysieke aanwezigheid nodig hebben. Als ik nu om half acht ’s avonds thuiskom, kletsen we nog wat. In het weekend staat het gezin op nummer één en loop ik niet allerlei feestjes af. Dan ben ik liever met mijn man, de kinderen en de rest van de familie.”

Het leiderschapsteam bij T-Mobile telt momenteel twintig mannen. En maar vier vrouwen.

“Veel te weinig. Daar moet meer diversiteit in komen, vrouwen hebben net zo veel talent als mannen. Maar om dat talent te benutten, moet je daar wel vol op inzetten. There’s no such thing as a free lunch. En dan hebben we het niet over de netwerktijd, maar over je werktijd. Je moet werken, jezelf blijven ontwikkelen en resultaten neerzetten. Dan val je vanzelf op.”

Heb je nog meer tips voor ambitieuze vrouwen of meiden?

“Stap twee is: durf te vragen om speciale projecten, om uitdagingen buiten jouw functie. Sta op en steek je nek uit. Dat valt op. Ten derde is het belangrijk om te kiezen. Spreek uit dat je carrière wil maken, overleg dat thuis en denk na over de gevolgen. Last but not least: laat je niet beïnvloeden door de mening van anderen. Men vond het weleens raar dat ik in het buitenland was voor mijn werk. Wat moesten mijn kinderen dan? Nou, die hadden het prima thuis met een lieve vader. Laat je dus geen schuldgevoel aanpraten en kies wat jij wil. Tot slot: in mijn hele carrière heb ik mij niet gefocust op de verschillen tussen man en vrouw. Iedereen heeft zijn eigen unieke talenten.”

Beeld: Shutterstock
T-mobile
FOUNDERS
Marieke Snoep: "Word niet wie anderen willen dat je bent, maar blijf dicht bij jezelf"