Technologie

‘320.000 mensen betalen contactloos met smartphone’

In Nederland gebruiken zo’n 320.000 bankklanten hun Android-smartphone om contactloos te betalen.

Clock < 1 min

Dat stelt Betaalvereniging Nederland tegenover Tweakers. Dit werkt vrijwel hetzelfde als contactloos betalen met een pinpas. Je koppelt je telefoon aan de bank, waarna je je Android-telefoon tegen het scherm of de zijkant van de pinautomaat kunt houden. Tot een bedrag van 25 euro per transactie kun je betalen zonder een pincode in te voeren. Per dag kun je maximaal 50 euro betalen over meerdere transacties zonder je pincode in te toetsen.

In Nederland kun je gebruikmaken van het contactloos betalen als je klant bent bij de ABN Amro, ASN, ING, RegioBank, de Rabobank en SNS. Volgens de Betaalvereniging waren bij deze banken op 1 november 320.000 Android-apparaten gekoppeld aan een bankrekening en actief.

NFC-chips

Voorwaarde voor het contactloos betalen met een smartphone is wel dat er een NFC-chip in de telefoon zit en het toestel een relatief recent besturingssysteem heeft. Vooralsnog werkt dat alleen met recente Android-smartphones.

Hoewel recente iPhones ook een NFC-chip hebben, is die alleen te gebruiken voor Apple’s eigen betalingsplatform, namelijk Apple Pay. Dat platform is vooralsnog niet in Nederland beschikbaar.

Je kunt ook met andere apps contactloos betalen met een smartphone. Het is echter niet bekend hoeveel mensen met zo’n app contactloos betalen met een telefoon.

Beeld: Shutterstock