Technologie

15 jaar iPhone: hoe Apple’s ‘thinking outside of the box’ alles veranderde

Aanstaande zondag 9 januari is het precies 15 jaar geleden dat Steve Jobs tijdens de Macworld-conventie in San Francisco de allereerste iPhone aankondigde. In die 15 jaar heeft de iPhone de wereld op z’n kop gezet. In dit artikel zetten we een aantal spraakmakende hoogtepunten voor je op een rij uit de geschiedenis van de smartphone uit Cupertino.

Clock 4 min

Apple zette in 2007 de wereld compleet op zijn kop door een toestel met iPod, belfuncties én internet te lanceren. “Een revolutionaire mobiele telefoon”, zo omschreef Steve Jobs de allereerste iPhone. Een historische moment dat de toekomst van mobiele telefoons compleet veranderde. De iPhone is niet alleen de bestverkochte gadget ooit, maar ook de meest invloedrijke. Apple groeide al snel uit tot een revolutionair platform met hardware, software en diensten die vandaag de dag onmisbaar zijn voor miljoenen mensen ter wereld.

De eerste iPhone

Kun je het je voorstellen: een smartphone met 128 MB geheugen en 4GB opslagruimte? De eerste generatie iPhones werd geprezen door zijn gebruiksvriendelijkheid en de touchscreen-interface. Standaard apps zoals Maps, Gmail en YouTube waren toen voldoende en internetten ging via 2G. Toch was het publiek sceptisch. Zou typen op een touchscreen écht makkelijker zijn? Populaire telefoonmerken zoals Blackberry voerden de boventoon. Toch zagen veel mensen potentie in deze vernieuwende smartphone. De rest is geschiedenis.

Fun fact: de iPhone was nog niet volledig ontwikkeld toen Steve Jobs hem tijdens de Macworld-conventie aankondigde. De telefoon die hij gebruikte was een prototype. Bekijk hier de hele presentatie:

Nieuwe iPhones

iPhone 3G (s)

Een jaar na het verschijnen van de originele iPhone kwam de iPhone 3G op de markt. Dit toestel bevatte een aantal nieuwe functies, zoals 3G-data, GPS en de App Store. E-mail en webpagina’s waren sneller toegankelijker door het 3G-netwerk. Het was de eerste 3G-telefoon die in Nederland verkocht werd, via T-Mobile!

De iPhone 3G werd ook aantrekkelijk voor de zakelijke markt. Het synchroniseren van e-mail, contacten, agenda, taken en notities van een berichtenserver naar een smartphone of andere mobiele apparaten werd met 3G ondersteund. Maar met de lancering van iPhone 3GS drong Apple definitief door bij het grote publiek. Met een snellere processor, een grafische chip en de mogelijkheid om video’s te maken steeg de populariteit van iPhone de pan uit.

iPhone 4 (s)

Veel mensen zijn het erover eens: dit was de eerste iPhone die aanvoelde als een kostbaar object. Het was het eerste model van glas en een stuk moderner dan zijn voorgangers. De iPhone 4 kwam met een Retina-display en gloednieuwe A4-processor. De front-facing camera was hét startpunt van de selfie-hype. Ook FaceTime maakte zijn opmars.

Hello Siri, goodbye Steve Jobs

De geboorte van Siri was een innovatie op het gebied van voice assistants en werd ‘een van de meest vernieuwende applicaties die Apple ooit heeft gemaakt’ genoemd. Helaas overleed Steve Jobs een dag na de lancering van iPhone 4s. Ook iOS 5 (voorheen OS), het besturingssysteem dat onder meer iMessage en iCloud ondersteund, werd met de iPhone 4s geïntroduceerd.

iPhone 5 (s)

Apple maakte met de iPhone 5 het scherm van de iPhone eindelijk groter. Het 4.0-inch beeldscherm gaf ruimte voor een extra rij apps. iOS 6 bevatte een Facebook-integratie en Apple Kaarten. De vertrouwde 30-pins connector maakte plaats voor de Lightning-connector. iPhone 5s introduceerde de Touch ID vingerafdrukscanner en was dankzij de 64-bits processor de meest krachtigste telefoon tot nu toe. De iPhone 5c was een budgetvariant en was verkrijgbaar in verschillende vrolijke kleuren.

iPhone 6 (s) en 6 (s) Plus

Met de iPhone 6 en 6 Plus probeerde Apple een breder publiek aan te spreken. Samsung zat hen inmiddels op de hielen. De devices waren een stuk dunner dan vorige modellen. Naast grotere schermen (de grotere iPhone 6 Plus heeft zelfs een 5.5-inch beeldscherm!)  beschikten iPhone 6 en 6 Plus over snellere processors, verbeterde camera’s en verbeterde LTE- en wifi-connectiviteit. Ook kregen beide varianten een NFC-chip, waarmee mobiele betalingen mogelijk waren met Apple Pay. En: eindelijk onderweg Netflixen!

