Technologie

Honda Gold Wing 2018 wordt de eerste motor met Apple CarPlay ondersteuning

Honda heeft zijn nieuwste Gold Wing-motor onthuld: de 2018 Honda Gold Wing. Dit is vooralsnog de allereerste motor die Apple CarPlay ondersteuning krijgt op een 7 inch LCD-scherm in het dashboard.

Clock 2 min

Om CarPlay te gebruiken, moet er een iPhone aangesloten worden op de motor, meldt CNet. Dit kan via een USB-aansluiting in de kofferbak of in de opslagruimte. Vervolgens is het mogelijk om de iPhone te bedienen via het touchscreen op je stuur. Voor CarPlay is verder een Bluetooth-headset vereist die je onder je helm kunt dragen. Opvallend, want voor veel functionaliteiten in CarPlay heb je helemaal geen stemcommando’s nodig. Bluetooth ondersteuning is echter een vereiste van Apple.

Een Amerikaanse journalist van CNet heeft de motor al mogen uitproberen en zegt dat CarPlay goed werkt. Het is mogelijk om het systeem te besturen via het linker handvat van je stuur. Ook is het mogelijk om de interface aan te sturen via een ronddraaiende knop die op de tank zit.

Met CarPlay heb je onder meer toegang tot navigatie via Apple Maps en al je mediabestanden bijvoorbeeld Podcasts, Audiobooks of Apple Music. Ook kun je op je stuur zien wanneer je gebeld wordt of wanneer er een berichtje binnenkomt.

2018 Honda Gold Wing

De motor zelf is verder ruim 40 kilo lichter dan zijn voorgaande modellen. Binnenin zit een 1.800cc-motor. Volgens CNet is de motor in het echt veel dunner en aantrekkelijker, al kun je wel minder met je meenemen omdat ook de opbergruimte beperkter is.

De 2018 Honda Gold Wing moet volgens Honda zelf in april 2018 naar Europa komen. Een Europese prijs is echter nog niet bekend. In de V.S. wordt de motor vanaf $23.500 dollar beschikbaar, wat neerkomt op ongeveer €19.953 euro.

Apple Carplay

Wereldwijd zijn er inmiddels al meer dan 200 auto’s die Apple Carplay ondersteuning bieden, maar het is voor het eerst dat een motorfabrikant het mobiele operating system nu ook gaat aanbieden. Behalve in motoren wordt Apple Carplay op dit moment ook uitgerold in vrachtauto’s, onder andere van het merk Volvo.

Beeld: Shutterstock