Groei

Freitag: Van autogordel naar hippe tas

Retail- en horecazaken zoeken de uitersten op. Ze bedenken de gekste concepten en die slaan aan! Deze maand nemen we een kijkje in de duurzame flagship store van tassen- en accessoire merk Freitag.

Clock 3 min

Je kent ze vast wel, de tassen van Freitag, goed te herkennen aan hun zwarte logo met witte letters. De tassen zijn gemaakt van de meest onverwachte materialen, zoals vrachtwagenzeil en autogordels.

Maar daar blijft het niet bij. Niet alleen de tassen van het Zwitserse merk zijn gemaakt van gerecycled materiaal, ook de winkel is recyclebaar. De ‘flagship store’ van Freitag is namelijk gevestigd in een toren van containers.

FreitagFamiliezaak

Het begon allemaal bij twee grafische ontwerpers die op zoek waren naar een waterdichte tas. Zij merkten dat hun kwetsbare, papieren ontwerpen niet altijd veilig waren in de gebruikelijke stoffen rugtas. Op de fiets naar hun werk konden hun creatieve werken beschadigd raken. Daar moest wat aan gedaan worden.

In 1993 ontwierpen de broers Markus en Daniel Freitag een koerierstas. En dat was niet zomaar een tas; ze maakten hem namelijk van binnenbanden, vrachtwagenzeil en een autogordel. Hoe ze op dit idee kwamen is nog altijd de vraag, maar het duurde niet lang tot het idee een groot succes werd.

De twee ondernemers hadden de tas niet op een beter moment kunnen bedenken. In de jaren ‘90 was duurzaamheid bij het ontwerpen van tassen niet bepaald een veelbesproken onderwerp. De gebroeders Freitag zorgden er voor dat duurzame ontwikkeling wél bespreekbaar werd.

En hoe! Het is makkelijk om fan te zijn van een tas die lang houdbaar, waterdicht en duurzaam is. Én uniek: omdat elke tas van hergebruikt materiaal gemaakt is, zijn ze stuk voor stuk one-of-a-kind.

Freitag

Compost

In 2014 maakte Freitag, dat inmiddels vrachtwagenzeil als bekend kenmerk had, kennis met een nieuw materiaal genaamd F-ABRIC. Het materiaal is gemaakt van natuurlijke kokosvezels. De taaie en stugge vezels zijn afkomstig van de bast van kokosnoten. De fabrikant zag wederom zijn kans schoon om van weggegooid materiaal iets bruikbaars te maken.

Dankzij het nieuwe materiaal kan Freitag nu, voor het eerst in 20 jaar, ook afbreekbare kleding aanbieden. Je kunt t-shirts, broeken en accessoires kopen gemaakt van de kokosvezels. Tot aan de toegevoegde kleurstoffen aan toe wordt er rekening gehouden met het milieu.

Het fascinerende aan de nieuwe modelijn van Freitag is dat je kledingstukken nu vanzelf in compost om worden gezet of veel duurzamer worden gerecycled. Zelfs de knopen kunnen eraf gedraaid worden en hergebruikt. Zó ver wil Freitag dus gaan om de mode-industrie duurzaam te maken.

Het merk kijkt tijdens het ontwerpproces meteen naar wat met het product gebeurt als het afgestoten wordt. Deze uitdaging gaan ze bij Freitag elke dag weer aan.

De hoogte in

Alle unieke tassen en kleding ontwerpen van Freitag hebben uiteraard een gepaste thuisbasis nodig. Sinds 2011 is dit het Zürich-Oerlikon complex. Het complex bestaat uit 17 containers en is maar liefst negen containers hoog.

Met zijn 26 meter hoog is dit hoofdkwartier het hoogste gebouw van Zürich – gek he? Het lijkt alsof de container-toren elk moment om kan vallen. Gelukkig gebeurt dit niet zomaar, dankzij de eerste twee verdiepingen die voor een stabiele basis zorgen. Op de bovenste container is er zelfs een observatiedek, zodat je van het mooie uitzicht over het terrein kunt genieten.

De winkel beschikt over het grootste assortiment van alle Freitag vestigingen: je kan er kiezen uit 5000 producten. Op deze locatie wordt ook al het vrachtwagenzeil verzameld, gewassen en geknipt in behapbare stukken.

Freitag

Foto’s via Freitag / Roland Tännler
Beeld: Shutterstock