Net als voorgaande modellen, introduceerde iPhone 6 een S-lijn. En deze veranderde alles, aan de binnenkant in ieder geval. Haarscherpe foto’s maken met een 12-megapixel camera én filmen in 4K.

iPhone 7 en 7 Plus

16 GB is verleden tijd! De basismodellen van iPhone 7 en iPhone 7 Plus beginnen bij 32 GB opslagruimte en gaan tot 256 GB. De 7 en 7 Plus introduceerden nieuwe kleuropties en is water- en stofbestendigheid. Misschien wel de meest controversiële verandering: de 3,5 mm koptelefoonaansluiting verdween. Apple introduceerde in die tijd draadloze AirPods en dankzij de nieuwe dubbele camera en portretmodus werd de iPhone 7 Plus  populairder dan de vorige Plus-modellen.

iPhone 8 en 8 Plus

De draadloze lifestyle werd met de iPhone 8 en 8 Plus verder gerealiseerd. Draadloos opladen was mogelijk. Beide modellen zijn razendsnel én energiezuiniger door de krachtige A11 Bionic Chipset en de hexa-core processor.

iPhone X, Xr en Xs (Max)

Ook de iPhone X werd in het Steve Jobs Theater in Cupertino, Californië gepresenteerd. Een historisch evenement ter herinnering aan de release van de allereerste iPhone, tien jaar eerder. iPhone X werd de eerste Apple-telefoon die de OLED-schermtechnologie en een edge-to-edge schermdisplay introduceerde. We zeiden vaarwel tegen de homeknop en gebruikers kunnen met Face ID hun telefoon ontgrendelen. De opvolgers Xs, Xs Max en XR waren stuk voor stuk krachtig, snel. De betaalbare XR was een slimme innovatie als tegenhanger voor de steeds duurder wordende iPhones. Het was de best verkochte smartphone van 2019.

iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max

De budgettrend zette zich voort met de iPhone 11. Betaalbaar, maar met genoeg nieuwe functies zoals een dubbele 12-megapixel camera aan de achterkant en met ultra-groothoeklenzen. De Pro-versies bevatte niet twee, maar drie HDR-cameralenzen van 12 MP, met groothoek-, ultragroothoek- én telelenzen.

Apple’s eerste 5G smartphone

iPhone 12, 12 mini, 12 Pro en 12 Pro Max

De iPhone 12-serie heeft veel weg van de iPhone 4. Plat, strakke lijnen en een metalen frame. Het instapmodel is meteen ook de nieuweling van de serie – de mini. Het scherm is slechts 5,4-inch groot. Alle iPhones uit deze serie zijn uitgerust met een 5G-modem en voorzien van een hoogwaardig OLED-display. Ook zorgt de LiDAR-scanner voor betere augmented reality-mogelijkheden. De iPhone 12 mini en iPhone 12 zijn verkrijgbaar in vrolijke kleuren. De Pro-modellen hebben wat chiquere en rustige kleuren.

iPhone 13, 13 mini, 13 Pro en 13 Pro Max

Ook de nieuwste iPhone is een 5G-smartphone met onder meer baanbrekende camera-innovaties en een krachtige chip voor een lange batterijduur. De A15 Bionic in de iPhone 13 Pro-reeks is nog geavanceerder, biedt indrukwekkende kracht en efficiëntie en stuurt de ongelooflijke nieuwe scherm-, camera- en videofuncties aan die nog nooit eerder op een iPhone mogelijk waren. Het aangepaste hardwareontwerp in de iPhone 13 Pro-reeks is voorzien van meer 5G-banden, waardoor 5G op meer plaatsen werkt voor een betere dekking en betere prestaties.

‘Het beste moet nog komen’

In 2016 noemde TIME magazine de iPhone ‘de meest invloedrijke gadget aller tijden’. Ieder jaar maakt Apple de telefoon groter en sneller, zonder de geliefde basisfuncties aan te passen. In de afgelopen 15 jaar zijn er maar liefst 33 modellen uitgebracht. ‘Het beste moet nog komen’, zei Tim Cook, opvolger van Steve Jobs. We zijn benieuwd wat Apple in 2022 voor ons in petto heeft!

Ook interessant:

Beeld: Pexels